19. septembra 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Tehnokratko: Samsung Galaxy Z Flip6

5 min read

Kot se za vroče poletje spodobi, korejski gigant iz svet potrošniške elektronike predstavi vroče novosti. Ena meni ljubših je vsekakor pregibni mobilnik Samsung Galaxy Z Flip6. Že Galaxy Z Flip5 mi je zlezel pod kožo, novinec pa je še boljši, a vendarle bi si – vsaj glede na višjo ceno – želel še (precej) več.

Kaj: prepogljivi pametni telefon

Zdaj, ali je bolj pravilno prepogljivi ali pregibni, prepuščam vam. Gre za pametni telefon, katerega zaslon se na polovici prepogne in tako ustvari majhno napravico, ki jo lažje nosimo po žepih in torbicah.

Umestitev: višji cenovni razred

S ceno slabih 1.200 evrov v prosti prodaji je jasno, da to ni telefon za slehernika. Akcije operaterjev so le »obliž«.

Mere in teža

Proizvajalčeve številke pravijo naslednje: 165,1 x 71,9 x 6,9 mm, 187 gramov. V odprtem stanju, v zaprtem pa se dolžina skoraj prepolovi, debelina pa podvoji, logično. Zelo posrečeni »gabariti«.

Zaslon(a)

Da, kar dva ima. Glavni je pasme Dynamic AMOLED 2X in obvlada pregib. V iztegnjeni postavitvi diagonala meri 6,7 palca, zaslon pa prikazuje ločljivost 1080 x 2640 pik, osveževanje 120 Hz. A glavni adut ostaja zaslon na hrbtni strani, njegova diagonala meri 3,4 palca, zaslon vrste Super AMOLED pa prikazuje ločljivost 720 x 748 pik in sliko osvežuje s 60 Hz. Za piko na i je zaščiten s steklom Gorilla Glass Victus 2, kar je zelo dobrodošlo, saj zaslon v hlačnem žepu ščiti pred kovanci, ključi … Ko smo že pri zaslonu, velja omeniti še tečaje zaslona – ti so močno izboljšani in se premikajo tekoče, brez upora ali škripanja, posledično lahko telefon zlahka odprem pod skoraj katerimkoli kotom in tudi zaprem – z eno roko.

Platforma

Začuda se je Samsung odločil v »malčka« vgraditi najzmogljivejši mobilni procesor ta hip – Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, pri čemer lahko eno jedro osemjedrnika doseže celo frekvenco 3,39 GHz. Odzivnost je zagotovljena, razkošno odmerjenih 12 GB delovnega pomnilnika poskrbi, da telefon zlahka opravi vse, kar mu naložimo. 256 GB prostora za hrambo podatkov bo shranilo ogromno fotografij in veliko video posnetkov, za najzahtevnejše pa obstaja tudi različica s 512 GB hrambe. Telefon se zna povezati v omrežja 5G, hvalim tudi implementacijo funkcionalnosti eSIM.

Kamere

Že videno. Navzven je vse podobno kot na modelu Galaxy Z Flip5, no, kameri sta zdaj dobili barvno obrobo. Na hrbtni strani tako najdemo dve kameri, glavno in širokokotno. Za obema se skrivata ne več najnovejša senzorja. Širokokotna kamera premore senzor ločljivosti 12 MP, glavna kamera pa 50 MP in pozna optično stabilizacijo slike, ki je uporabniku v izdatno pomoč pri zajemu videoposnetkov. Prednja kamera je ločljivosti 10 MP, ampak za razliko od vseh drugih telefonov, je skorajda ne boste več uporabljali za selfije. Zakaj? Ker to nalogo večinoma bolje opravi hrbtna kamera, ki vam je v zloženem položaju takoj na voljo – pa še na hrbtnem zaslonu lažje kadrirate vse skupaj. Vmesnik pozna več prilagoditev, za sprožilec lahko uporabite dotik krogca na zaslonu (položaj tega lahko celo premikate) ali pa gumb ob strani telefona. Glavni adut, tudi pri fotografiranju, pa je pregib zaslona, saj tako lahko lažje fotografiramo pod različnimi koti – ali pa celo druščino prijateljev. Dnevne fotografije so super kakovosti, pri nočni fotografiji pa sicer odlična programska oprema vendarle ni vsemogočna – tekmeci so tu večinoma boljši.

