19. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Idealna plačilna izkušnja

6 min read

Ste že kaj plačali z mobilnim telefonom? Seveda ste, saj sodite med tisto polovico Slovencev, ki je to v letošnjem letu že storila.

Miran Varga

Ob branju povsem sveže raziskave Masterindex, ki jo večkrat letno pripravi družba Mastercard, sem zadovoljno prikimal podatku o strmi rasti priljubljenosti mobilnega plačevanja. Morda niste vedeli, ampak že vsak drugi Slovenec je letos vsaj enkrat nekaj plačal z mobilnim telefonom. Še več, večina vprašanih, kar 84 %, je prav tako naklonjena uporabi mobilnih aplikacij za plačila. Seveda me je zanimalo, kaj oziroma kje plačujemo z mobilniki? In to ne le na spletu, kjer je delež mobilnih plačil že 54 %, temveč tudi »na terenu«. Pri fizičnem plačevanju z mobilnim telefonom s skoraj 40 % izstopa plačevanje v trgovinah in na bencinskih črpalkah, presenetljivo pa tudi plačila v trafikah ali celo plačila parkirnin (22 %). Napovedi, da bodo pametni telefoni v prihodnje postali naše denarnice, se torej že uresničuje.

Spletno nakupovanje prevzema pobudo

Mar tudi vas misel o obisku klasičnih trgovin decembra kar zmrazi? Mene vedno, če samo pomislim na gnečo, iskanje prostega parkirnega mesta in izropano ponudbo v natrpanih trgovinah. Letos pa je treba k vsemu dodati še virusno tveganje in dodatne zamude in nevšečnosti, povezane s preverjanjem pogoja PCT. Ne, klasično nakupovanje ni zame. Po pravici povedano, mi je pri vsej stvari še najbolj škoda časa. V urah, ki jih porabim, da pridem do trgovin(e), izberem izdelek in ga kupim ter se vrnem nazaj, lahko v udobju lastnega doma že zdavnaj isto stvar »poklikam« in privarčujem. Je pa res, da moram par dni (po)čakati nanjo, da jo dostavi poštar ali kurir ponudnika logističnih storitev.

Očitno nisem edini. Kot ugotavlja omenjena raziskava Masterindex, pandemija še naprej spodbuja pogostost spletnega nakupovanja. Spletno nakupovanje med Slovenci (p)ostaja priljubljena praksa nakupovanja, katere se poslužuje že tri četrtine vprašanih, med njimi jih četrtina pogosto (26 %) in 49 % občasno nakupuje prek spleta. Samo v preteklem mesecu (beri: novembru) je spletni nakup opravilo 69 % Slovencev! Temu primerno nizek je odstotek tistih, ki sploh ne nakupujejo prek spleta (le 5 % letos). Tisti, ki so spletno nakupovali že pred epidemijo, danes tako nakupujejo še pogosteje (29 % v letu 2021 in 23 % v letu 2020). Prav tako se je povečalo število ljudi, ki so začeli spletno nakupovati šele med epidemijo in s prakso nadaljujejo še danes.

In kaj kupujemo prek spleta? Malodane vse. Sam sem med drugim kupil tudi že več vozil – če povzamem le najvišje zneske, pa tudi kakšno otroško igračo, rezervni del za »eksotični« sesalnik, hrano ipd., če ponazorim še druge dimenzije tovrstnega nakupovanja.

Kaj kupujete ostali? V spletnih košaricah Slovencev se tako kot prejšnja leta še vedno najpogosteje znajdejo oblačila, obutev in modni dodatki (58 %), v primerjavi s preteklimi leti delež tovrstnih izdelkov raste (55 % v letu 2020, 42 % v letu 2019 in 41 % v letu 2018). Po priljubljenosti nato sledijo elektronske naprave (40 %) in gospodinjski aparati (38 %). Na drugi strani je zaznati upad nakupovanja kozmetike in parfumov (iz 26 % v 2020 na 23 % v 2021), letalskih kart (iz 25 % v 2020 na 16 % v 2021), vstopnic za obisk gledališča ter kina (iz 23 % v 2020 na 16 % v 2021).

Zanimivo je dejstvo, da se je v primerjavi s preteklimi leti znatno povečal delež ljudi, ki nakupujejo v slovenskih spletnih trgovinah, in sicer kar 44 % je takšnih, ki v letu v 2021 podpirajo lokalne proizvode, kar je opazna rast v primerjavi s preteklim letom (34 %) in leti 2018 in 2019, ko je v slovenskih spletnih trgovinah nakupovalo le 30 % vprašanih. Pohvalno, zelo pohvalno.

Spletno nakupovanje je varno

Kar 88 % Slovencev meni, da je spletno nakupovanje varno, odstotek pa se v primerjavi s preteklimi leti veča. Pričakovano, saj so ukrepi bank in spletnih trgovcev, namenjeni zavarovanju plačil in natančnejšemu preverjanju identitete plačnika padli na plodna tla.

