26. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Huawei Nova 5T – Zastavonoša za pol cene? Aha.

5 min read

V letu 2019 se je moral vzpenjajoči kitajski velikan Huawei spopasti z vrsto izzivov, v prvi vrsti z ameriško blokado, ki je malce upočasnila njegov prodor na svetovni prestol kralja mobilnih telefonov. Nič ne de, Kitajci so se odlično znašli, kar dokazuje tudi mobilnik, ki ga nihče ni pričakoval – vsaj ne v takšni obliki in po takšni ceni. Huawei Nova 5T je zmagovalec na več področjih, predvsem pa v razmerju »dobljeno glede na ceno«.

Med žrtvami ameriških ukrepov, ki so Huaweiju zaprli pot do nekaterih »zahodnih« vsebin, je bila tudi hčerinska družba Honor. Čeprav sem bil na predstavitvi modela Honor V20, takratnega zastavonoše blagovne znamke, ki cilja predvsem na mlade, ga v domovini nisem ugledal. Sem ga pa zato presenečeno uzrl kot reinkarnacijo s Huawei logotipom. Da, Nova 5T je »preznačkan« Honor V20. Ne verjamete, poglejte ju pozorneje?

Huawei Nova 5T

Telefona sta, če izvzamemo velikost logotipa in njegovo postavitev, praktično identična. Tako po izgledu, kot po postavitvi hrbtnih kamer, prednje kamere in bralnika prstnih odtisov (ob strani). Tudi pod zaslonom so stvari enake – telefon poganja hišni procesor Kirin 980, ki mu pri delu pomaga 6 GB pomnilnika. Prostora za podatke je 128 GB in ni razširljiv.

Še vedno ne verjamete moji tezi o preznačkanju? Kaj pa ta podatek – 3DMark ima Nova 5T in Honor 20 pod istim vnosom … Le zakaj?

No, kljub vsemu je Nova 5T luč svet ugledala več mesecev za modelom Honor V20, zato so imeli inženirji čas za nekaj izboljšav in popravkov, kar je lahko le dobro.

Huawei Nova 5T v številkah (na kratko)

osemjedrni procesor HiSilicon Kirin 980

6,26-palčni zaslon; ločljivost 1080×2340 pik (412 ppi)

6 GB RAM; 128 GB ROM

hrbtna kamera: 48 MP (f/1.8 zaslonka AF) + 16 M (f/2.2 zaslonka FF) + 2 M (f/2.4 zaslonka FF) + 2 M (f/2.4 zaslonka FF), podpira samodejno povečavo

prednja kamera: 32 MP, f/2.0 zaslonka, s fiksno žariščno razdaljo

baterija kapacitete 3750 mAh

vmesnik: USB-C

teža: 174 gramov

operacijski sistem: Android 9 / Android 10

cena v prosti prodaji: 470 evrov

Kako je videti?

Sveža Nova 5T je vsa v steklu, saj je tudi hrbtna stran ohišja steklena, telefon pa je zato videti eleganten. Hrbtni nabor kamer precej odstopa od ohišja, zaradi česar pametni telefon niha, če z njim upravljamo medtem ko leži na mizi. Sprednja kamera je nevsiljiva, v zgornjem levem vogalu zaslonu je majhna okrogla reža.

Bralnik prstnih odtisov je na zelo posrečenem mestu in deluje odlično.

Optični bralnik prstnih odtisov je vgrajen ob strani ohišja, kar smo v preteklosti videli predvsem pri nekaterih kitajskih tablicah. A je položaj bralnika ergonomsko posrečen in se ga super hitro privadimo. Senzor deluje tudi kot gumb – lahko ga pritisnemo in takrat služi kot tipka za vstop v stanje pripravljenosti. Na vrhnji stranici telefona najdemo infrardeči senzor, na spodnji pa zvočnik in vmesnik USB-C za priklop polnilca. Klasično režo za slušalke bomo zaman iskali, je pa zato proizvajalec priložil prilagojevalnik za vmesnik USB-C, v režo za kartice SIM pa lahko prikladno vstavimo kar dve.

Telefonu je priložen prozoren silikonski ovitek, ki poskrbi, da modra barva (vanjo je bil odet testni model), res pride do izraza, telefon pa varuje pred neprijetnimi vplivi okolice, ki bi lahko popraskali njegovo hrbtno stran.

Kako deluje?

