26. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

SilverStone Tundra TD03-LITE

4 min read

Po velikem bratu je priložnost za dokazovanje dobil tudi manjši vstopni komplet. SilverStone komplet vodnega hlajenja Tundra TD03-LITE ceni na okoli 70 evrov, kar je toliko, kolikor stanejo najboljši zračni hladilniki. Je potemtakem izbira vodnega hlajenja samoumevna? Skoraj.

TD03-LITE-naslovna

Če so včasih vodna hlajenja sestavljali in uporabljali predvsem računalniški zanesenjaki, so ta danes dostopna vsem. Tudi pretiranega dela z njimi ni, saj jih v zadnjih letih številni proizvajalci prodajajo v že predpripravljenih in sestavljenih kompletih, zato odpade rezanje cevi, zategovanje objemk in ukvarjanje s tekočino. Pa tudi vzdrževanjem.

Na tokratnem preizkusu se je oglasil komplet SilverStone Tundra TD03-LITE. Priznani proizvajalec računalniških ohišij in napajalnikov se namreč v zadnjih letih preizkuša tudi na področju naprednejših hladilnih rešitev in vodna hlajenja ponujajo prav to – zanesljive in preverjene zmogljivosti, ki so ukrojene po meri ljubiteljskih navijalcev sistemov. Sistem Tundra TD03-LITE sodi med vstopne modele, kar še dodatno dopolnjuje oznaka LITE, ki daje vedeti, da je glede na najboljše hišne primerke nekoliko olajšan.

 

Oglejmo si najprej tehnične podatke, ki nam bodo dali okvirno sliko, kaj lahko od tega vodnega hlajenja pričakujemo.

TD03-LITE-specifikacije

Testna konfiguracija:

Intel Core i7-6700K

SilverStone Tundra TD03-LITE

Kingston HyperX Predator DDR4-3000 16 GB kit

Gigabyte GA-Z170-HD3P

Corsair HX750

TD03-LITE-s-procesorjem

Embalaža in vsebina

V preprosto oblikovani embalaži brez bleščečih napisov nas pričaka skrbno zložena vsebina. V roke najprej vzamemo pregledna in logična navodila, kjer diagrami namestitve odpravijo pogosto pomanjkljivost – navodila niso napisana v slovenskem jeziku, zato moramo znati enega izmed velikih svetovnih jezikov. No, za večino računalnikarjev to ne bo nikakršna ovira.

TD03-LITE-embalaza

Kot smo lahko razbrali že v tehničnih podatkih, je vodno hlajenje Tundra TD03-LITE primerno za praktično vse novejše in starejše AMD in Intel platforme. Zelo inovativno je poskrbljeno za samo priterditev hladilnih reber, saj te na osnovno ploščo privijačimo s pomočjo namestitve dodatne ploščice pod samo osnovno ploščo, s čimer si zagotovimo zanesljiv stik procesorja in površine hladilnika, vijake z vzmetmi pa lahko ustrezno privijemo brez da bi pretiravali. Ploščica, ki jo namestimo na hrbtno stran plošče praktično ponuja priključke za AMD sisteme na eni, za Intelove pa na drugi strani.

Hladilna rebra so bakrena z do leska brušeno površino, tik nad njimi pa je nameščena vodna črpalka, ki se ob napetosti 12V vrti z okoli 2500 obrati v minuti in pri tem ostaja prijetno tiho. Na svoje delovanje opozarja le z diskretno modro osvetljavo snežinke, ki je v logotipu podjetja, nameščenem na zgornjem delu črpalke.

Ohlajanje hladilne tekočine/vode je zaupano zgolj 12-cm radiatorju debeline 2,7 centimetra z zelo tradicionalno strukturo reber (podobno kot pri avtomobilskih hladilnikih). SilverStone se je v želji po obvladovanju stroškov odločil za hladilnik iz aluminija, a kot bomo videli, ta še vedno dobro opravlja svoje delo. Čezenj piha zgolj en sam 12-cm ventilatorja, ki pa svoje poslanstvo kar glasno oznanja (do 35 dB doseže). Pohvalno varčevanja ni pri cevi, ta je debela in dolga kar 31 cm, zato lahko sistem SilverStone Tundra TD03-LITE brez težav vgradimo v večja ohišja.

Delovanje

Za preizkus delovanja vodnega hlajenja SilverStone Tundra TD03-LITE smo uporabili najnovejši Intelov procesor Core i7-6700K. Vročekrvnež iz družine Skylake se je pred tem že znesel nad standardnim Intelovim (BOX) hladilnikom, ki njegovi oddani toploti ni bil kos, saj je že po nekajminutnem mučenju s programom Prime95 kazal 100 stopinj Celzija, temperatura pa je še rasla.

Za razliko od Intel BOX hladilnika, ki je že v mirovanju presegal 30C, je SilverStone Tundra TD03-LITE štirijedrni procesor brez težav držal na temperaturi okoli 24 stopinj C.

TD03Lfull-med-vent-pump-med

Ob polni hitrosti črpalke in ventilatorja je povprečna temperatura ob maksimalni obremenitvi procesorja s programom Prime95 vendarle presegla 70C, a vseeno uporabe sistema s tako glasnim ventilatorjem ne priporočam.

TD03L-idle-med-vent-pump-max

V po mojem mnenju najbolj optimalni nastavitvi – torej z vodno črpalko v polnem teku in srednjo nastavitvijo vrtenja ventilatorja (zato da dosežemo relativno tiho delovanje), se sistem odreže malce slabše od pričakovanj. Temperature namreč ob maksimalni obremenitvi sicer res vročega procesorja občasno tudi preskočijo 70 stopinj Celzija, pohvalno pa je dejstvo, da že nekaj sekund mirovanja zadošča, da SilverStonov vstopni sistem vodnega hlajenja procesor povsem ohladi (na okoli 25 stopinj C). S kakšnim manj zmogljivim (in vročim) procesorjem bo imel ta komplet vodnega hlajenja še precej manj dela in ga bo lahko tudi opravljal tišje.

Zaključek

Hladilni sistem SilverStone Tundra TD03-LITE je tako po kakovosti izdelave zelo solidna rešitev, a relativno majhen radiator v navezi z le enim ventilatorjem ni sposoben čudežev. Upoštevaje ceno 70 evrov pa gre vsekakor za dobro naložbo, predvsem dolgotrajno, saj lahko to vodno hlajenje uporabljamo več let in z različnimi procesorji.

OCENE

Kakovost izdelave: 8/10

Zmogljivosti: 8/10

Glasnost delovanja: 7/10

Cena: 9/10

Skupna ocena: 8/10

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.