15. junija 2021

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Kolega, četrtič

4 min read

Huawei je po urniku predstavil novo generacijo pametnih telefonov Mate 40. Ta se ponaša z najboljšimi tehnologijami v industriji, neprekosljivimi zmogljivostmi in edinstvenimi možnostmi uporabe. Od tekmecev pa se še najbolj oddalji tam, kjer je že doslej prednjačila – pri zmogljivostih povezovanja v omrežja 5G in kamerah. Novinca Huawei Mate 40 Pro in Mate 40 Pro+ namreč vključujeta edinstven procesor izdelan v 5-nanometrski tehnologiji, sklop kamer »Ultra Vision Cine«, ikonično oblikovanje Space Ring ter pametnejšo in še bolj dovršeno uporabniško izkušnjo.

Zunanje mere telefonov določa 17,2-centimetrski (6,76-palčni) zaslon Horizon z 88° ukrivljenostjo in zaobljenimi robovi, ki ustvari neponovljivo izkušnjo gledanja, medtem ko »svilnata« krivulja dopušča udobno držanje naprave. Huawei Mate 40 Pro in Mate Pro+ sta odporna proti vodi in prahu (IP 68), imata fizični in navidezni tipki za prilagajanje glasnosti zvoka ter vključujete algoritem za preprečevanje naključnih dotikov zaslona. Tu je še tehnologija za hitro in varno odklepanje s pomočjo prepoznave obraza in ustvarjanje selfijev s širokokotno prednjo kamero. Prav tako pa vključujeta še izredno natančno tipalo za prepoznavanje kretenj uporabnika. Hrbtno stran novih pametnih telefonov krasi sklop kamer, poimenovan vesoljski obroč (Space Ring), naslednja stopnja v evoluciji krožne in simetrične zasnove, ki je postala zaščitni znak družine Mate.

Pametna telefona Huawei Mate 40 Pro in Mate 40 Pro+ poganja procesor Kirin 9000, popolnoma prilagojen okolju omrežij 5G in zmožen izvajanja zahtevnih računskih ter večopravilnih operacij. Najsodobnejši procesor narejen v 5-nanometrskem tehnološkem postopku v primerjavi z lanskim znatno izboljšuje zmogljivost in energijsko učinkovitost. Ker vsebuje več kot 15,3 milijarde tranzistorjev, velja za najbolj popoln procesor z integriranim modemom 5G. Vsebuje tristopenjsko heterogeno arhitekturo, ki deluje v najvišjem taktu do 3,13 GHz, 24-jedrni grafični procesor Mali-G78 in inovativno nevronsko enoto (NPU) z dvema velikima in enim malim jedrom, ki delovanje umetne inteligence na napravi dvigne na novo raven.

24-jedrni Mali-G78 je najmočnejši grafični procesor kadarkoli vgrajen v pametne telefone Huawei. Prinaša napredno grafično izkušnjo podkrepljeno z neverjetnimi avdiovizualnimi zmogljivostmi za izjemno igričarsko izkušnjo. Velik zaslon s frekvenco osveževanja 90 Hz skupaj s hitrim 240 Hz vzorčenjem zaznave dotikov poskrbi za večjo odzivnost, prvič pa nudi tudi s sliko skladne haptične povratne informacije. Zabavno izkušnjo rabe z ustvarjanjem kinomategrafske izkušnje dopolnjujeta kakovostna stereo zvočnika z odličnimi nizkimi toni. Celovitost zmogljivosti naprav družine Huawei Mate 40 dopolnjuje tehnologija baterije, ki poskrbi za sledenje zahtevam delovanja naprave v omrežjih 5G. V tem pogledu bo prav prišla tudi najbolj izpopolnjena tehnologija hitrega polnjenja Huawei SuperCharge.

Huawei je skupaj z nemškim podjetjem Leica zasnoval sklop kamer s katerim želi zagotoviti najboljše mogoče fotografske rešitve. S tem namenom so bili prelomnih nadgradenj deležni ultra širokokotni objektiv, impresiven teleobjektiv in zmogljiva visokoločljiva glavna kamera. Z dvojno kinematografsko kamero (Dual Cine) in dvojno ultra širokokotno kamero (Dual Ultra Wide Cine) je mogoče zajeti neverjetne širokokotne videoposnetke ali fotografije tako s sprednjim kot zadnjim fotografskim sklopom.

Kar zadeva video posnetke kinematografske kakovosti, pametna telefona Huawei Mate 40 Pro in Mate 40 Pro+ nimata tekmeca. Glavni kameri z oznako »Dual Cine« omogočata snemanje video posnetka v kinematografskem razmerju 3 : 2. S funkcijo stabilizacije Steady Shot snemanje video posnetkov v ločljivosti 4K še nikdar ni bilo tako preprosto, pogon visokega dinamičnega razpona XD Fusion HDR pa poskrbi za uravnoteženo osvetlitev tudi med uporabo ekstremnih kontrastov. Na voljo je še sledenje posnetku (Tracking Shot) in urejevalnik zgodb (Story Creator) s pravimi kinematografskimi učinki. Posnetkom je preprosto dodajati glasbeno podlago, filtre in učinke. Z usmerjenim mikrofonom (Audio Focus) in zvočno povečavo (Audio Zoom) prav tako ni zanemarjena kakovost zvoka v video posnetkih. Ne nazadnje bodo ljubitelji snemanja videoposnetkov navdušeni še nad možnostjo priklopa dodatnih naprav za zajem zvoka na pametne telefone družine Huawei Mate 40.

Objektiv kamere z ultra širokim kotom zdaj nudi veliko širše vidno polje, bogatejše podrobnosti na fotografijah, ima izboljšane zmogljivosti pri šibkejši svetlobi in vgrajene algoritme korekcije popačenja za čudovite fotografije, medtem ko glavna kamera poskrbi za posnetke visoke ločljivosti. Za dodatno izboljšanje kakovosti pa poskrbi nadgrajeni sistem faznega samodejnega ostrenja (Full Pixel Octa PD). Omenjena korekcija popačenja širokokotne kamere poskrbi za pravilen prikaz obraza, telesa in okončin, zato je ta uporabna v več primerih kot do zdaj. Pametni telefon Huawei Mate 40 Pro ima še kamero s periskopom in 10-kratno hibridno in 50-kratno digitalno povečavo, medtem ko Huawei Mate 40 Pro+ nadaljuje s trendom dveh kamer s teleobjektivoma. Zato nudi kar 20-kratno hibridno in 100-kratno digitalno povečavo.

Sprednja kamera Ultra Vision na modelih Huawei Mate 40 Pro in Mate 40 Pro+ premika meje mogočega s podporo ločljivosti 4K in treh vidnih polj, ki segajo od popolne bližine do ultra širokega pogleda. Način počasnega posnetka dodatno poveča njeno vsestranskost, saj omogoči dodajanje dramatičnih učinkov tudi v selfi posnetke.

Cene se začno pri 899 evrih (Huawei Mate 40 v konfiguraciji 8 GB pomnilnika in 128 GB prostora za podatke) ter končajo pri 1399 evrih, kolikor velja Huawei Mate 40 Pro+ z 12 GB pomnilnika in 256 GB hrambo podatkov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.