Privzeto ima Nova 5T naložen operacijski sistem Android 9, ki pa se v letu 2020 že nadgradi v Android 10, ki pošteno spremeni podobo menijev – po moje na bolje, čeprav zahteva kak dan prilagajanja. Nameščena je Huaweijeva programska preobleka EMUI 10 in vrsta mobilnih aplikacij, ki jih, če nas motijo, lahko odstranimo. Sicer pa kombinacija strojne in programske opreme deluje povsem tekoče, v treh tednih preizkusa telefon niti enkrat ni zakašljal, kar pa je glede na vgrajeno drobovje tudi pričakovano.

Pohvalimo lahko delovanje sprejemnika GPS-signala, saj ta deluje res odlično in je večkrat takoj zaznal naš položaj celo znotraj objekta, medtem ko so se drugi telefoni še lovili.

V škatli je priloženo vse, kar bomo potrebovali, tudi prozoren ovitek. Le še kartico SIM vstavimo.

Poleg prepoznave prstnih odtisov smo vklopili še prepoznavanje obraza, za katerega lahko zapišemo, da deluje zelo dobro, le v temi nas je telefon kdaj spomnil, da vendarle ni na voljo dovolj svetlobe za prepoznavo obraza. Z omenjeno kombinacijo načinov odklepanja pa je praktično hipno na voljo za delo.

Zaslon »pasme« ITPS postreže z odlično sliko, ta je zelo kontrastna. Čeprav zaslon v neposredni sončni svetlobi odseva okolico, pa je še vedno enostavno berljiv, kar je zasluga visoke svetilnosti. Nagib telefona na stran in pogled na zaslon ne razočarata – vsebina je še vedno berljiva, barve pa pristne.

Za vse, ki jih zanimajo zmogljivosti telefona, lahko zapišemo, da Kirin 980 diha s polnimi pljuči in se močno približa konkurentom z nameščenim Snapdragonom 855 pod pokrovom. Veseli me, da se telefon tudi med takšnimi preizkusi in, denimo, igranjem iger skoraj nič ne segreje.

Nova 5T ima vgrajen le en zvočnik, ki sicer postreže z dobro zvočno reprodukcijo, a je težko kos konkurentom, ki imajo vgrajen par zvočnikov (kar je čudno, saj Honor V20 premore dva zvočnika).

Kameri sta nadpovprečni

Tehnični podatki namigujejo, da bosta kameri boljši del telefona – in tudi sta. Sploh na papirju, a se izkažeta tudi v praksi. Preizkus v slabih svetlobnih razmerah to potrdi, sploh glavna hrbtna kamera s senzorjem ločljivosti 48 MP in zaslonko f/1.8 presneto dobro vidi v temi. Podprta z umetno inteligenco pa zna zelo posrečeno prepoznavati motive, ki jih fotografiramo – živali, pokrajino ipd. Dodatni tipali, np. 2 MP senzor za portrete in še dodatni senzor za Bokeh učinek zameglitve solidno opravita svojo delo. Na vrhu se nahaja objektiv s kratko goriščno razdaljo, ki omogoča fotografiranje širokokotnih posnetkov. Glede na to, koliko so z vidika kamere napredovali tudi tekmeci v enem samem letu, bi hrbtni kameri lahko prisodili oceno 8,5 / 10.

Fotografiranje je eden izmed adutov telefona Nova 5T.

Odlično se obnese tudi prednja selfie kamera. Tudi ta ima izjemno visoko ločljivost tipala, kar 32 MP, zaslonka f/2.0 pa vsekakor pomaga pri samoportretiranju – podobno kot algoritmi umetne inteligence, ki za moj okus celo malce preveč izumetničijo sliko.

Fotografija, posneta z Nova 5T v ne prav dobrih svetlobnih pogojih.

Baterija – celodnevna avtonomija je mala malica

Nova 5T je pravi varčnež, ko je govora o porabi energije. V povprečju mi je zlahka zdržala dva dni normalne uporabe, a tudi na zelo pester dan, z veliko fotografiranja, je še vedno ohranila več kot tretjino kapacitete baterije, za kar si zasluži vse pohvale. Neredko se je tudi primerilo, da sem telefon polnil šele konec tretjega dne …

Povzetek

V času, ko se zastavonoše posameznih blagovnih znamk prav nič sramežljivo postavljajo s ceno, označeno s štirimestno številko, je lepo videti telefon, kakršen je Nova 5T. Ta skoraj brez kompromisov glede zmogljivosti in kamere stane praktično pol manj – priporočena prodajna cena je 470 evrov, nekateri operaterji pa jo v akcijah še znižajo za stotaka. In v tem pogledu ima Nova 5T resnično malo tekmecev, skoraj izključno kitajske modele, ki pa prav tako pogosto sprejmejo kak kompromis preveč.

Ocena: 9/10

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.