19. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Huawei P50 Pro: zelo dober, a ne najboljši

5 min read

Huaweijevi telefoni iz družine P so vedno težko pričakovani, saj prinašajo posrečeno kombinacijo vrhunske tehnologije in privlačnega oblikovanja. Nič drugače ni niti tokrat, ko se slovenskemu trgu predstavlja Huawei P50 Pro, »predsednik« novega razreda. Kakšen je, kako deluje, koliko stane – na vsa ta vprašanja sledijo odgovori v nadaljevanju.

Kakšen je?

Predvsem bi zapisal, da gre za eleganten telefon. Posebej v barvni kombinaciji Cocoa Gold (prevedeno kakavovo zlata) je eleganca še dodatno poudarjena, saj pridejo do izraza lepo zaobljeni robovi ohišja. Da se že na daleč loči od svojih sorodnikov in vseh drugih konkurentov pa poskrbi sistem kamer na zadnji strani telefona. Te so namreč posrečeno skrite pod dvema okroglinama, ki še najbolj spominjata na zaslon pametne ure. Skratka, Huawei P50 Pro bo nemogoče zgrešiti. In to je za tiste, ki iščejo pozornost, vsekakor zaželena lastnost.

Steklena hrbtna stran pripomore k vitkejši zasnovi, telefon je debel vsega 8,5 mm, a hkrati tudi poskrbi, da je izredno »izmuzljiv«. Drsi iz roke in drugih površin. Zato se mi zdi uporaba ustreznega ovitka nujna, če želimo, da bo še dolgo ohranil lepo podobo. Z zunanjimi merami 15,9 x 7,3 cm je zelo kompakten za telefon s 6,6-palčnim zaslonom – ta je prijetno ukrivljen in ima le dober mm roba.

Kako deluje?

Deluje dobro, celo zelo dobro. Kar pa je od telefona višjega cenovnega razreda seveda pričakovano. Pod zaslonom se namreč skriva pošastno zmogljivi osemjedrni Qualcomm Snapdragon 888, ki pa so mu zaradi ameriške blokade pristrigli krila, zato se zna telefon povezati le v omrežja 4G, ne pa tudi v omrežja 5G. In to je bržkone tudi edina resna zamera temu telefonu.

Preizkusil sem različico z 8 GB delovnega pomnilnika in 256 GB hrambe, ki bo bržkone tudi najbolj pogosta izbira med kupci – ti si sicer lahko omislijo tudi manjše (128 GB) ali večje (512 GB) podatkovno razkošje. Evropska različica telefona premore operacijski sistem Android s hišno preobleko EMUI 12 in je – že spet zaradi omenjenih sankcij – brez tržnice Google Play. A v tem primeru ima Huawei odlično alternativo v lastni aplikacijski tržnici App Gallery, ki se pospešeno polni z aplikacijami in ji pravzaprav nič ne manjka – v njej so tudi že vse mobilne banke slovenskih bank in številne druge lokalizirane aplikacije, zato povprečen uporabnik ne bo veliko stvari pogrešil. Le navaditi se bo moral imena Petal namesto Google, kar je Huaweijevo hišno ime za iskalnik, zemljevide itd. Tudi »rokovanja« z vmesnikom EMUI 12 in rabo gest prstov se hitro privadi, sicer pa v nastavitvah še vedno o(b)staja možnost klasične ukazne vrstice ob spodnjem robu.

V App Gallery je na tisoče uporabnih aplikacij.

Telefon je po zaslugi zmogljive strojne opreme izjemno odziven (vzorčenje dotika s 300 Hz), k čemur veliko pripomore tudi vrhunski OLED-zaslon s 120 Hz osveževanjem slike, ki lahko prikaže več kot milijardo barv. Mimogrede, ločljivost zaslona znaša 1228 x 2700 pik, telefon pa je celo odporen na prah in vodo (rating IP68). Odličen zaslon pa še poudari kakovost zajetih fotografij …

Se hitro polni?

