18. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Kuhinjski kompostnik za domače krožno gospodarjenje

2 min read

Presenečenje! Na strani, ki pretežno priše o digitalnih inovacijah, predstavljamo analogno novost iz domačih logov. Podjetje Plastika Skaza je danes predstavilo novo različico kuhinjskega kompostnika Bokashi Organko. Ta je poleg številke 2 v imenu sicer popolnoma prenovljen, funkcionalno izboljšan in dizajnersko dovršen. Bokashi Organko 2 sledi korporativni obljubi podjetja presegati pričakovanja (ang. Exceeding Expectations). Nova različica ima olajšano odpiranje pokrova, nekaj manjšo prostornino, ki znaša 9,6 litra, prirejeno sodobnim družinam, predvsem pa njegovo mesto uporabe postaja vidno mesto na kuhinjskem pultu, saj predstavlja dodano vrednost sodobnim kuhinjam.

Bokashi Organko predstavlja prvi korak do krožnega gospodarjenja in trajnostnega ravnanja pri uporabnikih doma, saj biološki odpadki gospodinjstva postajajo vir za nov življenjski krog. S pomočjo posebnega naravnega posipa odpadki v tem kompostniku namreč ne zgnijejo, pač pa fermenirajo. S tem uporabniki dobijo izvrstno osnovo za domači kompost, fermentacijska tekočina je odlično gnojilo za domače notranje in zunanje cvetje ter vrtnine. Tekočina je tudi učinkovito čistilo za domače odtočne cevi.

Tudi sam kompostnik je naravi prijazen, surovina zanj namreč prihaja iz reciklata. Praznjenje kompostnika je potrebno le dvakrat mesečno, družina pa prihrani pri nakupu biološko razgradljivih vrečk, saj te niso potrebne. Ob vsem tem Bokashi Organko preprečuje neprijetne vonjave ali zbiranje insektov, kar spremlja druge, zelo osnovne in enostavne oblike zbiranja bioloških odpadkov.

Prihranke zaradi uporabe Bokashi Organka v domačih gospodinjstvih pa beležijo tudi komunalna podjetja, ki se jim za okoli 20 do 25% zmanjša volumen pobranih bioloških odpadkov na družino. Učinek se multiplicira s široko uporabo v naseljih in mestih, komunalna podjetja pa nižje stroške lahko prenesejo na nižjo ceno komunalnih storitev za prebivalce. Uspešno sodelovanje na tem področju so v Skazi začrtali s hvaškim mestom Osijek že pred leti, ki je postalo prvo zeleno mesto na Hrvaškem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.