16. julija 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Prenova spletnega plačevanja: prihaja popolna tokenizacija

2 min read

Mastercard je pred kratkim razkril svojo vizijo 100-odstotne tokenizacije e-trgovinskega poslovanja v Evropi do konca desetletja (beri: 2030). To podpira njihovo globalno zavezo, ki želi odpraviti ročno vnašanje podatkov o karticah ter omogočiti varnejše in dostopnejše e-trgovinsko poslovanje za vse.

Medtem ko plačila postajajo vse bolj zapletena, se Mastercard obrača k tokenizaciji, poenostavljenemu plačevanju brez prijave, ter k uporabi ključev za plačevanje (ang. payment passkeys), s čimer želi ustvariti poenoteno izkušnjo v vseh napravah, brskalnikih in operacijskih sistemih. Glede na napovedi izgub zaradi prevar zato začenja uvajati ključne rešitve, ki bodo zmanjšale tveganja pri danes že povsem običajnem nakupovanju in plačevanju prek spleta.

  1. Tokenizacija zamenjuje 16–19-mestno številko plačilne kartice z varnim žetonom, kar zmanjšuje možnosti prevar ter povečuje stopnjo odobrenih plačil.
  2. Z namenom odprave ročnega vnašanja podatkov o kartici podjetje Mastercard olajšuje uvedbo sistema Click to Pay na spletna mesta trgovcev. Poleg tega podjetjem, ki sodelujejo z bankami, omogoča, da uporabnikom pomagajo pri vpisovanju kartic v sistem.
  3. Ključi za plačevanje (ang. payment passkeys) uporabljajo biometrično preverjanje pristnosti v mobilnih napravah, povezanih v splet, kar odpravlja potrebo po geslih in enkratnih kodah.

Storitev tokenizacije družbe Mastercard, ki je bila predstavljena leta 2014, danes skrbi za varnost 25 odstotkov vseh e-trgovinskih transakcij po vsem svetu, pri čemer iz leta v leto beleži 50-odstotno rast uporabe. Povezava tokenizacije, storitve Click to Pay ter ključev za plačevanje pa bo koristila celotnemu ekosistemu. Potrošniki bodo deležni hitrejšega in varnejšega plačevanja. Trgovci si lahko obetajo povečano prodajo, zaščito pred prevarami in višjo stopnjo odobrenih plačil. Izdajatelji pa se lahko nadejajo, da bodo postali prva izbira uporabnikov. Slednjim bodo lahko zagotovili tudi višjo varnost.

»V Evropi opažamo vse večje zanimanje za tokenizacijo, pri čemer sta glavna razloga priročnost in zniževanje stopnje prevar,« je ob tem dodala Valerie Nowak, izvršna podpredsednica za izdelke in inovacije v družbi Mastercard Europe. »Prepričani smo, da bo doseganje te vizije do leta 2030 predstavljalo zmago za vse – potrošnike, prodajalce in izdajatelje kartic.«

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.