Zvok

Dober, a ne odličen. Telefon premore po en zvočnik na vrhu in na dnu, ki suvereno opravita svoje delo tudi pri predvajanju večpredstavnostnih vsebin. Ni 3,5 mm reže za slušalke, torej uporabniku ostanejo le še brezžične slušalke.

Baterija

Baterija je pri majhnem telefonu, kakršen je Galaxy Z Flip6, seveda kompromis, saj zanjo ni toliko prostora kot pri klasičnih pametnih telefonih. A je inženirjem uspelo povečati kapaciteto za dobro desetino in tako ta zdaj znaša 4000 mAh. A po zaslugi dejstva, da lahko telefon dlje časa uporabljamo v zaprti postavitvi, to sploh ni težava. Celodnevna avtonomija je zlahka dosegljiv izziv. Telefon se polni le prek kabla (USB-C kabel priložen), polnilca pa v tanki škatli ni. Z ustreznim polnilcem doseže moč polnjenja do 25W, kar je za današnje standarde počasno (beri: pol ure do 50 %, potem pa se vleče). Roko na srce, sodobni Samsungi se polnijo občutno počasneje od konkurence. Sicer pa telefonu v velik plus štejem tako možnost brezžičnega polnjenja (15W) kot tudi možnost brezžičnega polnjena drugih naprav (5W).

Programska oprema

Svež Android 14 in Samsungova preobleka One UI 6.1.1 sta največji adut tega mobilnika, saj prinašata kup z umetno inteligenco Galaxy AI podprtih funkcij. Predlagam branje tega prispevka o praktičnosti sodobne inteligence v dlani. Kot rečeno, je največji adut tega »malčka« hrbtni zaslon, ki je tudi po zaslugi programske opreme nadvse uporaben, saj ne prikazuje le ure in tipičnih obvestil. Tudi e-pošto na njem zlahka preberete (in nekaj težje odpišete s pomočjo virtualne tipkovnice), dodano vrednost na področju fotografiranja sem že omenil, tudi pregled aplikacij, kot so vreme, športna aktivnost, koledar, zemljevidi in druge, deluje zgledno. Da, celo vsebine aplikacij Youtube in Netflix lahko gledate na hrbtnem zaslonu, če (res) tako želite.

Občutki

Subjektivna kategorija. Galaxy Z Flip6 mi je zlahka zlezel pod kožo in v žep. Všeč mi je, kako se odpre in zloži, vse lahko postorim z eno roko. Hrbtni zaslon je nadvse uporaben, za branje e-pošte in fotografiranje telefona sploh nisem odpiral. Aluminijasto ohišje in nadgrajeni tečaji zaslona delujejo zelo prepričljivo, telefon ne deluje nič kaj krhko. Čeprav je ta mobilnik (omejeno) vodoodporen, se ne morem znebiti občutka, da je to telefon za uporabnike, ki veliko dajo na čistočo in urejenost. Tečaji in prevleka zaslona na dolgi rok vendarle ne marajo niti prahu niti vode. Tipičen damski telefon, ki je uporaben tudi za »dedce«. Še najbolj me je razočaral »nenapredek« na področju kamer. Kot uporabnik se ne morem znebiti občutka, da ima Samsung na zalogi na tone teh senzorjev, saj jih uporablja že več generacij. Medtem pa mobilna fotografija pri konkurenci napreduje iz generacije v generacijo …

Končna sodba

Galaxy Z Flip6 je kompakten, kakovostno izdelan in privlačen pametni telefon. Je prava izbira za vse, ki ne marajo dolgih diagonal sodobnih mobilnikov. Hrbtni zaslon je zelo uporaben, za večino »sprotnih malenkosti« telefona sploh ni treba razpreti, kar pozitivno deluje tudi na porabo energije, saj je ob zmogljivem procesorju prav glavni zaslon največji porabnik. Nad avtonomijo baterije nimam pripomb, le polnila bi se lahko hitreje. Kljub temu zelo grenak priokus pusti cena. Za 1,2 tisočaka mora biti telefon »raketa«, Galaxy Z Flip6 pa je kot celota kvečjemu »avion«.

Plusi:

+ odlična prepogljiva zasnova, zloži se brez reže

+ vrhunska zaslona in uporabniška izkušnja

+ najzmogljivejša mobilna platforma

Minusi:

– cena

– glede na ceno naprave bi si ta zaslužila veliko boljše kamere

– ni priloženega polnilca, niti ovitka, niti slušalk

Skupna ocena: 8,5/10

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.