29. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Tiskalniki se poslavljajo

1 min read

Klasični tiskalniki, kot jih poznamo že desetletja, menda ne bodo prav dolgo več med nami. Ugledni inštitut IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) jim je namreč napovedal izmurtje v letu 2018. Strokovnjaki omejenega inštituta svoje trditve utemeljujejo z naraščajočo prodajo pametnih telefonov in tablic, ki naj bi med potrošniki povsem zatrle potrebe po izpisovanju dokumentov na papir. Mogoče pa sta nam koncepta brezpapirnega poslovanja ter pisarn brez papirja vseeno bliže kot smo sprva menili.

klasicni tiskalnik

Ključno vlogo naj bi pri tem odigrala predvsem cena naprav, saj tiskalniki in njihove kartuše oziroma tonerji vendarle niso poceni, prav tako pa mora na natisnjen dokument uporabnik čakali dlje časa kot na odpiranje dokumenta na digitalni napravi. Cene tablic strmo padajo, saj smo že tik ob koncu lanskega leta lahko zasledili, da je indijski proizvajalec ponudil 7-palčno tablico za dobrih 40 evrov. Ko bodo tudi večji in spodobno zmogljivi modeli tablic dosegli cene okoli stotaka, jih bomo imeli bržkone vsi. Ob predvidevanju, da bo praktično vsa novo oblikovana vsebina nastajala v digitlani obliki, bo tudi potreb po tiskanju česarkoli vse manj.

laserski tiskalnik

“Smrt” brizgalnih in laserskih tiskalnikov pa prinaša tudi novo življenje. V naše domove in nadelovna mesta v prihodnjih letih prihajajo 3D-tiskalniki, s katerimi ne bomo tiskali le posameznih izdelkov temveč tudi hrano (bržkone bolj v dekorativne namene).

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.