29. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

IBM gradi razmišljanja sposoben računalnik

1 min read

IBM je eno najstarejših tehnoloških podjetij na svetu, a kot dokazuje že več kot stoletje, zna zelo napredno razmišljati. Vodilni so se že odločili, da bodo v naslednjih petih letih v razvoj računalnikov, ki bodo znali posnemati funkcije človeških možgan, torej razmišljati, vložili kar tri milijarde dolarjev.

IBMova sredica

Prihajajo torej računalniki sposobni razmišljanja. A za kaj takega bo najprej treba spremeniti osnovno arhitekturo čipov. Dizajn silicija so proizvajalci prignali skorajda so skrajnih meja, saj ga težko še natančneje obdelajo. IBM zato že preizkuša grafen, ogljikove nanocevke in druge materiale, ki utegnejo v prihodnosti nadomestiti silicij v računalnikih. Vse s ciljem razvoja procesorjev, ki jih bo moč pomanjšati do velikosti atoma! Šele takrat bodo sredice možne obdelati ogromne količine podatkov v realnem času. V IBMu so prepričani, da si lahko od najsodobnejše tehnologije človeštvo obeta številne pridobitve, predvsem na področju raziskav v boju proti raku, napovedovanju vremene ali pa preprosto pametnejših storitev iz računalniških oblakov.

IBMova sredica 2

IBMov razvojni program Synapse že danes dela na razvoju kvantnih računalnikov, ki znajo posnemati delovanje človeških možgan. Cilj razvijalcev je ustvariti nevronski čip z 10 milijardami nevronov in 100 trilijoni sinaps, ki bi porabil zgolj en kilovat električne energije za svoje delovanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.