27. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Huawei in 5G-praksa

2 min read

Kitajski velikan je medijem preko virtualnega obiska razstavnega prostora Galileo v kitajskem Shenzenu predstavil konkretne primere inovativnih 5G-rešitev. Kaj vse si torej lahko obetamo od mobilnih omrežij v bližnji prihodnosti?

Telemedicina – operacije na daljavo
Visoka pasovna širina in nizka latenca omrežij 5G odpirata nova obzorja v številnih panogah in sektorjih, vključno z medicino. Fujian Unicom, Huawei, bolnišnica Fujian Meng Chao Hepatobiliaris in robot Suzhou Kangduo so letos izvedli prvo operacijo jeter na živali. Na daljavo. Na razdalji 50 kilometrov. Med operacijo so natančno prerezali žile debeline 0,2 mm s premikanjem skalpela za vsega 0,025 mm. Operacija je bila predvajana na 4K kamerah, pri pasovni širini 120 Mbps pa je bilo zamika le 5 milisekund.

V Pekingu je projekt telemedicine in prve pomoči 5G že uspešno uveden. Storitev, ki jo je začel mestni odbor za zdravje, zajema štiri glavna področja storitev na daljavo, vključno s prvo pomočjo, daljinskim spremljanjem med prevozom, diagnozo stanja bolnika ter navodili za teleoperacijo.

Zabava v 4K in 8K
Južna Koreja je vodilna na svetu v širitvi tehnologije 5G in številu njenih uporabnikov. V samo 69 dneh je bilo na 5G priključenih milijon uporabnikov. Za primerjavo, 150 dni je za tak dosežek potrebovala uvedba omrežja 4G. Trenutno razširjena in virtualna resničnost ter šport predstavljajo večino storitev 5G. Poleg visoke kakovosti omrežja 5G je dodatni razlog za hitro širjenje 5G tudi veliko bogatih vsebin, ki so na voljo uporabnikom. 5G se lahko uspešno uporablja kot alternativa 4K televiziji in lahko prenaša vsebine z ločljivostjo 8K.

Prihodnost rudarjenja
V kitajski provinci Henan je bil na svetu prvič zagnan rudnik brez rudarjev. Sistem daljinskega upravljanja je razvilo podjetje Yuehui. 5G omogoča daljinsko in avtomatsko upravljanje rudarskih strojev, kot so bagerji z razdalje do tisoč kilometrov, kar drastično zmanjša tveganje za poškodbe ljudi. Trenutno je na voljo centralna postaja, flota več kot 30 avtomobilov, trije bagerji in vrtalnik, ki deluje v rudniku. Vsak bager in vrtalna oprema je opremljen s tremi kamerami, ki operaterjem prenaša sliko in zvok v živo v HD-kakovosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.