27. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Evropski mesec kibervarnosti

2 min read

Internet Security System

“Kibernetska varnost je naša skupna odgovornost!” je geslo Evropskega meseca kibervarnosti, ki se danes pričenja v 27 državah EU. Slovenija bo sodelovala s programom Varni na internetu, v okviru katerega so pripravili oglaševalsko akcijo Ne verjemite neverjetnim ponudbam. Aktivnostim se letos pridružujeta še Ministrstvo za obrambo in Laboratorij za odprte sisteme in omrežja na Inštitutu Jožefa Štefana. V Evropskem mesecu kibervarnosti z marketinško akcijo pa sodelujejo tudi slovenski spletni oglasniki.

Internet Security System

Agencija Evropske unije za omrežno in informacijsko varnost ENISA in partnerji s 1. oktobrom 2015 uradno začenjajo Evropski mesec kibervarnosti (ECSM). Cilj vseevropske kampanje je spodbuditi ozaveščenost o kibernetski varnosti med zaposlenimi, dvigniti nivo varnosti v delovnem okolju ter zagotoviti najnovejše informacije z izobraževanjem, dobrimi praksami in tekmovanji. Slovenija bo sodelovala z nacionalnim programom ozaveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira center za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT. Glavni namen letošnje akcije je spodbuditi spletnega uporabnika, da se nauči prepoznati očitne znake spletnih goljufij, še preden bi lahko postal žrtev spletnega goljufa, na kar bodo opominjale pasice na najbolj obiskanih novičarskih portalih in spletnih straneh.

Hacker typing on a laptop

SI-CERT je skupaj s partnerji pripravil tudi zanimiv dokumentarni film. Na podlagi materialov iz njihovih arhivov je v sodelovanju s produkcijsko hišo Sever & Sever in TV Slovenija nastal dokumentarni film, ki prikaže nastanek in evolucijo hekerske skupnosti. Konkretni dogodki in pričevanja kriminalistov, vpletenih skrbnikov omrežjih in računalnikov, raziskovalcev in zaposlenih na odzivnem centru SI-CERT podajo uvid v enega od prerezov kompleksnega pojma hekanja in hekerske skupnosti. Svoje povedo tudi hekerji sami, brez ovinkarjenj.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.