Se. Telefon je opremljen s tehnologijo hitrega polnjenja – do moči 66 W – kar pomeni, da se preko kabla vgrajena baterija zmogljivosti 4360 mAh napolni prej kot v eni uri. Še več, podprto je tudi hitro brezžično polnjenje, ki je skoraj tako hitro (50 W) kot žično, kar je celo bolj impresivno. Tudi avtonomija baterije je glede na vrsto zaslona in zmogljivo strojno opremo zelo pohvalna, tudi tisti, ki imajo telefon v rokah več ur dnevno, ali pa kar cel delovnik, bodo šele zvečer iskali polnilec, vsi ostali pa verjetno komaj vsak drugi dan.

Kakšne so fotografije in video posnetki?

Podobno kot predhodniki (P20 Pro, P30 Pro in P40 Pro) tudi Huawei P50 Pro kot največjega aduta izpostavlja hrbtni sistem štirih kamer in predvsem strojno-programsko opremo, ki iz njih izstisne kar najboljše fotografije in video posnetke. V bistvu me je v tem pogledu telefon dobesedno očaral, saj takšnega napredka na področju fotografije vseeno nisem pričakoval.

A začnimo na prednji strani. Reža za kamero je še vedno prisotna na sredini ob zgornjem delu zaslona, a ne moti pretirano, saj so v njeni višini predvsem sistemske ikone in ključni podatki glede omrežja, obvestil aplikacij in napolnjenosti baterije. Prednja kamera ima širokokotno lečo, pod katero se skriva senzor ločljivosti 13 megapik (zaslonka f/2,4), kar v praksi pomeni, da lahko zajame ultra širok kot (100-stopinjski posnetek) in se dobro obnese tudi pri skupinskih selfijih s prijatelji. Pohvalno je opremljena s tehnologijo samodejnega ostrenja, kar dodatno prispeva k dobrim rezultatom (beri: ostri sliki, polni podrobnosti).

Fotografija, zajeta s prednjo kamero P50 Pro.

Na hrbtni strani so poleg lučke (beri: bliskavice) kar štiri leče. Glavna kamera premore senzor ločljivosti 50 megapik, lasersko tehnologijo ostrenja in optično stabilizacijo slike. Družbo ji delajo še telefoto kamera z optično stabilizacijo slike in 3,5-kratno optično povečavo, telefon pa zmore (digitalno, kakopak) kar do 100-kratno povečavo oziroma približanje oddaljenega predmeta (motiva). Z njim še ne bomo paparazzi, a si lahko mislim, da zna priti ta funkcija občasno prav. Za širokokotne posnetke je vgrajena še dodatna kamera, sicer ločljivosti 13 MP, ki obvlada tudi makro posnetke – motivu se lahko s telefonom približamo na vsega 2,5 cm in zajamemo vse podrobnosti. Medtem je pravi biser tudi črno-bela kamera ločljivosti 40 megapik. Telefon namreč lahko zajame tudi vrhunske črno-bele fotografije, sicer pa ta kamera pripomore tudi pri globini barvnih fotografij.

Za piko na i so inženirji družb Huawei in Leica (aha, ti so še vedno »zraven«) poskrbeli za vrsto izboljšav, ki se dokazujejo v praksi – Huawei XD Optics je oznaka za izboljšave optičnega dela, ki prispeva kar k četrtino boljšemu signalu. Tega nato v roke dobi novi Huawei XD Fusion Pro slikovni pogon ter ga obdela do potankosti. Rezultat so fotografije, polne realističnih barv in podrobnosti.

Ugaja predvsem realističnost barv v fotografijah – te nikakor niso izmetničene kot pri nekaterih konkurentih.

Inženirji niso pozabili niti na zvok. Par zvočnikov lahko ustvari za telefon precej spodoben zvok, kombinacija zvočnikov, mikrofonov in umetne pameti pa zna tudi odpraviti hrup iz okolice oziroma prilagoditi predvajanje zvoka trenutnim (hrupnim) razmeram v okolju.

Koliko stane?

Khm, če želite novi Huawei P50 Pro razkazovati okoli, brž pripravite 1199 evrov. V Sloveniji bo naprodaj že februarja – pri praktično vseh mobilnih operaterjih.

Kupiti ali ne?

Če iščete zmogljiv telefon z odlično kamero, potem ga vsekakor uvrstite v ožji izbor. V kolikor pa vas misel na to, da ni prav dobro pripravljen na prihodnost (ni podpore za omrežja 5G), (z)moti, boste morali pogledati drugam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.