19. septembra 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Najboljša inteligenca je pregibna inteligenca v dlani

5 min read

Bolj kot jo uporabljam, bolj sem prepričan, da umetna inteligenca v navezi s sodobnimi mobilniki spreminja mojo uporabniško izkušnjo na bolje. Takole je vse skupaj videti s pametnim telefonom Galaxy Z Flip6 in Galaxy AI.

Pregibni, prepogljivi, zložljivi – ne glede na to, kako jih poimenujete, imajo pametni telefoni, ki se znajo dimenzijsko prepoloviti, svoj čar. Nekateri med nami prisegamo, da iz normalne velikosti postane žepna, kakršen je primer mobilnika Galaxy Z Flip6, spet drugi imajo raje drugo skrajnost, ko iz normalne velikosti nastane razkošje zaslona – kot v primeru Galaxy Z Fold6. Verjetno je vse skupaj zelo oziroma celo najbolj odvisno od tega, kako veliko dlan ima posameznik …

Ko smo že pri dlani – največjo razliko med sodobnimi pametnimi telefoni v dlani naredi umetna inteligenca. V to sem absolutno prepričan. Razlika je tako velika, kot če bi otroku ponudili pametni telefon z igr(ic)ami in takšnega brez njih. Saj veste, katerega bi izbrali.

V podjetju Samsung so svoje funkcije, povezane s tehnologijami umetne inteligence poimenovali Galaxy AI. Najprej jih je bila deležna družina pametnih telefonov Galaxy S24, s posodobitvijo uporabniškega vmesnika operacijskega sistema OneUI 6.1 pa je Galaxy AI razveselil še lastnike starejših mobilnikov iz družin Galaxy S23 ter Galaxy S22 (in drugih) pa tablic Galaxy Tab S9.

Pamet v dlani

Osebno mi je od vseh pametnih funkcij Galaxy AI najbolj všeč, in jo tudi najpogosteje uporabljam, t. i. Iskanje z obkroževanjem (Circle to Search), saj naredi točno to kar obljublja – nekaj poslikam, obkrožim, telefon pa v sodelovanju z Googlovimi algoritmi in podatkovnimi centri prepozna, kaj sem fotografiral in mi o tej stvari ponudi več informacij – vključno s tem, kje jo kupiti.

Na dopustu v Grčiji sem najraje obiskoval stare, pristne grške gostilne. Saj veste, tiste, kjer menija ni v angleščini. Ni problema. Umetna inteligenca je pri roki – fotografiram meni, ki je že naslednji hip na voljo v angleščini oziroma katerim izmed večjih svetovnih jezikov, katerega prevod izberem (slovenščine pa zaenkrat še ni med njimi). Stvar je zelo uporabna za kakršnekoli prevode kjerkoli ne le v restavracijah.

In ko smo že pri prevodih. Noro dobra stvar telefona Galaxy Z Flip6 je uporaba obeh zaslonov hkrati. Tako lahko na glavnem zaslonu povemo ali zapišemo vsebino, ki jo želimo prevesti, sogovornik pa prevod vidi na malem zaslonu na hrbtni strani. Priznam, ne vem, kdo je bil nad funkcijo Tolmač (Interpreter) v praksi bolj očaran – jaz ali Albanec, ki je od tujih jezikov govoril le španskega, na drugi strani, ko sem mu tako razlagal uporabo polnilnice za električna vozila.

