23. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Okna 10 so na poti

2 min read

Microsoft je pravkar predstavil svoj naslednji operacijski sistem. Zbrani kopici novinarjev so na dogodku v San Franciscu pokazali Windows 10, javnosti pa bo v kratkem omogočen prvi vpogled v zgodnji tehnični predogled za osebne računalnike – ta na voljo 1. oktobra. Ob tem je velikan iz Redmonda izpostavil še poslovni rabi prilagojene nadgradnje, ki vključujejo osveženo uporabniško izkušnjo ter izboljšano varnost in upravljavske zmožnosti. Podjetje je predstavilo tudi »Windows Insider Program« (WIP), ki je  doslej največji Microsoftov poskus razvoja odprtega sodelovanja. Z njim se spreminja način izgradnje in uporabe sistema Windows, ki se prilagaja potrebam uporabnikov. Sodelujoči v programu bodo v uporabo prejeli tehnični predogled operacijskega sistema Windows 10, v celotnem razvojnem ciklu pa bodo sproti prejemali dodatke, na katere bodo podajali povratne informacije.

Windows_10

Windows 10: domačnost in doslednost na vseh napravah
Windows 10 se prilagaja napravam uporabnikov – od Xboxa do osebnih računalnikov, od telefonov do tablic in manjših pripomočkov – in zato imajo ti opravka z dosledno, domačno in združljivo izkušnjo, ki omogoča še boljšo produktivnost. Windows 10 poganja najširši nabor naprav doslej, vse od interneta stvari do poslovnih podatkovnih centrov po vsem svetu. Microsoft razvijalcem zagotavlja združeno platformo za razvoj aplikacij na vseh napravah z enotno trgovino aplikacij. Razvijalci bodo tako lahko enkrat razvili aplikacijo in jo preprosto uvedli na različne tipe naprav, pri čemer bo iskanje, nakup in nadgradnja za uporabnike bolj preprosta kot kadar koli doslej.

Tech-Preview_Start-menu

Zgodnji tehnični predogled operacijskega sistema Windows 10 prikazuje nove ravni prilagodljivosti, navigacije in domačnosti izkušnje okolja Windows, kot na primer:
> Razširjen meni Start: poznani meni Start se vrača. Ponuja hiter dostop z enim klikom do funkcij in datotek, ki jih ljudje najpogosteje uporabljajo, ter vključuje nov prostor za prilagajanje posamezniku s priljubljenimi aplikacijami, programi, ljudmi in spletnimi stranmi.
> Aplikacije se zaženejo v oknu: aplikacije iz trgovine Windows Store se sedaj odprejo v istem formatu kot namizni programi. Uporabnik lahko oknu spreminja velikost in ga premika, na vrhu pa ima naslovne vrstice, ki omogočajo povečevanje, zmanjševanje in zapiranje okna z enim klikom.
> Izboljšano sočasno delo z več aplikacijami: delo v več aplikacijah naenkrat je sedaj lažje in bolj intuitivno. Uporabnik ima lahko z novo razporeditvijo v obliki kvadranta sočasno na istem zaslonu odprte štiri aplikacije. Operacijski sistem Windows prikazuje tudi druge aplikacije in programe za sočasno delo ter celo predlaga, kako pametno zapolniti zaslon z drugimi odprtimi aplikacijami.
> Nov gumb Task View: nov gumb za pregled opravil Task View v opravilni vrstici omogoča pregled vseh odprtih aplikacij in datotek v enem pogledu. Prav tako ponuja hitro menjavanje in dostop do ustvarjenih namizij z enim dotikom.
> Več namizij: namesto preveč aplikacij in datotek na enem namizju lahko sedaj uporabnik ustvari več namizij za različne namene in projekte – tako za poslovno kot domačo uporabo – ter preskakuje med njimi.

App_Commands

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.