25. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Usmerjevalnik Synology RT1900ac

4 min read

Vsake toliko na trg pride izdelek, ki požanje bistveno več pozornosti, kot bi je sicer pričakovali. Tudi usmerjevalnik Synology RT1900ac sodi med slednje, saj gre za prvi brezžični usmerjevalnik podjetja, sicer specializiranega za izdelavo naprav za omrežno hrambo podatkov (NAS). Premijski usmerjevalnik svojo nalogo opravlja zelo dobro.

Synology-RT1900ac-1

Kratek uvod

Synology nas je že lep čas na različnih računalniških sejmih dražil s prototipi usmerjevalnika, tako da preizkus tokratnega izdelka ni ravno presenečenje. Je pa zato ta »nabildan« s funkcijami in zmogljivostmi, zato tudi nekoliko višja cena zopet ni presenetljiva.

Videz lahko v primeru RT1900ac celo vara. Sam usmerjevalnik odet v črno plastično ohišje s tremi špičastimi antenami ni sicer videti nič posebnega. Zanimiva rešitev so nožice, ki spominjajo na tiste pri tipkovnicah, zato usmerjevalnik omogoča namestitev pod kotom – ne iz estetskega, temveč predvsem praktičnega razloga – na ta način do usmerjevalnika pride več zraka tudi s spodnje strani in ta deluje hladneje.

Zadnja stran je malodane plebejska – poleg WAN priključka najdemo če še štiri omrežne vtiče za lokalno omrežje (LAN). K sreči so vsi gigabitni in tako omogočajo zgledne hitrosti prenosa podatkov po žici. Na levi strani usmerjevalnika se nahaja gumb za vklop/izklop brezžičnega omrežja ter gumb WPS za hitro vzpostavitev varne povezave z drugimi (vsaj napol) pametnimi napravami. Na desni strani pa sta svoje mesto našla vhod USB (ta je pohvalno različice 3.0) in celo bralnik kartic SD, kar je svojevrstno presenečenje.

Synology-RT1900ac-3 Synology-RT1900ac-2

Tehnični podatki

Žični priključki: WAN: 1x 1000Base-T, LAN: 4x 1000Base-T

Brezžični del: WLAN 802.11a/b/g/n/ac; hitrosti do 600 Mbps (2,4 GHz), do 1300 Mbps (5 GHz)

Varnostni mehanizmi (enkripcije): 64/128-bit WEP, WPA, WPA2, WPS

Ostalo: 1x USB 3.0, 1x bralnik kartic (SD)

Mere: 206 x 160 x 66mm

Garancija: 2 leti

 

Delovanje

Delovanje usmerjevalnika in njegovih funkcij lahko spremljamo na prednji strani, in sicer kar preko osmih diod LED. Prijava v usmerjevalnik prepriča s preglednim in prijaznim uporabniškim vmesnikom Synology SRM. Nastavitve so otročje lahko dosegljive za vse, ki so že kdaj imeli opravka z usmerjevalnikom, novincem pa lahko na pomoč priskoči čarovnik. Edina zamera je odsotnost slovenskega jezika, a tega tudi večina konkurentov ne pozna.

Synology-RT1900ac-GUI

Synology-RT1900ac-SRM

Najpočasnejši del usmerjevalnika, a še vedno pošteno hiter je priključek USB 3.0, preko katerega podatke na ustrezno hitre ključke ali diske USB lahko zapisujemo in beremo z okoli 40 MB/s. Vse ostale povezave, tako žične kot brezžične so hitrejše.

Sploh na brezžičnem delu se je usmerjevalnik izkazal. Priklopljen na 100 Mbit/s optično povezavo je prenosnemu računalniku serviral zglednih 95 Mbit/s. Ker vemo, da usmerjevalnik v domačem (še bolj pa v poslovnih okoljih) nima opravka z le eno napravo, sem test opravil z več napravami. Ob priključenih petih napravah (2 prenosnika in trije pametni telefoni) je usmerjevalnik ob uporabi 2,4 GHz omrežja še vedno zmogel brezžične hitrosti prenosa podatkov okoli 90 Mbit/s.

Preizkus 5 GHz frekvenc je pokazal, da omejitev hitrosti ponudnika interneta ne zadostuje za vse zmogljivosti, zato sem usmerjevalnik priklopil na stacionarni računalnik, do katerega so nato dostopale mobilne/prenosne naprave. Najvišja hitrost prenosa podatkov je presegla 270 Mbit/s, souporaba več naprav pa je povprečje postavila okoli 145 Mbit/s, kar je še vedno izjemno dober dosežek. Prav veliko hitrejših usmerjevalnikov še ni bilo v mojem gospodinjstvu.

Z dometom se glede na dejstvo, da sem preizkus opravljal v stolpnici, vendarle nisem mogel pretirano igrati in iskati bajnih razdalj (kot bi jih sicer lahko na prostem). A tudi stavba, katere plošče so grajene iz armiranega betona, vsaj na krajših razdaljah (denimo do 10 m) Synologyja RT1900ac še zdaleč ne spravijo na kolena in datoteke sem zlahka prenašal z vsaj 10 MB/s (torej 100 Mbit/s+). Ob vidni razdalji desetih metrov med prenosnikom in usmerjevalnikom pa je v 5 GHz frekvenčnem pasu »letelo« celo 25 MB/s.

 

Zaključek

Zmogljivosti usmerjevalnika Synology RT1900ac prepričajo. Več sline je treba pogoltniti, ko vidimo ceno. 169 evrov za sodoben usmerjevalnik ni malo denarja, a je res, da praktično vsi premijski usmerjevalniki nosijo trimestno nalepko s ceno, pri nekaterih je prva številka celo 2! Synologyju v prid govori tudi enostavnost uporabe, saj je vmesnik Synology SRM resnično odličen in zlahka usmerjevalnik nadgradi v preprostejšo napravo NAS (če nanj priključimo zunanji disk). Po pravici povedano – komaj čakam naslednji usmerjevalnik tega proizvajalca.

Synology-RT1900ac-4

OCENE

Kakovost izdelave: 9/10

Zmogljivosti: 9,5/10

Cena: 7/10

Skupna ocena: 8,5/10

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.