25. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Avtomobilnost prihodnosti: nič emisij in nesreč s smrtnim izidom

2 min read

Ene najboljših vsebin sejem CES nudi tudi v t. i. keynote predavanjih, katera opravljajo predstavniki velikih podjetij in korporacij. O avtomobilski prihodnosti je včeraj skupaj s partnerji iz industrije govoril generalni direktor družb Renault, Nissan in Mitsubishi, Carlos Ghosn. Ker sta prvi in zadnji v ZDA redkeje prisotna, je jasno, da je bil v ospredju Nissan. Japonski proizvajalec vozil ima tudi sicer že obsežen načrt glede uresničevanja t. i. inteligentne mobilnosti, s katero bodo inženirji spremenili način vožnje, uporabili nove vire pogona in poskrbeli za njihovo integracijo v širšo skupnost.

“Z novimi tehnologijami z velikimi koraki stopamo v prihodnost brez emisij in nesreč s smrtnim izidom. Za to potrebujemo več kot zgolj inovacije. Potrebujemo iznajdljivost. In prav to bomo dosegli z Nissanovo tehnologijo inteligentne mobilnosti,” je Ghosn nagovoril nekajtisočglavo množico slušateljev.

https://www.youtube.com/watch?v=fKoC9k5b3uo
Neprekinjena avtonomna mobilnost
Renault-Nissan se zaveda, da se avtonomna mobilnost in elektromobilnost na naših cestah ne bosta zgodili kar čez noč. V sodelovanju z inženirji ameriškega vesoljskega centra NASA so zato razvili sistem, ki združuje umetno inteligenco s človeško podporo. Omenjeni sistem bo avtonomnim vozilom pomagal pri odločanju v nepredvidljivih situacijah – avtonomna vozila bodo namreč imela v svoji strojni programski opremi zapisano, da ne smejo prevoziti dvojne polne črte ali rdeče luči, a ob različnih delih na cesti ipd. situacijah je to edini način za (varno) nadaljevanje vožnje. Takrat bo klicni center prejel vse podatke iz vozila (ali več njih) in temu vrnil “rešitev” – varen obvoz ovire. Ta tehnologija bo omogočila hitrejše vključevanje avtonomnih vozil v vsakdanji promet, saj bodo pametni avtomobili informacijo o oviri in njenem izogibu delili med seboj.


Obenem se je družba Renault-Nissan že povezala z japonskim internetnim podjetjem DeNA, s katerim bo začela izvajati praktične teste avtonomnih vozil v praksi (v komercialne namene). Prva faza testiranja se bo začela letos na Japonskem – do leta 2020 naj bi avtonomna vozila že “osvojila” Tokio.

Prihaja novi LEAF
Ghosn je sejem CES izkoristil tudi za razkritje nekaterih podrobnosti o težko pričakovanem novem modelu Nissan LEAF, prodajnem prvaku med električnimi vozili. Ta bo opremljen s tehnologijo ProPILOT, ki bo omogočala povsem avtonomno vožnjo po avtocesti.

https://www.youtube.com/watch?v=1d2EGmA-ToU
Microsoft kot partner za demokratizacijo avtomobilnosti
Nissan je na svojo stran pridobil še enega pomembnega partnerja, ki bo pomagal k hitrejšemu vključevanju povezanih avtomobilov v vsakdanji promet. Microsoft bo tako povezal Nissanovi  tehnologiji inteligentne vožnje in inteligentnega vključevanja ter ju nadgradil s storitvami in funkcionalnostmi osebne pomočnice Cortana – avtomobili prihodnosti bodo tako še bolj povezani z življenjem posameznika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.