8. maja 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Novo leto, nov računalnik

3 min read

Vsako leto si v času med božičem in novim letom sestavim nov računalnik, ki nato svojo nalogo zvesto opravlja celo leto. Tokrat malce zamujam, a namenoma, saj čakam na novo generacijo procesorjev, zato bom s sestavljanjem začel v naslednjih dneh. Večina komponent je že skrbno izbranih. Eno je jasno, šlo bo za še en tih, a ličen računalnik.

Fractal Design ARC Mini R2_open

Ljudje smo pogosto površinski, bolj nas zanima zunanjost kot pa vsebina, zato naj vam bo. Bom začel pri ohišju. V letu 2014 bo na moji delovni mizi kraljevala škatla po imenu Fractal Design ARC MINI R2. Omenjeni švedski proizvajalec se mi je prikupil s svojim zadržanim izgledom in nesporno kakovostjo gradnje in premišljeno zasnovo notranjosti. Model ARC MINI R2 sem izbral namenoma, saj v zadnjih letih prisegam na manjše računalnike, ki premorejo praktično vse, kar imajo veliki. Fractal Design slovi tudi po tem, da premore vrsto rešitev za tišanje računalnikov, predvsem tihih ventilatorjev. V ohišje ARC MINI R2 so že vgrajeni trije (2x 12 cm in 1x 14cm), ki skrbijo za dober pretok svežega zraka brez povzročanja nepotrebnega hrupa. Všeč so mi tudi rešitve v obliki protiprašnih filtrov, saj se enostavno odstranijo in očistijo, ko se na režah nabere prah. To pa je v mojem primeru skoraj vsak mesec. 9 kilogramov težko ohišje resne črne barve je grajeno iz jeklene konstrukcije, ogromno prostora za diske ter premeteno izkoriščeno hrbtno stran za urejanje kablov, na hrbtno stran stranice, kamor je privijačena osnovna plošča pa so Švedi postavili mesta za pritrditev pogonov SSD – zelo domiselno. Ker ima leva stranica vgrajeno še steklo, je prav, da so ostale komponente izbrane vsaj malo estetsko – če se pač kdaj pokuka v notranjost ohišja. Tako, 90 evrov je dobro naloženih.

ohisje

Za pozornost v osrčju računalnika se vedno borita dva tabora: AMD in Intel. Slednji je bil do sedaj navadno v prednosti, a je AMD s procesorji APU naredil velik preskok, saj so narejeni precej po mojem okusu. Zato sem se odločil, da bo tokrat vlogo glavnega matematika dobil novi »Kaveri« A8-7600, ki se odlikuje z zelo dobro vgrajeno grafiko ter nizko porabo energije (in še to nastavljivim TDP med 45 in 65W). Procesor je tudi glavni razlog, zakaj računalnik še ni sestavljen – je na poti … Hladilnik bo po vsej verjetnosti kakšen izmed Zalmanovih modelov, pač tak, ki bo ustrezno tih in z nastavljivimi vrtljaji vetrnice. Proračunska omejitev (bolj v glavi kot denarnici) mi pravi, da velja za procesor in hladilnik odšteti do 150 evrov.

AMD APU Kaverizalman_cnps_10x

Odkar so se v procesor preselili grafika in pomnilniški krmilnik je, vsaj pri meni, odpadla potreba po kupovanju dražjih plošč. Še vedno pa želim tako, ki je dobro založena z opremo. Tokrat bom vpregel ASRockovo FM2A88M Extreme4+, ki premore najnovejši sistemski nabor AMD A88X in praktično vse dobrote, vključno z dvema PCIe režama za morebitno grafično testiranje CrossFireX grafičnih navez. Vem, da novi AMDjevi procesorji naravnost ljubijo hiter pomnilnik, zato novega pajdaša doma že čaka par G.SKILL  RipJaws modulov s kapaciteto 4 GB in hitrostjo DDR3-2133. Naslednjih 90 evrov, ki so dobro naloženi.

asrockfm2a88mextreme4plus_topGSkills_Ripjaws_2133MHz

Pred časom sem preizkušal novi SSD pogon OCZ Vector 150, ki me je navdušil na celi črti. S svojo stalno hitrostjo praktično lastnoročno skrbi, da okna in aplikacije v operacijskem sistemu »streljajo«. A hitrost se plača. 240 hitrih gigabajtov velja dva evrska stotaka.

Vector 150

In tu se letošnja naložba tudi konča, saj preostala periferija ostaja stara, a v dobri kondiciji. Delovni stroj z letnico 2014 me bo tako veljal manj kot znaša minimalna plača v Sloveniji. V teh časih baje ni najbolj racionalno dati »jurja« za nov računalnik.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.