20. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Slovenci s programerskim Oskarjem

2 min read

Slovensko razvojno ogrodje Kumuluz EE, ki ga je razvil Tilen Faganel iz visokotehnološkega zagonskega podjetja Sunesis pod mentorstvom prof. dr. Matjaža B. Juriča, je zmagovalna rešitev letošnjega izbora za najprestižnejšo nagrado za inovacije na področju Jave, Java Duke’s Choice Award. Gre za ekvivalenta filmskega Oskarja med rešitvami za skupnost razvijalcev programske opreme, nagrado pa sta avtorja prevzela na dogodku JavaOne 2015 v San Franciscu.

Duke Choice nagrada 1

Nagrado Java Duke’s Choice Award so v preteklih letih med drugim prejele rešitve Hadoop, Apache TomEE in Jenkins, ki jih danes pozna praktično vsak razvijalec programske opreme. Letos je nagrada še za odtenek prestižnejša, saj programski jezik Java praznuje 20 let obstoja, pri tem pa kot glavno usmeritev navaja prav prehod v oblak.

KumuluzEE je prvo ogrodje v svetovnem merilu, namenjeno razvoju mikrostoritev z uporabo standardnih tehnologij Java EE (Enterprise Edition). Gre za najnovejšo arhitekturo za razvoj aplikacij, saj temelji na dekompoziciji aplikacij v storitve in njihovem nameščanju v obliki samostojnih komponent. Uporaba mikrostoritev prinaša številne prednosti, kot so višja prilagodljivost arhitekture, neodvisnost razvoja, lažje nadgradnje različic in tehnologij ter učinkovito skaliranje aplikacij v računalniškem oblaku. Ogrodje KumuluzEE ima pred komercialnimi rešitvami še eno pomembno prednost – je odprtokodno in popolnoma brezplačno za uporabo.

Duke Choice nagrada 2

Razvoj ustreznih aplikacij za podporo digitalnim poslovnim modelom je neposredno povezan z računalniškim oblakom. Način, kako se razvijajo aplikacije in storitve, ki delujejo v oblaku, se pomembno razlikuje od tradicionalnega načina. Z drugimi besedami, razvoj »po starem« za potrebe delovanja v oblaku deluje le omejeno dobro, saj ne zmore izkoriščati vseh prednosti oblaka, predvsem pa ne omogoča elastičnosti, kar ima za posledico povišane stroške in manjšo prilagodljivost aplikacij.

Podjetje Sunesis bo prejem nagrade The Duke’s Choice Award izkoristilo za mednarodno uveljavitev in prodor na tuje trge, predvsem v ZDA. Blagovna znamka Kumuluz je z nagrado pridobila neprecenljivo prepoznavnost in obenem novo potrditev tehnične odličnosti ogrodja KumuluzEE.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.