27. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Motor za novi Huawei Mate 30

2 min read

Na sejmu IFA v Berlinu je veliko pozornosti požel tudi nastop direktorja družbe Huawei. Richard Yu je pokazal nekaj adutov za mobilna omrežja prihodnje generacije – 5G. Eden njih je vsekakor tudi mobilni procesor Kirin 990, ki bo poganjal telefone serije Mate 30.

Huaweiev Kirin 990 (5G) je prvi 5G sistem na čipu (SoC) na svetu in prinaša najbolj kompaktno pametno rešitev 5G v industriji. Izdelan v 7 nm tehnologiji (7 nm + EUV) in z integriranim modemom za 5G omrežja, Kirin 990 (5G) zavzame manj površine in porabi manj energije. Še več, Kirin 990 (5G) je prvi polno frekvenčni 5G sistem na čipu, ki podpira tako nesamostojno (NSA) kot samostojno (SA) arhitekturo omrežja ter tudi časovni dupleks TDD oziroma FDD, kar mu omogoča izvrševanje zahtev strojne opreme v različnih omrežjih in načinih povezovanja. Izdelan na osnovi odličnih komunikacijskih zmogljivosti modema Balong 5000, Kirin 990 (5G) doseže hitrost 2,3 Gb/s v smeri k uporabniku ter 1,25 Gb/s v obratni smeri, s tem pa zagotavlja neprekosljivo 5G izkušnjo v industriji.

Osrednji procesor Kirina 990 odlikuje tristopenjska arhitektura, sestavljena iz dveh ultra zmogljivih jeder, dveh visoko zmogljivih jeder in štirih »učinkovitih« malih jeder, s skupno frekvenco delovanja 2,86 GHz. Kirin 990 dodatno uporablja še 16-jedrni grafični procesor Mali-G76 in nov predpomnilnik na sistemski ravni, ki z izvajanjem pametne porazdelitve učinkovito prihrani pasovno širino in zmanjša porabo energije.

Kirin 990 (5G) je hkrati tudi prvi premijski sistem na čipu z dvojedrno nevronsko procesno enoto (NPU), narejeno na arhitekturi Da Vinci, ki obsega veliki jedri NPU in malo jedro NPU. Dve večji jedri dosegata odlične zmogljivosti in energijsko učinkovitost med visoko obremenitvijo, malo pa skrbi za nemoteno delovanje aplikacij z nizko porabo energije. Takšna naveza delovanja jeder popolnoma izkoristi in ponazori inteligentno računalniško moč omenjene inovativne arhitekture nevronske procesne enote.

Kirin 990 se bo premierno predstavil že čez manj kot 14 dni v novih telefonih družine Huawei Mate 30.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.