27. januarja 2022

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Nova? Nova 9!

3 min read

Danes je Huawei po daljšem premoru spet razveselil ljubitelje pametnih telefonov, saj je na Dunaju predstavil nov telefon iz družine nova. Model nova 9 bo navdušil ljubitelje fotografije in elegantnih oblik pa tudi vsestranskih zmogljivosti. Gre za telefon srednjega razreda, ki se spogleduje z razredom višje, a mu do njega vseeno še marsikaj manjka. Je pa zato od zastavonoš polovico cenejši in že zaradi tega privlačnejši za širše množice uporabnikov.

Kaj prinaša nova 9? Predvsem uravnotežen paket, ki izstopa z nadpovprečnim zaslonom, kamerami ter zgledno baterijo in hitrim polnjenjem. Kaj manjka? Predvsem možnost povezovanja v mobilna omrežja 5G, pa seveda neposreden dostop do Googlovih storitev. A kljub temu nove 9 ne gre odpisati, prepričan sem, da prednosti premagajo slabosti.

Začnimo s kamerami. Te so pasme Ultra Vision. S 50-milijonsko glavno kamero z barvnim filtrom RYYB, 8-milijonsko kamero z ultraširokim kotom, 2-milijonskima globinsko in bližinsko kamero, katero lahko prizoru približate na razdaljo samo 4 centimetre, in 32-milijonsko sprednjo kamero, boste lahko posneli izredne portrete, panorame, metni vrvež in bližinske fotografije. Funkciji ekstremne nočne fotografije (Extreme Night Shoot) in nočnih portretov (Night Portrait) namreč dovolita, da pri šibki svetlobi posnamete odlične in svetle, toda ne preveč osvetljene fotografije. Skratka, gre za kamere, ki delujejo tudi ponoči, kar je vsekakor hvale vredno.

Veliko presenečenje so tudi izboljšave na področju zajema video posnetkov. S funkcijama ekstremnega nočnega videa (Extreme Night Shoot) in nočnega videa prednje kamere (Night Selfie Video) lahko z obema kamerama snemate v temi in z ločljivostjo 4K in to celo hkrati. Medtem ko tehnologija z umetno inteligenco podkrepljene stabilizacije (AIS Video Stabilization) prepreči slabe posnetke zaradi tresočih rok. Glavna kamera poleg tega omogoča snemanje počasnih in posnetkov s časovnim zamikom ter za popestritev ponuja zanimive in zabavne učinke.

Zaslon je drugi adut. Je pasme OLED in prinaša 120 Hz osveževanje slike, kar pomeni, da so vse vsebine na njem dobro vidne, tudi v igrah s hitrim tempom ni nobenega zatikanja. Drsenje je tekoče, beleženje večprstnih gest prav tako deluje, kot mora.

Tudi glede baterije ni pripomb. Z zmogljivostjo 4300 mAh je v nekakšni zlati sredini, a ji manj potraten procesor Qualcomm Snapdragon 778G in algoritmi umetne inteligence učinkovito omejujejo praznjenje, tako da bi moral ta telefon tudi v rokah nadebudnega mladeniča ali mladenke zdržati cel dan. Sicer pa je na voljo hitro polnjenje Huawei SuperCharge z močjo 66 W, ki ga v manj kot uri popolnoma napolni.

Sicer pa me je telefon presenetil s svojo lahkostjo, saj glede na pošteno velik zaslon tehta le 175 gramov, inženirji pa so poskrbeli, da je debel natančno 7,77 mm, pri čemer sta sprednja in zadnja stran ohišja rahlo ukrivljeni, da lepše sede v roko. Barve? Osebno mi je daleč najbolj všeč svetleča modra, ki se na svetlobi preliva v skoraj vijolično. Za ljubitelje klasike sta tu še črna in rožnata za nežnejši spol.

Za koga je nova 9? Tu se moram strinjati s Huaweijem, ki cilja predvsem na mlade. Ti bodo s pridom izkoriščali prednosti dobre kamere in zaslona ter baterije, medtem ko jih manko oznake 5G ne bi smel motiti. Cena 499 evrov za različico z 8 GB delovnega pomnilnika in 128 GB hrambe podatkov se na prvi pogled morebiti res ne zdi tako zelo ugodna za dijake in študente, a sem prepričan, da bodo ta telefon operaterji s svojimi paketi ciljni publiki znali močno približati.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.