27. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Nikon nadaljuje z osvajanjem vesolja

3 min read

Astronaut during construction of international space station

Povedano drugače: astronavti na Mednarodni vesoljski postaji bodo fotografirali z novim Nikonom Z 9. Multinacionalka Northrop Grumman je v okviru 20. komercialne oskrbovalne misije za ameriško vesoljsko agencijo Nasa v orbitalni laboratorij Mednarodne vesoljske postaje (ISS) dostavila 13 ohišij brezzrcalnega fotoaparata Nikon Z 9 skupaj z več kot 15 objektivi NIKKOR Z, vključno s supertelefoto objektivi, makro objektivi ter 15 vmesniki FTZ II za uporabo objektivov NIKKOR z bajonetom F. Za Nikonovo serijo fotoaparatov Z je to prelomen dosežek, saj gre za Nikonov prvi brezzrcalni fotoaparat, ki ga bo v breztežnostnem okolju uporabljala posadka vesoljske postaje. Nasa uporablja Nikonove fotoaparate in objektive pri raziskovanju vesolja na različnih misijah in raketoplanih že vse od misije Apollo 15 pred več kot 50 leti, ko je kot prvi Nikon v vesolje poletel posebej v ta namen prirejen model Photomic FTN.

Vesoljsko tovorno plovilo Cygnus je 30. januarja 2024 poletelo na raketi SpaceX Falcon 9 z izstrelitvene ploščadi Space Launch Complex 40 na Cape Canaveral Space Force Station. Nikon Z 9 in objektivi so zamenjava za dosedanje komplete DSLR fotoaparatov Nikon D6 in D5, ki so na vesoljski postaji v uporabi od leta 2017. Že vse od leta 1999, ko je na ISS prispela prva posadka, so Nikonovi fotoaparati (začenši s SLR-jem Nikon F5) in objektivi NIKKOR v pomoč tudi astronavtom v orbitalnem laboratoriju pri znanstvenih raziskavah, vzdrževalnih delih ter pri ustvarjanju posnetkov Zemlje.

Opremo uporabljajo tako v varnem zavetju vesoljske postaje s kontrolirano atmosfero, kot tudi v neusmiljenem brezzračju vesolja v posebni “odeji”, ki jo je za zaščito fotoaparata razvila prav Nasa. Slednja je leta 2008 prejela komplet s prvim digitalnim SLR oz. DSLR fotoaparatom D2Xs, pet let pozneje pa je bilo posadki na vesoljsko postajo dostavljenih še 38 digitalnih zrcalnorefleksnih fotoaparatov Nikon D4 in 64 objektivov NIKKOR.

Backdropped against the blue and white Earth 130 nautical miles below, an astronaut tests the new Simplified Aid for EVA Rescue (SAFER) system.

Tako klasičnemu SLR fotoaparatu na film in digitalnemu DSLR v teh dneh v vesolje sledi še brezzrcalni Z 9, ki predstavlja zadnjo generacijo Nikonove fotografske tehnologije in obenem najzmogljivejši model profesionalnega fotoaparata polnega formata. Cenjen je predvsem zaradi izjemno robustne izvedbe in zanesljivosti, obenem pa kroji sam vrh nabora sodobnih fotografskih zmogljivosti in funkcionalnosti. Z 9 je tako prvi fotoaparat svoje vrste brez mehanskega zaklopa, kar zmanjšuje število gibljivih delov in tako zvišuje njegovo zanesljivost in trajnost. Fotoaparati, ki so bili dostavljeni v orbitalni laboratorij, se v fizičnem oz. mehanskem smislu ne razlikujejo od fotoaparatov, ki so na trgu na voljo siceršnjim uporabnikom. Tako je uporabnikom Z 9 na Zemlji na voljo identična kakovost izdelave kot posadki postaje ISS v vesolju. To je dokaz, da sta Nikonova tehnologija in fotoaparat Z 9 sposobna delovanja tudi v ekstremnih pogojih življenja in dela v breztežnostnem prostoru.

Čeprav je fotoaparat fizično enak, pa so Nikonovi inženirji skupaj z agencijo Nasa prilagodili vdelano strojno programsko opremo, da bi bolje služila astronavtom v vesolju. To vključuje razširitev zmogljivosti zmanjševanja šuma tudi ob uporabi krajših časov fotografiranja, s čimer je zmanjšan vpliv kozmičnega sevanja, ki sta mu na ISS posadka in oprema nenehno izpostavljeni. Spremenjeni so bili tudi zaporedje poimenovanja datotek ter privzete nastavitve in kontrolniki, ki so optimizirani za bivanje na krovu orbitalnega laboratorija in za delo s fotoaparatom v zaščitni odeji pri zunanjih misijah. Spremenjena sta bila še protokol FTP in prenosni protokol v Z 9, s čimer so poenostavili potek dela za astronavte, izboljšali učinkovitost in zmanjšali porabo energije pri pošiljanju posnetkov iz vesolja na Zemljo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.