16. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Novi ThinkPadi zopet premikajo meje

2 min read

Lenovo že osem let premika meje na področju poslovnih prenosnikov. Kot je že v navadi, na sejmu CES predstavi novo generacijo paradnega konja ThinkPad X1 Carbon in nič drugače ni bilo niti tokrat. S to razliko, da si mnogo občudovanja požela tudi nova X1 Yoga, ki prvega vse bolj posnema. In to je lahko le dobro …

Novega ThinkPada X1 Carbon sedme generacije bomo prepoznali že na daleč. Deležen je bil namreč povsem novega pokrova prenosnika, izdelanega in opremljenega z vzorcem iz ogljičnih vlaken – s tem daje tudi sporočilo glede rabe izjemno trpežnega materiala, podobno kot je to v avtomobilski industriji in motošportu. Prestižni prenosnik, ki poganja sistem Windows 10, je opremljen z vrhunskim zaslonom 4K Dolby Vision, obenem pa ostaja najlažji poslovni 14-palčni prenosnik na svetu. Tehta namreč vsega 1,13 kilograma ob debelini manj kot 15 mm.

ThinkPad X1 Yoga pa je z letnico 2019 dobila povsem novo ohišje, izdelano v celoti iz aluminija in v čudoviti kovinsko sivi barvi. Aluminijasta ohišja prenosnikov niso novost, so pa zahteve glede trpežnosti in zanesljivosti prenosnikov ThinkPad tako stroge, da jih večina ohišij prenosnikov tega razreda ne bi prestala. Aluminij sicer lahko doseže trdnost ogljičnih vlaken, a zato potrebuje dodatke, ki ga naredijo težjega. Inženirji in oblikovalci so zato morali rešiti izziv, kako narediti trpežen in lahek prenosnik. To jim je uspelo, rezultat pa je še tanjši, lažji in manjši prenosnik ThinkPad X1 Yoga nove generacije, ki ohranja kakovost izdelave in trpežnost, ki jo uporabniki pričakujejo od prenosnikov ThinkPad.

Oba novinca premoreta še zvočni sistem Dolby Atmos Speaker System. Ta ustvarja pristno zvočno izkušnjo s pomočjo namensko oblikovanih štirih zvočnikov, ki so dodatno optimizirani za delovanje v teh prenosnikih, odlična zvočna izkušnja pa je uporabnikom dosegljiva tudi ob uporabi slušalk. Prenosnik predvaja bogat, globo in natančen, skratka osupljiv zvok, ki napolni prostor okoli uporabnika in mu da občutek, da je sredi akcije.

Nova prenosnika imata vdelano zaščito ThinkPad PrivacyGuard, ki ščiti na zaslonu prikazano vsebino pred nepovabljenimi pogledi. ThinkPad Privacy Alert je namreč edinstvena programska funkcija, ki uporabnika opozori, če kdo drug za njegovim hrbtom gleda v njegova zaslon in samodejno vklopi zaščito PrivacyGuard. Zaslonka ThinkShutter je sedaj na voljo tako za klasično kot infra-rdečo kamero, inženirji pa so izboljšali še varnost in hitrost delovanja bralnika prstnih odtisov Match-on-Chip, ki po novem vključuje tudi podporo za tehnologijo Microsoft SecureBio.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.