27. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Plačevali bomo s telefoni. Nekoč!

2 min read

Številni strokovnjaki, na primer Tristan Louis, ustanovitelj in lastnik TNL.net, so že v začetku tega desetletja napovedovali, da se obeta nova doba plačevanja, v kateri bo nad gotovino in karticami prevladalo plačevanje s telefonom. Tudi analiza s pomočjo orodja Google Trends kaže izjemen porast zanimanja za področje FinTech (Financial Technology) od leta 2015 naprej. A povprečni potrošnik bo v svoji denarnici našel 65 evrov bankovcev in drobiža, več kot enkrat na teden bo dvignil gotovino na bankomatu, v povprečni vrednosti več kot 60 evrov, in vsak dan bo več kot enkrat plačal z gotovino.

Evropska centralna banka (European Central Bank – ECB) je konec leta predstavila rezultate obširne analize uporabe gotovine, kartic in drugih plačilnih sredstev (sem sodi tudi mobilno plačevanje) v evro območju na prodajnih mestih v letu 2016. Gre za raziskavo SUCH (Survey on the use of cash by householders). V raziskavo je bilo vključenih več kot 92.000 potrošnikov, ki so poročali o svojih plačilih (skupaj so izvedli skoraj 200.000 plačil), dostopu do plačilnih inštrumentov in vedenju v povezavi s plačevanjem.

Raziskava kaže, da smo v letu 2016 potrošniki izvedli 163 miljard transakcij, katerih skupna vrednost je predstavljala več kot 2.968 milijard evrov. Velika večina teh plačil (kar 96 %) se je zgodila v trgovinah z izdelki vsakodnevne potrošnje, restavracijah, na bencinskih servisih, manjših trgovinicah ter trgovinah s trajnim blagom. Plačila na vseh teh mestih imenujemo plačila POS (point of sale payments) oziroma plačila na prodajnih mestih. Ostale 4 % plačil so potrošniki naredili z nakazili med osebami, donacijami in drugimi prispevki.

Rezultati raziskave kažejo, da je bila gotovina daleč najpogosteje uporabljeno plačilno sredstvo, saj je bilo kar 79 % vseh plačil (to je predstavljalo 54 % vrednosti plačil) izvedenih na tak način. Z 19 % so sledile kartice, s katerimi je bilo (po volumnu) izvedenih 39 % vrednosti vseh plačil na prodajnih mestih. Največ plačil z gotovino je bilo izvedenih v državah južne Evrope ter v Nemčiji, Avstriji in Sloveniji. V Sloveniji je število vseh plačil z gotovino znašalo 80 %.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.