8. decembra 2022

Tehnokrat

Moč tehnologije.

iPROM lani prikazal 36 odstotkov več oglasov

2 min read

iPROM je v letu 2021 s svojimi tehnološkimi rešitvami za distribucijo oglasnih sporočil slovenskim uporabnikom digitalnih medijev prikazal dobrih 36 odstotkov več oglasov kot leto prej. Po številu prikazanih oglasov se je na prvo mesto med panogami prebila panoga finance, ki je zabeležila tudi največje – 28,18-odstotno – povečanje deleža glede na predlani. Panoga trgovina je z 18,84 odstotka zdrsnila na drugo mesto med panogami.

»V iPROMu število prikazanih oglasov v slovenskih digitalnih medijih spremljamo že od leta 2005. Po predlanskoletnem rekordnem, skoraj 50-odstotnem povečanju prikazov oglasov slovenskim uporabnikom digitalnih medijev je leto 2021 postreglo še z dodatno, 36-odstotno rastjo. Menim, da rast še ni zaključena in da bomo tudi letos priča podobnim odstotkom rasti,« komentira Tomaž Tomšič, vodja oddelka iPROM Labs.

Panoga finance v 2021 prehitela panogo trgovina in zabeležila največjo rast deleža prikazanih oglasov
Razdelitev deležev prikazanih oglasov v digitalnih medijih po panogah je v lanskem letu podobna kot v letu 2020, ko so zabeležili 50-odstotno rast prikazov. Med prvimi tremi panogami je prišlo do spremembe, saj se je panoga finance z 19 odstotki vseh prikazanih oglasov s tretjega mesta prebila na prvo mesto ter zabeležila izrazito, kar 28-odstotno rast. Panoga trgovina ji na drugem mestu sicer tesno sledi z 18,84 odstotki, zabeležila pa je štiriodstoten padec.

Tretje mesto je z več kot 15 odstotki zasedla panoga avtomobilizem, ki je zabeležila skoraj štiriodstotno rast, z več kot devetimi odstotki pa ji sledi panoga zabava in prosti čas, ki je zabeležila devetodstoten padec.
Največji padec med panogami je zabeležila panoga turizem, kjer se je delež prikazov znižal za 62 odstotkov in ki v letu 2021 predstavlja slabe tri odstotke vseh prikazov.

»Lani smo v iPROMu z uporabo tehnološke rešitve iPROM Cloud, ki dosega 90 odstotkov slovenske spletne populacije, začeli sistematično mesečno pripravljati analize zanimanja za različne kategorije vsebin v slovenskih digitalnih medijih. S temi analizami smo želeli identificirati ključne vsebine v slovenskih digitalnih medijih, ki so Slovence zanimale v posameznem mesecu. Letna analiza pa predstavlja celovit prikaz zanimanj za posamezne vsebinske kategorije, kjer je razvidno, da je zanimanje za posamezne vsebine močno odvisno od letnega časa, gospodarskih razmer in ukrepov v družbi. Lahko bi rekel, da je naše zanimanje v valovanju,« dodaja Tomšič.

Analiza dvajsetih najbolj zanimivih vsebinskih kategorij, ki so jih v letu 2021 prebirali uporabniki slovenskih digitalnih medijev, je tako pokazala, da so Slovenci največje zanimanje za poslovne vsebine izkazali med januarjem in majem ter med avgustom in decembrom; vsebine o zdravju in zdravem načinu bivanja so nas najbolj zanimale med januarjem in marcem ter oktobrom in decembrom; vsebine o turizmu so imele največji doseg med aprilom in septembrom; vsebine o stilu in modi pa so bile najbolj brane med marcem in junijem ter oktobrom in decembrom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.