25. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Kam potujemo? Na Hrvaško. Kako plačujemo? Z gotovino. Napaka.

2 min read

Capturing the snapshots of an enjoyable meal with friends by smartphone in a cafe.

Slovenci radi potujemo. Tri četrtine nas bo potovalo tudi v letošnjem letu, vsak drugi (kako brez domišljije smo) na Hrvaško. V tujini začuda še vedno radi plačujemo z gotovino, le dobra petina se razvaja s kartičnim načinom plačevanja. Dobra novica je ta, da smo Slovenci čedalje bolj pripravljeni na nove tehnologije plačevanja, kot so biometrija in mobilne denarnice, kar ugotavlja družba Mastercard v svoji najnovejši raziskavi MasterIndex.

Mastercard je zopet raziskal plačilne navade Slovencev, starih med 18 in 55 let. Kakšni smo torej? V povprečju v denarnicah Slovencev najdemo dve plačilni kartici, kar 89 % pa ima do tri plačilne kartice. Te največkrat uporabijo za nakup vsakodnevnih pripomočkov (34 %), nakupe na bencinskih servisih (23 %) in nakupih prek spleta (16 %), za njih so zato posledično tudi najbolj zanimivi popusti v trgovinah z živili, ki jih kartice omogočajo (64 %) pa pri nakupih prek spleta (52 %).

Vse več Slovencev torej nakupuje prek spleta. Leta 2014 jih je prek spleta nakupovalo okoli 14 %, lani 19 %, letos pa kar 23 %. Dobra polovica vseh, ki nakupuje prek spleta, je nakup opravila v zadnjem mesecu (55 %). Najbolj priljubljene ostajajo obleke, čevlji in modni dodatki (41 %), a Slovenci prepoznavajo udobje pri plačevanju namestitev in letalskih kart prek spleta. Več kot četrtina jih verjame, da je to najhitrejši način nakupa (27 %). Za spletno nakupovanje pa jih kar 82 % meni, da je takšno nakupovanje varno (lani junija 75 %). Skoraj polovica (48 %) jih na slovenskih spletnih trgovinah plačuje s kartico. Vsak teden kartico na spletu uporabi 12 odstotkov vprašanih.

In kaj prihaja? Nove metode plačevanja. Čez pet let bo najbolj priljubljeno plačevanje s plačilno kartico, meni 69 %, dobra petina pa verjame, da bomo največ uporabljali plačevanje prek mobilnega telefona (22 %). Dobra polovica Slovencev (57 %) pravi, da bi bili pripravljeni uporabljati biometrijo, slaba tretjina (29 %) pa bi plačevanje s karticami v celoti prenesla na mobilni telefon.

V tujini plačujte s kartico, bo najceneje

Slovenci počasi nehujemo kupovati tujo valuto pred obiskom tujine. Še lani dobra polovica (okoli 60 %) je letos tujo valuto na banki ali v menjalnici pred odhodom na dopust kupili le še 47 %. Na počitnicah imetniki kartic najbolj cenijo široko sprejetost kartic (73 %), zaščito pred zlorabo (45 %), ugodno menjalno razmerje pri plačevanju (35 %), brez obresti pri plačevanju (31 %).

Tudi letos bo več kot polovica Slovencev za poletni oddih izbrala Hrvaško (51 %). V zasebnem apartmaju jih bo stanovalo 53,5 %, petina pa v kampu. Največkrat bodo kartico uporabili pri plačevanju na bencinskih servisih (48 %) ali pri nakupih hrane (40 %). Imetniki bodo petino svojih nakupov v tujini opravili s kartico (23 % 2017, junija 2016 22 %).

Omenjene stare navade (tako glede plačevanja kot obiska Hrvaške – velja si širiti obzorja), velja seveda čim prej spremeniti …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.