19. septembra 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Kapaciteta baterije ni vse, je pa veliko

3 min read

Sodobni pametni telefoni po kapaciteti baterije v zadnjih letih niso nič kaj drastično napredovali. Skoraj vsi v tehničnih podatkih navajajo zmogljivost okoli 5000 mAh. Toda zakaj se potem avtonomija delovanja na baterijo tako zelo razlikuje? Hja, na račun vgrajene strojne in programske opreme.

Zmogljivi procesorji seveda porabijo več energije, a daleč največji porabniki so (svetli) zasloni. Bolj kot so svetli in nas navdušujejo pri uporabi na prostem, večje breme predstavljajo bateriji s svojo energetsko lakoto. To je fizika, ki se ji ni moč izogniti, jo je pa moč precej dobro optimizirati. Tako torej procesor ne dela ves čas na polno, temveč za lažje naloge izkorišča počasna, a varčna jedra, česar uporabnik sploh ne zazna. Čim zaženemo kakšno igro ali zahtevnejšo aplikacijo, pa od sebe da vse, kar zmore, kar občutimo kot segrevanje ohišja ter hitrejše upadanje stanja napolnjenosti baterije.

Več magije je sposobna programska oprema. Ta poleg tega, da učinkovito razporeja naloge procesorju, skrbi tudi, da posamezne aplikacije ne podivjajo in jih, posebej ko tečejo v ozadju, omejuje, da ne porabijo preveč procesorskih ciklov in pomnilnika, posledično pa tudi energije. Zelo dober je zaslonski trik s prilagodljivim osveževanjem – za prikazovanje statične vsebine res ne rabimo osveževanja 120 Hz, ker je sličica osveži 120-krat v sekundi. To je potratno. Zadostuje že 1 Hz osveževanje in, glej ga zlomka, avtonomija pametnega mobilnika se v očeh uporabnika mimogrede podaljša za več ur.

Nova tehnologija baterij
Sicer pa ne morem trditi, da napredka na področju baterij mobilnikov ni. Hitrosti polnjenja – tako žičnega kot brezžičnega – se pridno povečujejo, kitajski proizvajalci pa inoviraju tudi na področju same kemije baterij. Tako sta Huawei in Honor v novejše modele začela vgrajevati napredne silicij-ogljikove baterije. Ta tehnologija vključuje negativne elektrode na osnovi silicija, kar znatno izboljša splošno zmogljivost in življenjsko dobo v primerjavi s tradicionalnimi litij-ionskimi baterijami. Silicij-ogljikova sestava ne izboljšuje le energijske gostote, novi Honorji so kapaciteto v pametnih telefonih dvignili do letvice 5200 mAh, temveč zagotavlja tudi učinkovitejše cikle polnjenja in praznjenja, kar podaljšuje življenjsko dobo naprave in zmanjšuje časovno degradacijo.

Nova sestava baterije tako omogoča večjo zmogljivost shranjevanja energije, zaradi česar lahko naprava vzdržuje intenzivno uporabo ves dan, ne da bi pri tem ogrozila zmogljivost. Izboljšuje torej zmožnost baterije, da prenese večje tokove, zaradi česar je idealna za hitro polnjenje, hkrati pa ohranja stabilnost in varnost delovanja. Moč polnjenja silicij-ogljikove baterije prvič v industriji dosega 100 W in tako telefoni iz družine HONOR 200 baterijo napolnijo do 49 odstotkov v le 15 minutah. Poleg tega HONOR 200 Pro podpira hitro polnjenje z žičnimi in brezžičnimi možnostmi, kar zagotavlja minimalen čas izpada in zagotavlja, da je telefon napolnjen ves dan. S 66-vatnim brezžičnim polnilnikom SuperCharge HONOR lahko uživate v priročnejši izkušnji polnjenja, saj se baterija napolni do 64 odstotkov napolnjenosti v samo 30 minutah.

Upam, da bosta omenjena proizvajalca hitro dobila posnemovalce, vsaj kar zadeva področje baterij v novih mobilnikih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.