27. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Tehnologija za preprečevanje izumrtja divjega atlantskega lososa

2 min read

Sejem MWC je že zaprl svoja vrata, toda nekatere inovacije po njem odmevajo bolj kot druge. Ena takšnih je tudi inovativna rešitev, ki s pomočjo umetne inteligence skrbi za preprečevanje izumrtja divjega atlantskega lososa na Norveškem.

Norveška, dežela fjordov, se ponaša z drugo najdaljšo obalo na svetu ter številnimi rekami in jezeri. Njen obsežen rečni sistem predstavlja tudi največje gojišče divjega atlantskega lososa na svetu, vrste, ki je nepogrešljiva za norveško kulturo. Od 80. let prejšnjega stoletja pa se je populacija divjega atlantskega lososa na Norveškem drastično zmanjšala – za kar 50 odstotkov. Leta 2021 so zato v okviru pobude TECH4ALL podjetja Huawei s pomočjo lokalnih partnerjev BJFF (skupina za ribolov in ohranjanje), Simula Consulting in Troll Systems, začeli razvijati rešitev, namenjeno odzivanju na invazivno vrsto, grbavega lososa, ki predstavlja grožnjo lokalnim atlantskim lososom v rekah Norveške. Člani ocenjevalne komisije GLOMO so projekt opisali kot »odlično idejo, ki jo je mogoče razširiti, kajti gre za uporabo samooskrbne umetne inteligence in mobilne tehnologije za natančno reševanje problema, s kakovostno izvedbo in impresivnimi rezultati

Rešitev deluje na način, da ribe v reki usmerjeno plavajo skozi tunel, ki je opremljen s podvodno kamero in inteligentnim algoritmom. Slednji prepozna različne vrste rib, na primer značilno grbo pri moškem grbavem lososu in vzorce repa pri samici. Z identifikacijsko natančnostjo, ki presega 99 odstotkov, pusti sistem zaprta vrata za invazivne vrste – te se prefiltrirajo v rezervoar, drugim ribam pa omogoča nadaljnje plavanje navzgor po toku.

»Zelo smo počaščeni, da je naš projekt TECH4ALL prejel nagrado GSMA GLOMO, pri tem pa gre posebna zahvala partnerju BJFF za njihovo zavezanost in podporo,« je dejal Lu Yong, podpredsednik podjetja Huawei in predsednik Huawei za evropsko regijo. »Projekt kaže na velik potencial tehnologije za ohranjanje narave in hkrati spodbujanje trajnostnega razvoja lokalnih skupnosti, zato bo Huawei nadaljeval z uporabo inovativnih tehnologij za gradnjo bolj zelenega sveta.«

»Z izjemnim ponosom sodelujemo s podjetjem Huawei in partnerji pri tem inovativnem projektu. Tehnološka rešitev nove generacije, ki jo imamo v Berlevågu, je uspešen recept za zaustavitev grbavega lososa, globalno priznanje, ki smo ga za projekt prejeli na dogodku MWC Barcelona 2024, pa je za nas izredno navdihujoče,« je povedal Geir Kristiansen, predsednik BJFF. »Ta projekt varuje naše reke in divjega atlantskega lososa, hkrati pa tudi prikazuje, kako lahko inovacija rešuje okoljske izzive po vsem svetu,« je še dodal Kristiansen.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.