Če sem na poti, posebej v avtomobilu, nimam časa dolgo gledati v zaslon mobilne naprave. Za te primere oziroma »pospešeno« komunikacijo pride še kako prav funkcija Predlagani odgovori (Suggested replies), ki analizira prejeta sporočila in predlaga ustrezen odgovor! Nadvse dobrodošla novost v naboru Galaxy AI je tudi dodana funkcija Skladatelj (Composer) na Samsung tipkovnici, katera predlaga besedilo na podlagi enostavnih ključnih besed, tako v storitvi e-pošte kot tudi v podprtih aplikacijah družbenih omrežij. Tistim, ki vam redno sledijo, se bo zdelo, kot da po novem pišete odgovore vsaj trikrat hitreje …

Kot novinarju mi je zelo pri srcu še funkcija Pomoč za zapiske (Note Assist), ki je na voljo v aplikaciji Notes, posebej na intervjujih ali sestankih. Ne le, da mi lahko pripravi povzetek zapiskov, saj te poenostavi, še več, vsebino beležk lahko »predela« tudi v predstavitev. In za piko na i lahko ubesedi tudi zvočni zapis sestanka, pri čemer prepozna različne govorce (glasove). Res pa je, da tovrstna pomoč zelo dobro deluje v angleškem jeziku, slovenščina pa je malce večji zalogaj.

Ko smo že pri delu – pogosto imam opravka z dokumenti v zapisu PDF, ki je lahko precej »trdobučen«. No, Galaxy AI ga naredi povsem krotkega. Besedila, shranjena v PDF datotekah, je zdaj mogoče preprosto prevesti zahvaljujoč funkciji Prevod prekrivnih besedil v PDF-jih (PDF overlay translation) v aplikaciji Notes, omogočeno je celo kopiranje besedila, slik in grafikonov. Zmaga, vam povem.

Fotografija na steroidih

Pregibni malček Galaxy Z Flip6 je zelo posrečen tudi za fotografiranje z najbolj nenavadnih kotov, saj mu pregibna zasnova omogoča, da hrbtni kameri prideta tudi v položaje, kjer bi si ljudje že lomili zapestja (ali druge okončine). In potem je tu še kamera FlexCam s funkcijo samodejnega približevanja motiva, ki pomaga, da vedno ujamem najboljši kot za fotografiran motiv. FlexCam namreč samodejno poišče popolno kadriranje tako, da spremlja, kje se nahaja motiv na posnetku, in ga ustrezno približa ali oddalji – za res vrhunsko prostoročno izkušnjo selfijev.

In, da, seveda Galaxy AI* pomaga narediti vse fotografije lepše. To nenazadnje vemo že iz reklam, kako lahko hitro nekaj dodamo v fotografijo, ali, še impresivneje, iz nje izrežemo, premaknemo na drugo mesto itd. Res gre za pravcato fotografsko magijo, omejeno zgolj z našo domišljijo. Za vse ostalo so tu funkcije Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist), Studio za portrete (Portrait Studio), ki ponuja ustvarjanje raznolikih portretnih slogov, kot so 3D-risbe ali akvareli, ter za ljubitelje počasnih posnetkov še funkcija Instant počasni posnetki, ki omogoča takojšnjo upočasnitev videoposnetkov z ustvarjanjem dodatnih sličic za gladko izkušnjo gledanja. Seveda lahko vse tako »predelane« fotografije in videoposnetke nato shranimo ali delimo s prijatelji in družino.

Za miren spanec

Osebno veliko poudarka namenjam zasebnosti in posledično (digitalni) varnosti. Zato je zelo dobrodošlo, da telefona Galaxy Z Fold6 in Galaxy Z Flip6 varuje Samsung Knox, večplastna varnostna platforma, razvita za zaščito občutljivih informacij in uporabniških podatkov pred morebitnimi grožnjami. Funkcija Izboljšana zaščita podatkov (Enhanced Data Protection) pa ponuja celovito šifriranje podatkov na napravi, izdelavo varnostnih kopij ter njihovo obnovo z oblačne platforme Samsung Cloud. Za piko na i pa Galaxy AI omogoča še popoln nadzor nad tem, kako s svojimi podatki dovolimo izboljšati izkušnjo umetne inteligence, hkrati pa deluje kot dodatna plast zaščite.

Se torej strinjate, da je umetna inteligenca v dlani nadvse dobrodošla in uporabna?

*Galaxy AI funkcije bodo na voljo brezplačno do konca leta 2025 na podprtih Samsung Galaxy napravah.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.