26. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Elektronski DNK za varne prijave

1 min read

Raziskovalci Univerze v Oxfordu intenzivno delajo na novi obliki identifikacije posameznika in varne prijave v sisteme, spletne storitve ter naprave – skratka povsod, kjer se od posameznika zahteva vnos gesla. Ta sliši na ime eDNK in premore do 500 edinstvenih vzorcev obnašanja, ki določajo vsakega posameznika.

eDNK

Podobno kot je zapis DNK skoraj nemogoče ponarediti, tudi za eDNK velja, da bi se na spletu težko obnašali drugače. Znanstveniki trdijo, da gre za izjemen preskok v natančnosti prepoznavanja posameznika in rešitev primerjajo s preskokom iz prepoznavanja prstnih odtisov k uporabi DNK analiz.

Vsak posameznik namreč premore cel kup sebi lastnih lastnosti in vzorcev obnašanja – vključno s hitrostjo tipkanja, uporabo miške (hitrost, gibi) pa tudi načina/položaja, v katerem držijo mobilni telefon. Še več, analiza sprememb v tem navidez nezaznavnem obnašanju, lahko raziskovalcem pove, ali oseba jemlje droge, je alkoholizirana, je seksala ali pa jo lahko čez par mesecev doleti srčni napad.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.