29. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Robot, ki ubija bakterije

1 min read

Bolnišnica UPMC Passavant v ameriški zvezni državi Pennsylvania je začela s praktičnim preizkusom robota, ki s pomočjo ultravijolične svetlobe ubija bakterije. 76 tisoč dolarjev vreden robot malce spominja na kanto za smeti ali pa priljubljenega R2-D2 iz filma Star Wars, bolnišnični delavci pa so mu že nadeli nadimek Violet.

Violet 1

Robot ima zelo pomembno vlogo pri dezinfekciji prostorov, saj v zdravstvu velja, da že samo obiski v bolnišnicah, kjer se zaradi številnih pacientov zadržujejo najrazličnejše bakterije, poskrbijo za nov val okužb. V kratkem naj bi s preizkusom omenjenega robota začele še štiri ameriške bolnišnice.

Violet 2

Ultravijolična svetloba iz žarnic, napolnjenih s plinom ksenon, je okoli 25 tisočkrat svetlejša od sončne svetlobe in  obenem tudi znatno intenzivnejša od klasičnih ultravijoličnih luči, napolnjenih z merkurijem. Ti, t. i. UVC-žarki so tako zmogljivi, da prodrejo v DNK-zapis nevarnih bakterij in povzročijo, da se le te ne morejo razmnoževati. Tako “obsevani” bolnišnični prostori so precej varnejši za novo sprejete paciente. Prvi rezultati že kažejo, da se je z obsevanjem prostorov število bakterij v njih več kot prepolovilo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.