8. maja 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Fotografska mojstra brez primere

3 min read

Če smo bili vajeni, da so se na preizkusu DXO Mark, ki ocenjuje kakovost fotografij in video posnetkov, proizvajalci mobilnih telefonov v vodstvu izmenjevali po zaslugi ene same točke, je Huawei tekmece dobesedno odpihnil. Telefona Huawei P20 in P20 Pro sta naredila ne le korak, temveč dva naprej in tako tekmecem, predvsem Samsungu, ki se je še mesec dni nazaj hvalil z najboljšo kamero na svetu, zadala velik udarec.

Iz prve roke (in laičnega, a povednega primerjalnega preizkusa na predstavitvi v Parizu) lahko povem, da Huawei P20 Pro, ki se ponaša s prvo trojno kamero Leica, ta hip nima dostojnega konkurenta. Pohvali se lahko z najvišjim številom slikovnih pik, ki jih je zmožen zajeti katerikoli sodobni pametni telefon. Kamero sestavljajo 40 MP veliko barvno (RGB) tipalo, 20 MP veliko monokromatsko tipalo ter 8 MP veliko tipalo s tele objektivom. Prav tako se na zadnji strani nahaja tipalo za merjenje temperature barv temperature za boljšo barvno reprodukcijo. Tipala imajo pred seboj nameščene objektive z zaslonkami f/1,8, f/1,6 ter f/2,4, ki pomagajo pri zajemanju vseh podrobnosti v vseh svetlobnih pogojih – še najboj zgovorne so razlike pri fotografiranju v mraku in celo temi – da novi fotografski zastavonoša zna tako kot fotoaparati D-SLR narediti spodobne fotografije tudi tam, kjer ni luči. Huawei P20 Pro ima popolnoma nov teleobjektiv s 3× optično povečavo (VARIO-SUMMILUX-H 1:1,6-2,4/27-80ASPH), ki omogoča do 5× hibridno povečavo. Tipalo z visoko občutljivostjo, ki se nahaja v P20 Pro omogoča zajemanje fotografij v slabi svetlobi pri občutljivosti vse do ISO 102.400, kar je bistveno več kot pri kamerah, ki jih premorejo druge blagovne znamke. Edina ovira – 899 evrov bo treba odšteti zanj.

A tudi cenejši model, Huawei P20, ni od muh. S svojo relativno ugodno ceno – 690 evrov bo stal v Sloveniji – po fotografski plati osmeši Samsungovega Galaxyja S9, kateremu korejski proizvajalec pač ni privoščil “druge najboljše kamere”. P20 gradi na svojem predhodniku z dvojno kamero. Ponaša se s tipalom, ki zajema slike v velikosti 12 MP (s slikovnimi pikami v velikosti 1,55 μm), ter monokromatskim tipalom, ki zajema fotografije v velikosti 20 MP. To izboljša zajem fotografij v slabih svetlobnih pogojih.

Oba Huawei telefona iz družine P20 podpirata umirjanje slike v šestih smereh in super počasne posnetke z 960 sličicami na sekundo (to je kar 4× počasneje kot posnetki pri 240 sličicah na sekundo) s čimer ujame stvarita, ki jih s prostim očesom ni mogoče. V načinu Ultra Snapshot lahko zajameta sliko v vsega 0,3 sekunde s pomočjo dvojnega klika gumba za nižanje glasnosti (slednje deluje tudi ob zaklenjenem zaslonu).

Potem pa na sceno stopi umetna inteligenca. Ekosistem Huawei HiAI izboljša različne izkušnje v aplikacijah. Na primer, serija Huawei P20 vključuje obdelavo podatkov za aplikacijo Prisma kar na napravi sami. To pomeni, da je predogled filtrov mogoč v realnem času, na podlagi prepoznave scene in objektov. Čas preračunavanja je namreč kar tri- do štirikrat hitrejši v primerjavi z različico, ki se zanaša na oblak. V sodelovanju s podjetjem Google pa serija P20 podpira Google ARCore za napredne funkcije obogatene resničnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.