25. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Namizno razkošje

2 min read

Preteklih par dni sem preživel v odlični družbi. Na delovni mizi je namreč kraljeval LG-jev širokokotni monitor 34UM95. Velikan z diagonalo 86,4 cm že s svojo zunanjo podobo zbuja spoštovanje – gre namreč za kombinacijo prestiža in tehnične odličnosti.

LG 34UM95 (1)

A ker pri monitorjih (in televizorjih) šteje predvsem slika, kar takoj h ključnim ugotovitvam. Matrika tipa AH-IPS sliko prikazuje v ločljivostih do 3440 x 1440 pik, kar pomeni, da bomo kot prvo potrebovali relativno zmogljivo grafično kartico, če bomo želeli v tej ločljivosti predvajati še kaj več kot le 2D sliko (beri: če se bomo želeli igrati). Slika je odlična, barve so res žive in pristne (ne nazadnje monitor podpira prikaz celotnega spektra sRGB!), vidni kot izjemen. Razkošje dolge diagonale in ločljivosti se pozna na delovnem namizju. Brez težav sem po namizju razporedil tri ključne aplikacije – brskalnik, urejevalnik besedil in urejevalnik preglednic. Kinotečni format slike z razmerjem 21 : 9 bo razveselil ljubitelje filmov, le na vgrajena zvočnika se ne gre zanesti, sta le bolj zasilne sorte in plačujeta davek atraktivnega dizajna.

LG 34UM95 (2)

LED-osvetlitev iz sebe iztisne dovolj svetilnosti, da je z monitorjem užitek delati tudi v bolj svetlih prostorih. Poraba energije je velikemu zaslonu primerna, med 50 in 80W, odvisno od nastavljene jakosti osvetlitve.

LG 34UM95 (3)

LG 34UM95 blesti tudi na področju priključkov, na hrbtni strani bomo tako našli naslednje: 2x HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, 2x Thunderbolt 20Gb/s, 1x USB 3.0 in 2x USB 2.0. Dovolj? Še preveč. Nanj lahko priključimo prav vse računalnike (PC ali Mac) in druge naprave. Upravljanje z nastavitvami in viri slike je vrhunsko rešeno, saj jeziček na spodnji strani monitorja močno olajša delo. Pogrešal sem le kakšno kakovostno implementacijo sistema slika-v-sliki, ki bi si jo tako razkošna ločljivosti in nabor priklučkov resnično zaslužila. Uporabnik, ki za prestižni monitor odšteje okoli tisočaka evrov, pa tudi.

LG 34UM95 (4)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.