16. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Strup v majhni steklenički

3 min read

Po vrnitvi s sejma CES me večina ljudi sprašuje predvsem to, kateri mobilni telefon mi je bil najbolj všeč. Čudno, presenetljivo. Sejem Mobile World Congress je namreč še mesec in pol oddaljen, a enega izmed favoritov za letošnje leto že imam. Sonyjeva Xperia Z1 Compact ima dobesedno vse, kar imajo veliki – in to v meni precej prijaznejši “embalaži”.

xperia-z1-compact-hero

Kot uporabnik, ki je 12 let vztrajal na mobilnikih BlackBerry, sem se zelo težko soočil z alternativno ponudbo sodobnih mobilnikov. iPhone je hitro odpadel, zaprt sistem in plačilo malo silicija ter plastike v zlatu z namenom, da se bom počutil kot ovca pač nekako nista sovpadala z mojimi življenjskimi nazori. Android bo torej. Uh, tu se je izziv šele začel, saj je bilo pred menoj morje bolj ali manj posrečenih modelov.

In sem še po korakih. Sony Xperia P, Xperia Z, HTC One, HTC One mini, Samsung Galaxy S3 mini … no, saj že vidite, kam gre trend. Osebno pač ne maram mobilnikov, ki ne padejo lepo v dlan. Če rabim velik zaslon, imam računalniški monitor. Ne rabim tanke “knjige”, da bi z njo telefoniral. Vso pretiravanje proizvajalcev okoli rasti diagonal zaslonov mobilnikov me celo jezi. Seveda nisem edini. To bodo naposled spoznali tudi Korejci, Japonci in Američani pa tudi kak indijski proizvajalec.

xperia-z1-compact-igra

Telefon po mojem okusu se mora z diagonalo zaslona ustaviti pri okoli štirih palcih (10 do 11 cm), kar je več, mi že krati udobje. Da ne omenjam dejstva, da 5- in večpalčnih zverin nikakor uporabno ne spravim v hlačni žep ne da bi me ovirale pri hoji ali sedenju …

In tako sem jo ugledal – sredi Las Vegasa. Sony Xperio Z1 Compact. Lepo je sedla v roko, ob branju tehničnih podatkov pa so ustnice kar same lezle v nasmešek. LaFerrarija so zapakirali v Fiat 500 paket. Fino. Le barvne kombinacije niso posrečene (bela, črna, roza in limeta), ampak to sem od japonskih inženirjev in oblikovalcev že vajen – pač drugače vidijo barve kot mi, prebivalci stare celine. Ne verjamete? Vprašajte kakšnega japonskega turista …

No, nazaj k pametnemu telefonu. Zaslon premore “le” ločljivost 720p, a mu tega zaradi manjše diagonale ne štejem v slabo, še posebej zato, ker je v praksi videti res lepo in precej bolje od nizkocenovnih zaslonov podobne ločljivosti. Ohišje je iz aluminija in se za razliko od Xperie Z praktično nič ne zvija. Pod zaslonom tiktaka štirijedrni SnapDragon 800 (2,2 GHz), podprt z 2 GB pomnilnika. Še preveč, če mene vprašate, mogoče ne bi bilo slabo, če bi Sony vzel kaj varčnejšega. A potem ne bi zraven sodila oznaka Z1, kajne? Da so vse tehnologije iz Z1 stlačili v nekaj centimetrov manjše ohišje je res pohvalno. 4G (LTE), NFC, vse je tu. Piko na i postavi kamera. Tu se res ni varčevalo. Kamera z ločljivostjo 20,7 milijona pik, Sonyev senzor in odlična optika pridejo do izraza.

xperia-camera-app

Bo pa zato treba varčevati, saj Xperia Z1 Compact ne bo poceni. Niti ne želi, niti ne more biti. Je pač malček z ekskluzivno tehnologijo. Osebno me skrbi le avtonomija, saj manjše zunanje mere pomenijo, da je tudi baterija in zmore hraniti le okoli 2/3 energije večje sestre. A ker je tudi zaslon manjši in manj požrešen, upam, da bo ob pomoči vrste pametnih tehnologij za varčevanje z energijo telefon ob normalni uporabi zdržal dva dni stran od električne vtičnice.

Aja, pa še nekaj – tako kot drugi dve članici družine Xperia Z je tudi najmlajša (in najmanjša) pohvalno vodoodporna. V dneh, ko čakam na prve pristne zimske užitke, to že utegne priti prav. Oziroma je takoj manj možnosti, da bi me kdaj na servisu odslovili z izgovorom, da je v telefon prišla vlaga/voda.

Xperia_Z1_Compact_Waterproof

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.