27. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Dobili smo Indeks nevidne obremenitve

4 min read

Koga ali kaj smo dobili? Indeks nevidne obremenitve (ang. Invisible Load Index) količinsko opredeli skrito breme gospodinjskih opravil, torej čas, ko zgolj razmišljamo o nalogah, ki jih še moramo opraviti. Tudi te namreč povzročajo nelagodje in stres ter, v skrajni fazi, vodijo celo v izgorelost.

Nova raziskava, ki jo je izvedlo podjetje Samsung Electronics, razkriva, da Evropejci porabimo 86 % več časa za razmišljanje o opravljanju gospodinjskih opravil kot za njihovo dejansko opravljanje! Ta čas, od fizičnega nemira do miselne preobremenjenosti pred začetkom opravila, se kaže kot nevidna obremenitev in vpliva na to, kako ljudje preživljajo svoj dragoceni prosti čas doma.

Študija, v kateri je sodelovalo več kot 6.000 anketirancev iz Evrope, je pokazala, da je povprečen človek v svojem domu odgovoren za vsaj sedem opravil, ki pogosto od njega zahtevajo več kot 30 ur na teden. To je skoraj enako delu s polnim delovnim časom in negativno vpliva na evropska gospodinjstva, saj več kot polovica anketirancev (51 %) priznava, da se vsaj polovico časa počuti pod stresom, dva od petih (41 %) pa se ne moreta osredotočiti na vsakodnevna opravila. Več kot polovica (54 %) anketirancev je potrdila, da so stroški energije vplivali na gospodinjska opravila, zaradi česar so postala bolj stresna in težje obvladljiva, kar je posledica krize življenjskih stroškov.

V raziskavi je opredeljenih 15 najpomembnejših gospodinjskih opravil, ki se redno opravljajo, vključno s splošnim čiščenjem prostorov, nakupovanjem živil in urejanjem računov za komunalne storitve. Vsako opravilo je razvrščeno po intenzivnosti glede na čustvene in fizične zahteve, ki jih Evropejci pripisujejo njegovemu opravljanju. Raziskava je pokazala, da Evropejci kljub večji dostopnosti napredne tehnologije pametnega doma in platform, kot je SmartThings, za upravljanje povezanega bivanja porabijo skoraj toliko časa, v nekaterih primerih celo več, za psihične priprave na opravljanje rednih gospodinjskih opravil v primerjavi s časom, ki ga porabijo za njihovo opravljanje.


Ključne ugotovitve raziskave:

  • Evropejci porabijo 92 % več časa za razmišljanje o pripravi obroka kot za njegovo pripravo.
  • Evropejci porabijo 91 % več časa za razmišljanje o varnosti doma kot za ukrepanje za preprečevanje groženj v gospodinjstvu.
  • Evropejci porabijo 88 % več časa za razmišljanje o odlaganju smeti ali recikliranju kot za samo izvedbo tega opravila.

Da bi pomagal vzpostaviti ravnovesje v evropskih gospodinjstvih, je Samsung uvedel Indeks nevidne obremenitve, ki ga je razvil v sodelovanju z avtorjem uspešnic in strokovnjakom za srečo Mojem Gawdatom. Z uporabo prve formule te vrste (nevidna obremenitev = intenzivnost x čas x pogostost) lahko vsakdo izračuna svojo nevidno obremenitev tako, da preuči fizično obremenitev gospodinjskih opravil, za katera je odgovoren in z njimi povezano duševno breme.


Kar 90 % vprašanih meni, da bi lahko bilo njihovo gospodinjstvo učinkovitejše, in ker je skoraj polovica vprašanih (48 %) odprta za možnosti tehnologije, da bi olajšala breme gospodinjskih opravil, Indeks nevidne obremenitve uporabnikom ponuja tudi preproste rešitve SmartThings, ki jim pomagajo živeti učinkoviteje in prihraniti čas za stvari, ki so najbolj pomembne.

Da bi zmanjšali skrbi glede upravljanja in plačevanja gospodinjskih računov, lahko na primer s storitvijo SmartThings Energy povsem preprosto spremljate porabo energije domačih naprav in prek pametnih vtičev spremljate tudi naprave, ki niso pametne. Če želite prihraniti še več, lahko aktivirate način AI Energy in upravljate porabo energije pod vnaprej določenim ciljem. Da bi zmanjšali breme pranja perila, vam aplikacija SmartThings omogoča daljinski zagon pranja in vas obvesti, ko je cikel končan, zato lahko, kjer koli ste, začnete cikel in veste, da bo končan, ko pridete domov.


Mo Gawdat je komentiral: “V čast mi je, da lahko sodelujem s podjetjem Samsung pri razvoju Indeksa nevidne obremenitve in da s tem okvirnim sistemom točkovanja pomagam Evropi odkriti skrito breme vsakodnevnih gospodinjskih opravil. Kako preživljamo čas doma, je temeljni vidik našega splošnega dobrega počutja, zato je pomembno, da v vsakodnevno rutino uvedemo zdrave navade, ki nam pomagajo z lahkoto obvladovati seznam opravil. S pomočjo sistema SmartThings je mogoče avtomatizirati nekatera gospodinjska opravila in bistveno izboljšati kakovost našega prostega časa doma.”

Nathan Sheffield, vodja oddelka IoT in SmartThings v podjetju Samsung Europe, je dodal: “V podjetju Samsung vedno iščemo načine, kako ljudem pomagati prihraniti čas in jih razbremeniti. SmartThings odpira preprostejši, pametnejši in bolj povezan svet. Trenutno je več kot 300 partnerskih blagovnih znamk, ki podpirajo več kot 3200 povezanih naprav. S tem, ko vam omogoča popoln nadzor nad vašim domom in, kar je pomembno, nad vašimi gospodinjskimi opravili, vam sprosti čas za povezovanje s stvarmi, ki so najpomembnejše. Z Indeksom nevidne obremenitve smo želeli spodbuditi pogovore o obremenitvi z nalogami v gospodinjstvih po vsej Evropi. S spodbujanjem ljudi, da se bolje zavedajo svoje nevidne obremenitve, upamo, da bodo lahko izkoristili močne prednosti tehnologije in si tako pomagali pri bolj uravnoteženem življenju.”

Za več informacij o storitvi SmartThings obiščite spletno stran Samsung.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.