16. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Simfonija polarnega sija

2 min read

Kdo pravi, da tehnologija nima duše, sočutja, občutka za umetnost? Huawei je na nadvse zanimiv način uspel dokazati, kaj zmoreta dve enoti za strojno učenje in umetno inteligenco, vgrajeni v trenutnega zastavonošo, mobilnik Mate 20 Pro. Lotili so se izziva, kako zajeti zvok svetlobe. Projekt s povezovanjem tehnologije in umetnosti je uspel: pretvoril je fascinanten naravni pojav polarnega sija v nekaj povsem novega – simfonijo Sound of Light.

Večmesečno sodelovanje je na preizkušnjo postavilo zmožnosti človešku podobnega učenja umetne inteligence na področjih prepoznave slik in ustvarjanja novih kompozicij zvoka. Sodelujoči so se srečali s težko nalogo. Zajeti so morali polarni sij na Norveškem, nato pa poseben sistem umetne inteligence na telefonu Huawei Mate 20 Pro naučiti samodejne prepoznave njegovih ključnih značilnosti in jih pretvoriti v glasbene elemente, ki so jih potem s pomočjo telefona vkomponirali v edinstveno simfonijo. V zadnjem delu izziva se je skupina umetnikov soočila z ustvarjanjem večsenzorične izkušnje, ki povezuje inovacije na področju umetne inteligence z nikoli prej slišanim jezikom polarnega sija oziroma avrore.

Na vprašanje »Kako zveni polarni sij?« je odgovorila kar orkestralna predstava v Brahmsovi dvorani koncertne hiše Musikverein na Dunaju, ki je bila ustvarjena s pomočjo umetne inteligence. Glasbeni spektakel je pod taktirko dirigentske palice Jamesa Shearmana odigral orkester Synchron Stage.

Vsi ustvarjeni glasbeni elementi bi običajno v fazi intenzivnega procesiranja potrebovali zelo zmogljive računalnike. Vendar pa je uspelo ekipi s pomočjo namensko ustvarjenega sistema umetne inteligence v računalnik naslednje generacije spremeniti kar Mate 20 Pro. Med predstavo so bili pretvorjeni podatki prek telefona naloženi v sintetizatorje, ki so nato simfonijo oplemenitili z različnimi glasbenimi niansami.

»Razvoj umetne inteligence je že dolgo ena od prioritet Huaweija. Kot mnoge druge prelomne tehnologije pred njo, nam tudi umetna inteligenca omogoča preseganje naših zmožnosti in doseganje podvigov, ki so bili še nedavno nedosegljivi. Simfonija Sound of Light je odličen pokazatelj tega,« je povedal Wang Yanmin, predsednik CEE in nordijske regije v Huawei Consumer Business Group.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.