25. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Vaša golota na internetu

2 min read

Oktober je mesec kibervarnosti. Nacionalni center SI-CERT ta mesec še posebej aktivno opozarja spletne uporabnike na nevarnosti, ki vanje preživjo v medmrežju. Po izsiljevalskih virusih, ki zakriptirajo podatke uporabnika, smo v zadnjem letu priča še novim oblikam izsiljevanja – z golimi fotografijami in video posnetki.

izsiljevanje-s-posnetki-2
Izsiljevanje z intimnimi posnetki (ang. sextortion) poleg finančne škode, uporabnikom povzroča tudi hude psihične pritiske. V mrežo spletnih goljufov se je ujelo tudi več kot sto Slovencev – a so šteti le tisti, ki so tovrstno zlorabo prijavili. Zaradi zelo občutljive teme, jih verjetno velika večina ne prosi za pomoč, zato so številke lahko še mnogo višje.

»Plačaj ali pa bodo vsi videli tvoje gole posnetke!«
Predstavljajte si, da vas na Facebook doda privlačna neznanka. Po začetnem klepetu vas povabi na Skype in ko prižgete kamero, je na drugi strani skoraj naga. Povabi vas, da še vi odvržete oblačila. In seveda obljubi, da bo to vajina mala skrivnost.

izsiljevanje-s-posnetki-1
Kot opisujejo na SI-CERT, je takšen tipičen scenarij izsiljevanja. V vseh primerih je potek predvidljiv, dogodki se odvijajo hitro, saj je glavni namen čim hitrejši začetek izsiljevanja. Številni, ki so se obrnili po pomoč, so dejali, da so bili kot hipnotizirani in niso mogli verjeti, da so slekli pred popolno neznanko. Kmalu za tem, ko prejme vaš posnetek ali fotografije, grozi z njegovo objavo, če ne boste nakazali denarja. Finančne zahteve so v vseh obravnavanih primerih dokaj visoke, tudi več tisoč evrov. Izsiljevalci ustvarjajo izjemno velik psihični pritisk na žrtev, grozijo z organi pregona, FBI, tožbami zaradi posredovanja pornografije, predvsem pa grozijo, da bodo posnetek razposlali vsem prijateljem, družini, nadrejenim. Izsiljevalci svoje grožnje tudi uresničijo ter posnetke in fotografije objavijo na YouTube kanalu in na Facebook straneh, žrtev pa o tem obvestijo, z namenom stopnjevanja pritiska in nadaljnjega izsiljevanja.

Sicer pa priporočam ogled poučnega videa:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.