20. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

SilverStone Tundra TD02-LITE

4 min read

Računalnik in voda? Včasih slaba ideja je danes na seznamu vseh, ki bi radi iz svojih računalnikov iztisnili še zadnje atom moči. Vodna hlajenja, po katerih so v preteklosti posegali predvsem računalniški zanesenjaki, so danes dostopna vsem. Tudi pretiranega dela z njimi ni, saj jih v zadnjih letih številni proizvajalci prodajajo v že predpripravljenih in sestavljenih kompletih, zato odpade rezanje cevi, zategovanje objemk in ukvarjanje s tekočino. Pa tudi vzdrževanjem.

Na tokratnem preizkusu se je oglasil komplet SilverStone Tundra TD02-LITE. Priznani proizvajalec računalniških ohišij in napajalnikov se namreč v zadnjih letih preizkuša tudi na področju naprednejših hladilnih rešitev in vodna hlajenja ponujajo prav to – zanesljive in preverjene zmogljivosti, ki so ukrojene po meri ljubiteljskih navijalcev sistemov.

Sistem Tundra TD02-LITE sodi v nekakšno zlato sredino ponudbe, oznaka LITE pa daje vedeti, da je glede na najboljše hišne primerke nekoliko olajšan. K sreči je olajšan tudi pri ceni, a k tej se še vrnemo.

Oglejmo si najprej tehnične podatke, ki nam bodo dali okvirno sliko, kaj lahko od tega vodnega hlajenja pričakujemo.

TD02-LITE-specifikacije

Testna konfiguracija:
Intel Core i7-6700K
Kingston HyperX Predator DDR4-3000 16 GB kit
Gigabyte GA-Z170-HD3P
Corsair HX750

TD02-crpalka-in-radiator

Embalaža in vsebina
V preprosto oblikovani embalaži brez bleščečih napisov nas pričaka skrbno zložena vsebina. V roke najprej vzamemo pregledna in logična navodila, kjer diagrami namestitve odpravijo pogosto pomanjkljivost – navodila niso napisana v slovenskem jeziku, zato moramo znati enega izmed velikih svetovnih jezikov. No, za večino računalnikarjev to ne bo nikakršna ovira.

TD02-skatla

Kot smo lahko razbrali že v tehničnih podatkih, je vodno hlajenje Tundra TD02-LITE primerno za praktično vse novejše in starejše AMD in Intel platforme. Zelo inovativno je poskrbljeno za samo priterditev hladilnih reber, saj te na osnovno ploščo privijačimo s pomočjo namestitve dodatne ploščice pod samo osnovno ploščo, s čimer si zagotovimo zanesljiv stik procesorja in površine hladilnika, vijake z vzmetmi pa lahko ustrezno privijemo brez da bi pretiravali. Ploščica, ki jo namestimo na hrbtno stran plošče praktično ponuja priključke za AMD sisteme na eni, za Intelove pa na drugi strani.

TD02-s-procesorjem

 

Hladilna rebra so bakrena z do leska brušeno površino, tik nad njimi pa je nameščena vodna črpalka, ki se ob napetosti 12V vrti z okoli 2500 obrati v minuti in pri tem ostaja prijetno tiho. Na svoje delovanje opozarja le z diskretno modro osvetljavo snežinke, ki je v logotipu podjetja, nameščenem na zgornjem delu črpalke.

TD02-sestavljeno

Ohlajanje hladilne tekočine/vode je zaupano velikemu 24 cm radiatorju debeline 2,7 centimetra z zelo tradicionalno strukturo reber (podobno kot pri avtomobilskih hladilnikih). SilverStone se je v želji po obvladovanju stroškov odločil za hladilnik iz aluminija, a kot bomo videli, ta še vedno dobro opravlja svoje delo. Čezenj pihata dva velika 12-cm ventilatorja, ki pa sta pri svojem delu lahko zelo glasna (da, 38 dB bomo vsekakor slišali). Pohvalno varčevanja ni pri cevi, ta je debela in dolga kar 31 cm, zato lahko sistem SilverStone Tundra TD02-LITE brez težav vgradimo v večja ohišja.

Delovanje
Za preizkus delovanja vodnega hlajenja SilverStone Tundra TD02-LITE smo uporabili najnovejši Intelov procesor Core i7-6700K. Vročekrvnež iz družine Skylake se je pred tem že znesel nad standardnim Intelovim (BOX) hladilnikom, ki njegovi oddani toploti ni bil kos, saj je že po nekajminutnem mučenju s programom Prime95 kazal 100 stopinj Celzija, temperatura pa je še rasla.
Za razliko od Intel BOX hladilnika, ki je že v mirovanju presegal 30C, je SilverStone Tundra TD02-LITE štirijedrni procesor brez težav držal okoli 20C.

TD02L-idle-max-vent-pump-max

Ob polni hitrosti črpalke in dveh ventilatorjev se je povprečna temperatura ob maksimalni obremenitvi procesorja s programom Prime95 gibala okoli 52C, z občasnimi (nekajsekundnimi) skoki proti 60C. A vrtenje dveh velikih ventilatorjev s hitrosti 2400 obratov je vsekakor preglasno za normalno delo za računalnikom, tudi če sta vgrajena v kakovostno ohišje. Vsekakor pa hladilna rešitev s tem dokazuje svoje zmogljivosti.

TD02L-full-max-vent-pump-max

S precej boljšo akustično kuliso, a še vedno slišno postreže srednja kombinacija – črpalka pri okoli 1350 obratih v minuti še vedno zelo dobro in neslišno opravlja svoje delo, ventilatorja pa pri okoli 1850 obratih v minuti nista več taka razgrajača. V tem režimu se ob polni obremenitvi temperature resda dvignejo do 60C, a to na same zmogljivosti nima nikakršnega vpliva.

TD02L-max-med-vent-pump-med

Za povsem optimalno uporabniško izkušnjo bi priporočali ohranitev srednje hitrega delovanja črpalke in kar se da sprejemljivo upočasnitev ventilatorjev (karkoli okoli 1500 obratov v minuti in nižje bo v redu) – če plošča tega ne omogoča, lahko dokupimo preprost potenciometer.

Zaključek
Hladilni sistem SilverStone Tundra TD02-LITE je tako po kakovosti izdelave povsem solidna rešitev, pohvalimo lahko predvsem dejstvo, da varčevalni ukrepi niso šli na račun zmogljivosti, temveč predvsem glasnosti delovanja. A nekoliko glasnejša ventilatorja sta ne nazadnje še vedno najcenejši komponenti, če se odločimo za njuno zamenjavo (ali pa »umetno upočasnjevanje«).

S priporočeno prodajno ceno okoli 90 evrov je SilverStone Tundra TD02-LITE kar smotrna izbira, če se odločimo, da bomo svoj procesor priganjali do skrajnih zmogljivosti. V nasprotnem primeru bi sami poiskali raje kakšno tišjo rešitev.

OCENE

Kakovost izdelave: 8/10

Zmogljivosti: 9/10

Glasnost delovanja: 6/10

Cena: 9/10

Skupna ocena: 8/10

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.