22. oktobra 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

75 let delovanja Zavoda za gradbeništvo Slovenije

Zavod za gradbeništvo Slovenije je danes, 18. oktobra 2024, v hotelu Union obeležil častitljivih 75 let delovanja. Slavnostni govorci so bili direktor ZAG-a, doc. dr. Aleš Žnidarič, prof. José Torero z University College London in dr. Vanja Samec. Častni gost in osrednji govorec je bil minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije, dr. Igor Papič. Zavod za gradbeništvo (krajše ZAG) je osrednji znanstveno – raziskovalni javni zavod, ki s svojim raziskovalnim delom pri razvoju materialov, konstrukcij in tehnologij dviga nivo gradbeništva.

Direktor ZAG-a doc. dr. Aleš Žnidarič je na slovesnosti izpostavil sledeče:

»Tehnološka razvitost je predpogoj za uspešno družbo in posledično za blaginjo državljanov. Gradbeništvo je panoga, ki se prepočasi prilagaja novim trendom se nahaja pred izzivi, ki bodo temeljili na razvoju in novih znanjih. Brez najmanjšega dvoma bo ZAG v teh procesih odigral svojo vlogo in naše znanje bo puščalo sledi ne le v Sloveniji, ampak tudi širše.«

Na slovesnosti so podelili Turnškovega priznanja za raziskovalce, ki so jih prejeli: dr. Andrea Lucherini, dr. Tadeja Kosec in dr. Andrej Anžlin. Nagrado za življenjsko delo je prejel izr. prof. dr. Andraž Legat. Častni znak ZAG za uspešno sodelovanje so prejeli: Kemijski inštitut, Geološki zavod Slovenije, DARS d. d., Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo in 2TDK d. o. o..

Direktor ZAG-a doc. dr. Aleš Žnidarič je povedal še:

»Rezultati na raziskovalnem področju so odlični. Naše raziskave so pretežno aplikativno naravnane in so tesno povezane z domačo in tujo stroko. Število razvojno raziskovalnih projektov in drugih raziskovalnih aktivnosti se stabilno povečuje. Naši raziskovalci so na številnih področjih vodilni v Sloveniji, na mnogih tudi širše. Poleg klasičnih tematik, kot so novi in boljši gradbeni materiali, zanesljivost in varnost konstrukcij, geotehnika in gradbena fizika, odpiramo in širimo področja, kot so trajnostna gradnja, krožno gospodarstvo, mikrotomografija, digitalizacija in digitalna proizvodnja, kulturna dediščina, požarno inženirstvo. Pridobili smo projekt EraChair FRISSBE, ki ga v Bruslju predstavljajo kot zgodbo o uspehu in vzor za druge.

Ponosen sem na rezultate naših strokovnih dejavnosti, ki se tesno prepletajo z raziskavami in razvojem, na našo prepoznavnost pri naročnikih, ki cenijo naša znanja, in na vpeljavo novih metod in tehnologij, ki izboljšujejo naše storitve. Poleg meritev, testiranj in priprav ekspertnih mnenj izvajamo neodvisno zunanjo kontrolo izvedenih del, certificiramo gradbene proizvode, izdajamo tehnične ocene in soglasja ter okoljske deklaracije proizvodov ter kalibriramo merilnike sile, navora in trdote. Glavni poudarek našega strokovnega dela so zahtevni objekti, kot so pomembne stavbe ter prometna in energetska infrastruktura.«

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.