7. junija 2023

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Sony s tehnologijo proti ponarejanju fotografij

2 min read

Sony je najavil začetek uporabe tehnologije proti ponarejanju fotografij, vgrajene v fotoaparat, ki je na voljo večjim poslovnim uporabnikom. Z metodo digitalnih podpisov, ki se fotografijam dodajo že ob samem zajemu, Sonyjeva tehnologija omogoča zaznavanje vsakršne kasnejše spremembe na fotografiji, s čimer zagotavlja zaščito pred ponarejanjem in drugimi manipulacijami.

Nepooblaščeno urejanje in zlorabe digitalnih fotografskih podatkov so zelo razširjen pojav. Sony je zato razvil tehnologijo, ki temelji na standardni kriptografiji in zagotavlja odpornost pred ponarejanjem. Namenjena je poslovnim uporabnikom, ki želijo zaščititi slike pred kasnejšimi zlorabami.

Procesor fotoaparata, ob vklopljenem načinu podpisovanja, takoj po zajemu fotografijo kriptografsko podpiše. Pri tem procesi vsakršne spremembe katere koli slikovne pike, kakršno koli poseganje v sliko ali ponarejanje razveljavijo podpis, pri čemer preverjanje pristnosti fotografij oziroma veljavnosti podpisov poteka na uporabnikovem lastnem strežniku za upravljanje in preverjanje digitalnih podpisov.

Digitalno podpisovanje fotografij je trenutno na voljo v fotoaparatu Alpha 7 IV, predvidena pa je tudi širitev storitve na druge Sonyjeve modele. Dodatna prednost nove funkcionalnosti je tudi, da poenostavi in pohitri postopek preverjanja pristnosti fotografij. Klasičen postopek je namreč dolgotrajen in zahteven.

Fotoaparat Alpha 7 IV se ponaša s slikovnim senzorjem Exmor R™ CMOS polnega formata z ločljivostjo 33 milijona slikovnih pik in osvetlitvijo iz ozadja ter procesorjem BIONZ XR™, s katerim zagotavlja hitro obdelavo in izjemno ločljivost.

Ob vse pogostejših zahtevah po certificiranju fotografij – te prihajajo iz različnih panog in področij uporabe – novi Sonyjev način podpisovanja na podlagi kriptografskih metod zagotavlja varno ustvarjanje in prenos fotografij.

Tehnologija je še posebej uporabna za zagotavljanje pristnosti fotografij za potne liste in preverjanje identitete, pa tudi na številnih drugih področjih, kjer obstaja potreba po odkrivanju manipulacij, kot na primer v medijih, medicini ter pri preiskovanju kaznivih dejanj. Dodatno se bodo njene prednosti pokazale tudi na področju zavarovalništva in gradbeništva, kjer bo zagotovljena zanesljiva osnova za beleženje in pregledovanje škode.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.