19. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

IBM v boj z virusom

2 min read

IBM zagotavlja več kot 245 petaflopov računalniške zmogljivosti za delo na področju iskanja načinov zdravljenja in cepiv za COVID-19. Te zmogljivosti so na voljo vladi in za akademske raziskave in predstavljajo najzmogljivejšo računalniško platformo na svetu, ki je namenjena raziskavam COVID-19.

Ena izmed takih zmogljivosti je Summit, najhitrejši superračunalnik na svetu, ki ga v ameriških laboratorijih uporabljajo za napovedovanje širjenja virusa in hitro iskanje spojin oziroma zdravil, ki mu lahko kljubujejo. Od več kot 8000 možnih kombinacij zdravil, ki bi lahko delovale, je superračunalnik uspel določiti 77 možnih rešitev, strokovnjaki pa želijo še pospešiti postopek iskanja.

IBM predstavlja poseben program z imenom »Call for Code«, ki je združil na tisoče razvijalcev v sklopu različnih projektov, kot je pomoč gasilcem in reševalcem v primeru kalifornijskih požarov in obnovi Portorika po orkanu. Odzvalo se je več kot 210.000 udeležencev iz 165 držav, ki so sodelovali v programu Call for Code – skupaj so pripravili več kot 8000 aplikacij ali drugih rešitev, ki se osredotočajo na pripravljenost na naravne nesreče in pomoč v primeru nesreče.

IBM sredstva tega programa zdaj preusmerja na iskanje rešitev, ki bodo olajšale situacijo glede COVID-19, in sicer predvsem na področju komunikacije med zdravstvenim osebjem in nujnimi medicinskimi službami ter izboljšanja učenja na daljavo, saj se milijoni učencev po svetu zdaj učijo v virtualnih učilnicah. Program bo zgrajen v sodelovanju z IBM-ovimi tehničnimi strokovnjaki na odprtokodni programski opremi, ki jo bo poganjal Watson s podatki družbe The Weather Company. Na ta način se bo lahko za dobrobit celega sveta združilo ogromno število razvijalcev s celega sveta.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.