29. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Blackphone – telefon za paranoike

1 min read

Bilo je le še vprašanje časa, kdaj bo pretirani nadzor domačih in drugih, predvsem ameriških, organov resnično zmotil uporabnike. Špansko komunikacijsko podjetje je zato ustvarilo t. i. Blackphone – prvi pametni telefon, ki naj bi po zaslugi različnih enkripcijskih tehnologij ponujal varno komunikacijo, ki je veliki brat(je) ne bi uspel(i) razvozlati, tudi če jo prestreže(jo).

Blackphone

Kot se za Blackphone spodobi, je ta odet v resno črno kombinacijo, prednjo stran pa v celoti zapolnjuje na dotik občutljiv zaslon. Podrobni tehnični podatki niso na voljo, znano je le, da uporablja lasten sistem, zgovorno poimenovan kar PrivatOS. Gre za močno predelano različico sistema Android, seveda s poudarkom na varnosti in zasebnosti uporabnika, saj zna kriptirati vse vrste podatkov, od klicev, sporočil, e-pošte, videa … Da utegne Blackphone delovati kot oglaševano, obeta že to, da je eden njegovih avtorjev Phil Zimmerman, možakar, ki je zasnoval kriptirani sistem e-pošte Silent Circle.

Telefon Blackphone bo javno predstavljen čez dober mesec dni na kongresu mobilne telefonije (MWC) v Barceloni. Sem pa prepričan, da bo NSA dala na piko/radar prav vsakega njegovega uporabnika …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.