8. septembra 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Prepogljiva Samsunga, šestič

4 min read

Samsung je spet odpakiral nekaj novega. Na dogodku Unpacked v Parizu je tako predstavila nova pametna telefona Galaxy Z Fold6 in Galaxy Z Flip6. Kaj torej prinaša šesta generacija pregibnika in prepogljiveža?

Vse, ki vas zanimajo predvsem tehnične specifikacije novih modelov, bosta zadovoljili že dve tabeli.

Če na kratko povzamem je večji model opremljen s 7,6-palčnim zaslonom pasme AMOLED, ki je raztegnjen skoraj kvadratne oblike, pa tudi v zaprtem stanju ima uporabnik na voljo 6,3-palčni zaslon, oba podpirata 120 Hz osveževanje. Mobilna platforma je pričakovano “hitri zmaj” 8 tretje generacije, rahlo navit za telefone iz družine Galaxy, da bodo izstopali na testih. 12 GB delovnega pomnilnika je več kot preveč, notranja hramba pa se razteza od 256 GB do 1 TB, odvisno od tega, kako globoko boste segli v žep. Osebno sem še najbolj razočaran nad “nenapredkom” na področju kamer. Medtem ko konkurenca predstavlja vedno bolj prepričljive mobilnike z odličnimi kamerami, se Samsung zadovolji z zdaj že par generacij staro zasnovo. Ki je v očeh trenutnega stanja tehnike le še dobra in ne več odlična. To, da ima velikan baterijo le zmogljivosti 4400 mAh, mi da hitro vedeti, da bo precej pogosto na polnilcu.

Kaj pa žepni malček? Za Galaxy Z Flip6 velja praktično vse zgoraj zapisano, le da je znatno manjši in lažji, kakopak na račun manjših dimenzij zaslonov, ki tudi opredeljujejo njegove zunanje mere. Je zelo simpatičen in s 6,7-palčnim glavnim zaslonom nadvse uporaben, obenem pa tudi manjši 3,4-palčni zaslon s prilagojenim vmesnikom poskrbi, da telefona ne bomo odpirali “za vsako figo”.

Sicer pa je v ospredu kakopak umetna pamet, zapakirana v algoritme, ki se skrivajo za imenom Galaxy AI. Prepogljivi tablifon oziroma Galaxy Z Fold6 tako prinaša vrsto funkcij in orodij, ki jih poganja umetna inteligenca in izboljšujejo izkušnjo velikega zaslona ter izdatno prispevajo k produktivnosti na poti. Funkcija Pomoč za zapiske (Note Assist) v okviru aplikacije Samsung Notes ponuja prevode, povzetke in samodejno oblikovanje za enostavnejše vodenje zapiskov. Poleg tega nova vgrajena funkcija prepisovanja omogoča transkripte, prevode in povzetke glasovnih posnetkov neposredno v aplikaciji Notes. Besedila, shranjena v PDF datotekah, je mogoče preprosto prevesti zahvaljujoč funkciji Prevod prekrivnih besedil v PDF-jih (PDF overlay translation) v aplikaciji Notes, možno pa je celo kopiranje besedila, slik in grafikonov. Novost je tudi dodana funkcija Skladatelj (Composer) na Samsung tipkovnici, ki predlaga besedilo na podlagi enostavnih ključnih besed, tako v storitvi e-pošte kot tudi v podprtih aplikacijah družbenih omrežij. V aplikacijah družbenih omrežij lahko Skladatelj (Composer) sestavi besedilo, ki odraža ton uporabnika, na podlagi analize prejšnjih objav. Poleg tega izkušnja uporabe S Pen pisala4 dobiva novo dimenzijo, zahvaljujoč prednostim Galaxy AI na velikem zaslonu Galaxy Z Fold6. Povsem nova funkcija Pretvorba iz skice v sliko (Sketch to image)5 uporabnikom omogoča ustvarjanje pravih umetniških del z generiranjem podrobnosti slik med risanjem ali skiciranjem v aplikaciji Galerija ali na zaslonu Note.

Galaxy Z Fold6 uporabnikom omogoča izboljšanje načina dela, igranja in informiranja, zahvaljujoč dolgoletnemu partnerstvu med podjetjema Samsung in Google. Zadnja generacija aplikacije Google Gemini je popolnoma integrirana v novo Galaxy Z serijo in uporabnikom ponuja povsem osebnega digitalnega pomočnika, ki ga poganja umetna inteligenca. Z enostavnim potegom z roba zaslona ali z govornim ukazom »Hej, Google« lahko uporabniki prikličejo Gemini vmesnik, ki jim pomaga pri pisanju, učenju ali načrtovanju. Gemini je integriran tudi v nekatere najbolj priljubljene Google aplikacije, tako da je »mala malica« organizirati optimalen načrt poti, s podatki o letih ali hotelskih rezervacijah v realnem času, ali organizirati raziskovanje znamenitosti in ugotoviti, katera je najboljša pot do njih, z uporabo Google zemljevidov. Če uporabniki na primer želijo podrobne informacije o K-pop glasbenem spotu med gledanjem YouTuba na velikem zaslonu Galaxy Z Fold6, lahko prav tako dostopajo do Gemini vmesnika z uporabo deljenega zaslona, kjer lahko postavijo vprašanje. Če jih zanima, kdo je izvajalec videa, je dovolj pritisniti gumb Domov (Home) in obkrožiti, poudariti ali se dotakniti zaslona in funkcija Iskanje z obkroževanjem (Circle to Search)1 bo poiskala in ponudila rezultate v trenutku.

Galaxy AI prav tako omogoča brezhibno komunikacijo z uporabo Galaxy Z Fold6. Popolnoma izkorišča edinstven format z dvema zaslonoma, s funkcijo Tolmač (Interpreter), ki prinaša nov način prikaza dialoga, tako da obe strani lahko vidita prevod na glavnem ali zunanjem zaslonu, kar omogoča bolj naravno interakcijo. Funkcija ponuja tudi enosmerni prevod, tako da uporabniki zlahka spremljajo predavanja ali druge oblike predstavitev. Funkcija Sprotni prevod (Live Translate), ki prevaja telefonske klice na napravi v realnem času, je zdaj na voljo ne samo v Samsung aplikaciji za klice, ampak tudi v izbranih priljubljenih aplikacijah drugih ponudnikov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.