27. januarja 2022

Tehnokrat

Moč tehnologije.

5G-tovornjak

2 min read

Slovenija je gostila regijski inovacijski »Roadshow« dogodek družbe Huawei Technologies, s katerim Huawei po evropskih prestolnicah in večjih mestih predstavlja inovacije in pridobitve, ki jih za potrošnike in gospodarstvo in prinaša 5G tehnologija. »Ljudem želimo na praktičnih primerih predstaviti prednosti, ki jih v vsakodnevno življenje in poslovni svet prinaša 5G tehnologija,« je ob obisku 5G tovornjaka izpostavil Walter Zhang, ki je nedavno prevzel mesto direktorja družbe Huawei Technologies v Sloveniji.

Huaweijev predstavitveni tovornjak, ki potuje po Evropi pod geslom »Osvetlimo prihodnost«, je do sedaj obiskal že številne evropske prestolnice in večja mesta, sedaj pa so najnovejše tehnologije in njihove aplikacije lahko preizkusili tudi slovenski udeleženci.

Obiskovalci so se med drugim lahko pomerili v razburljivih interaktivnih VR igrah, preizkusili kako deluje navidezna resničnost ter se prepričali o delovanju 5G tehnologije in minimalni zakasnitvi (latenci) delovanja naprav povezanih na 5G omrežju. Huawei globalno spada med vodilne proizvajalce 5G opreme. Tehnologija 5G v svetu hitro napreduje, do sedaj je bilo postavljenih že 176 komercialnih omrežji 5G, 1,5 milijonov baznih postaj, tehnologijo 5G pa uporablja 500 milijonov uporabnikov.

»Bolj kot številke, pa so impresivni odzivi uporabnikov, ki že koristijo prednosti 5G tehnologije. Prenos podatkov s 5G je do 10x hitrejši v primerjavi s 4G, poganja pa tudi že nove storitve in aplikacije navidezne resničnosti (VR), oblačnih storitev ter umetne inteligence, ki jih razvijajo podjetja po vsem svetu,« poudarja Zhang.

S projektom želi Huawei prikazati praktične vidike tehnološkega napredka, ki ga prinaša 5G tehnologija vsakemu zainteresiranemu posamezniku. Na dogodku tako udeleženci lahko pobliže spoznajo konkretne realne primere uporabe tehnologije, npr. pametnega 5G skladišča. Poleg same predstavitve, tovornjak prihodnosti spremljajo njihovi strokovni sodelavci, ki delovanje 5G tehnologije vsakemu podrobneje osvetlijo tudi s tehničnega vidika.

Popolnoma povezan, inteligenten svet se hitro približuje. Globalna digitalizacija pospešuje nove tehnologije, kot so 5G, AI in računalništvo v oblaku, ki se zbližujejo z industrijskimi aplikacijami. Tako bo industrija IKT postala temelj trajnostnega gospodarskega razvoja, saj bo vertikalnim industrijam pomagala, da gredo digitalno in povečajo proizvodnjo in produktivnost. Za razvoj novih tehnologij pa so pomembne nenehne inovacije ter vložek v raziskave in razvoj.

»Četudi v Sloveniji 5G še ni zelo razširjen, gospodarstvo in uporabniki jasno kažejo potrebno in željo po tem, da se proces digitalne preobrazbe pospeši. Mislim, da je Slovenija na dobri poti in v Huaweiju želimo takšna prizadevanja podpreti in kolikor je v naši moči, tudi prispevati k čim hitrejši digitalni preobrazbi slovenskega gospodarstva in družbe,« poudarja Zhang.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.