27. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Klepet z umetno inteligenco o(b) kosilu

4 min read

Družba BTC in podjetje OriginTrail sta predstavila projekt uporabe umetne inteligence in drugih naprednih tehnologij, kot je blockchain, za zagotavljanje transparentnosti in sledljivosti porekla mesa v Restavraciji City v BTC Cityju Ljubljana. Cilj projekta je s pomočjo umetne inteligence in preverljivih podatkov izpostaviti in spodbujati lokalno in trajnostno ponudbo ter pokazati široko uporabnost in prijaznost teh tehnologij do uporabnikov.

Miha Mermal, izvršni direktor za področje marketinga in trajnostnega razvoja v družbi BTC, ter Žiga Drev in Tomaž Levak, direktorja in ustanovitelja podjetja OriginTrail, so zbranim predstavili, kako lahko umetna inteligenca (UI), podprta s preverljivimi viri informacij in tehnologijo OriginTrail, omogoča preglednost in sledljivost izvora mesa, ki ga Restavracija City ponuja svojim gostom. »Ta prelomni korak predstavlja prvo integracijo umetne inteligence in drugih naprednih tehnologij v sektorju HORECA v Sloveniji. Poleg tega projekt razbija mite o uporabi umetne inteligence, kot na primer, da je umetna inteligenca predvsem za futuristične aplikacije, ne za vsakodnevno uporabo ter predstavlja njeno široko uporabnost in prijaznost do uporabnikov,« je na predstavitvi povzel Žiga Drev.

Udeleženci so imeli tudi sami priložnost preizkusiti rešitev. S preprostim skeniranjem QR kode na jedilniku Restavracije City so lahko preverili izvor mesa, poleg tega pa klepetalnemu robotu, ki temelji na UI, zastavili tudi lastna vprašanja in na interaktiven način pridobili odgovore nanje. V odgovoru o izvoru mesa so uporabniki lahko prebrali opis kmetije, videli njeno fotografijo ter zemljevid njene lokacije. Če so želeli zgodbo mesa na njihovem krožniku raziskovati dalje, so lahko v klepetu zastavili poljubno vprašanje o mesu, načinu pridelave, kakovostnih certifikatih, trajnostnih pristopih partnerjev, pa tudi o tehnologiji, ki je uporabljena v rešitvi in poganja klepetalnega robota. S pomočjo tehnologije OriginTrail so lahko preverili izvor in resničnost informacij, na podlagi katerih jim je umetna inteligenca odgovarjala.

Vse informacije v sistemu so namreč shranjene v t. i. sredstvih znanja (ang. Knowledge Assets). To so skupki med seboj povezanih podatkov, ki so shranjeni na decentraliziranem in odprtem omrežju OriginTrail. Za povezovanje in shranjevanje podatkov omrežje OriginTrail uporablja podobno tehnologijo kot spletni brskalniki (Google, Bing, Yahoo) in družbena omrežja (Facebook, LinkedIn) t. i. graf znanja. Le da se v omrežju OriginTrail informacije ne shranjujejo centralno na enem mestu, temveč na množici med seboj povezanih računalnikov, torej decentralizirano. Zato govorimo o OriginTrail decentraliziranemu grafu znanja. Verodostojnost informacij je med drugim zaščitena z blockchain tehnologijo – tehnologijo, ki poganja tudi kriptovalute in ki zagotavlja, da podatkov v sistemu ni mogoče nepooblaščeno spreminjati ali potvarjati. Hkrati tehnologija blockchain omogoča tudi nagrajevanje vseh, ki v omrežje OriginTrail prispevajo svoje računalniške zmogljivosti, da lahko decentralizirano omrežje sploh deluje. Tehnologija OriginTrail je namreč odprtokodna, omrežju OriginTrail pa se lahko priključi, kdorkoli želi, s tem, da v omrežje poveže svoj računalnik (običajno je to spletni strežnik) z naloženo programsko opremo OriginTrail.

Rešitev je gostom Restavracije City na voljo dva tedna in prve izkušnje kažejo, da so jo gostje sprejeli z velikim zanimanjem. V povprečju so QR kodo skenirali okoli 100-krat vedno, kadar je bil dnevni meni opremljen z njo. Največ vprašanj so postavljali o načinu pridelave in trajnostnih zavezah sodelujočih pri projektu. To na eni strani potrjuje zanimanje gostov za trajnostne pristope in pridelavo hrane. Na drugi strani pa tudi uspešnost partnerjev projekta pri predstavljanju teh informacij gostom z novo rešitvijo.

»V družbi BTC se zavedamo potenciala, ki ga napredne tehnologije prinašajo v poslovne procese. Zato smo veseli, da smo lahko v sodelovanju s podjetjem OriginTrail prispevali pri vpeljavi naprednih tehnologij tudi v sektor gostinstva. Projekt je omogočil večjo preglednost in sledljivost izvora mesnih izdelkov za obiskovalce Restavracije City, z njim želimo spodbujati tudi lokalno pridelavo in zagotoviti visoko kakovost in svežino jedi na našem meniju. Verjamemo, da bo projekt služil kot zgled in spodbuda za nadaljnji razvoj tehnološko naprednih rešitev v HORECA sektorju ter širše. Zavedamo se pomena trajnosti in transparentnosti v današnjem času ter se tudi v letu, ko praznujemo 70 let delovanja družbe BTC, zavezujemo k nadaljnjemu delu na tem področju,« izpostavlja Miha Mermal.

Vsi sodelujoči partnerji si prizadevajo, da bi tehnologijo razširili na druge restavracije, izdelke ali pobude. Preko spremljanja vprašanj, ki jih uporabniki zastavljajo v klepetu, bodo partnerji projekta dobili dodaten vpogled v interese njihovih uporabnikov. Na ta način bodo lahko ustrezno prilagodili njihove pristope in ponudbo ter izboljšali celotno izkušnjo uporabnikov. Med drugim bodo tudi nadgradili klepetalnega robota z dodatnimi informacijami, ki zanimajo uporabnike.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.