Posebej na področju potrjevanja spletnih plačil je letos več novosti, saj smo pomahali v slovo kratkim sporočilom SMS, ki so prastara tehnologija in za varovanje kakršnihkoli transakcij in informacij povsem neprimerna. Kaj uporabljati namesto njih? Sam zagovarjam biometrijo. Težko vam bo kdo ponaredil prstni odtis …

In to potrjujejo tudi naše nove navade. Med načini potrjevanja spletnih plačil bi večina Slovencev najraje uporabljala skeniranje prstnega odtisa (24 %) in PIN-kodo (18 %). V realnosti pa se vsaj eden izmed petih Slovencev za potrjevanje spletnih plačil še vedno poslužuje varnostne kode prek SMS-a ali mobilne banke (21 %), čemur sledi PIN-koda (20 %), ki pa, kot kaže, v primerjavi s preteklimi leti postopoma izgublja na pomembnosti. Podvojilo pa se je število Slovencev, ki potrjujejo spletna plačila preko aplikacije mobilne banke (iz 5 % v 2020 na 15 % v 2021) in z biometrijo – skeniranje prstnega odtisa in prepoznava obraza (porast iz 6 % v 2020 na 14 % v 2021). Skeniranje prstnega odtisa uporablja že vsak deveti uporabnik (porast iz 4 % v 2020), prepoznavo obraza pa 3 % (porast iz 1 % v 2020).

Skoraj vsi Slovenci (86 %) potrjevanje spletnih plačil prepoznavajo kot pomemben faktor pri plačevanju prek spleta. Najvarnejši način potrjevanja pa pripisujejo geslu za enkratno uporabo (83 %) in skeniranju prstnega odtisa (78 %). Prav tako pa prepoznava obraza kot tudi druge biometrične metode vsaj 60 % Slovencev ocenjuje kot varne. Biometrijo tudi na splošno Slovenci precej množično uporabljamo (40 %) pri raznih funkcijah mobilnega telefona.

Potrjevanje transakcij in prijavnih podatkov z biometrijo pa ni le varno, je tudi praktično in hitro. Enostavno, če želite. Dotik zaslona ali senzorja prstnih odtisov na mobilniku in naloga je opravljena. Bistveno hitreje in praktično od vnašanja 6 ali 8 mestnih gesel ali kod …

Kartice so (in bodo) še vedno z nami

Čeprav sem na začetku omenil, da je mobilno plačevanje naša prihodnost, plačilne kartice vsaj srednjeročno še vedno ostajajo z nami. Predvsem zato, ker so (še vedno) praktične. Sploh brezstično plačevanje jim je dalo dodatnega vetra v jadra. Po podatkih letošnje raziskave Masterindex se je v primerjavi s preteklimi leti bistveno povečalo število imetnikov debetne kartice, in sicer s 77 % v letu 2020 na 82 % v letošnjem letu. Z 52 % je izmed plačilnih kartic med Slovenci debetna kartica tudi najbolj priljubljena, njena naklonjenost pa z leti celo vztrajno narašča. Več kot četrtina Slovencev jo uporablja vsak dan! Medtem ko je tretjina vprašanih s plačilno kartico nakupovala vsakodnevne potrebščine, se je povečal tudi odstotek tistih, ki je s plačilno kartico plačeval na potovanju v tujini.

In če sodite med tiste ljudi, ki komaj čakajo odpravo omejitev za zajezitev pandemije, da se boste spet lahko potepali po svetu, potem velja razmisliti o novih plačilnih karticah Mastercard World in World Elite, ki poleg varnega in zaščitenega (spletnega) plačevanja prinašajo še dodatne ugodnosti, ki obogatijo potovalno izkušnjo.

Kot rečeno, kartice Mastercard World in Mastercard World Elite uporabnikom zagotavljajo še boljšo zaščito pri spletnem nakupovanju. Z možnostjo brezplačne aktivacije zavarovanja spletnih nakupov so tako zaščiteni pri nakupu, v primeru kraje ali nastale škode, poleg tega pa deležni podaljšane garancije (1 dodatno leto na gospodinjske aparate in potrošniško elektroniko) in celo garancije najugodnejše cene za spletne nakupe! Slednje je sploh blagoslov za vse, ki se bodo v času različnih razprodaj in akcij spletnih trgovcev počutili opeharjene. Omenjene nove kartice prinašajo možnost vračila razlike med nakupno ceno izdelka in nižjo ceno za isti izdelek, ki jo najde v drugi spletni trgovini v 15 dneh od nakupa (minimalna cena posameznega izdelka je 15 €; minimalna razlika v ceni pa prav tako 15 €).

Osebno pa se najbolj navdušujem nad obljubo o obogateni potovalni izkušnji, saj sem pred pandemijo ogromno časa prebil na letališčih in zato vem, kako zelo pomembno je udobje med potovanjem. Zato nisem spregledal storitve hitrega prehoda, s katerim bodo imetniki teh kartic preskočili vrsto naravnost do varnostne kontrolne točke! Ta brezplačna ugodnost je danes na voljo že na več kot 40 letališčih po svetu, mreža »podprtih« letališč pa se mesečno širi. Poleg tega pa lahko imetniki uživajo v prednostih rabe ekskluzivnega letališkega poslovnega salona na mednarodnem letališču Jože Pučnik v Ljubljani, ki je za imetnike kartice Mastercard World Elite brezplačna, za imetnike Mastercard World pa je vstop s plačilom.

Kdo torej pravi, da v svetu plačil ni inovacij? So in še kako uporabne povrhu!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.