19. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Brezgotovinsko plačevanje blesti

2 min read

Slovenci smo brezgotovinsko (pa tudi brezstično) plačevanje vzeli za svoje. Tako vsaj ugotavlja družba Mastercard v najnovejši raziskavi MasterIndex. Ta je raziskala plačilne navade Slovencev, starih med 18 in 55 let. Kaj je ugotovila?

V povprečju ima Slovenec do tri plačilne kartice (87 %), kar 21 % vseh je brezstičnih kartic. Slovenci s tremi plačilnimi karticami v povprečju opravimo več kot polovico nakupov s kartico. Brezstično plačevanje pa je najkrajši način plačevanja na blagajnah.

Petina Slovencev redno nakupuje prek spleta, kjer večinoma plačujejo s kartico. Zgovoren je podatek, da je več kot 90 % Slovencev že nakupovalo prek spleta, od tega dobra polovica v zadnjem mesecu, pri čemer je za njih najbolj pomembna varnost.

Porast zanimanja za mobilno plačevanje nakazuje podatek, da sta skorajda dve petini Slovencev že nakupovali z mobilnim telefonom, od tega jih petina verjame, da bo mobilno plačevanje v prihodnosti najbolj zaželena oblika plačevanja.

Skoraj četrtino nakupov v tujini Slovenci opravijo s plačilno kartico. 82 odstotkov Slovencev je v zadnjem letu potovalo ali bivalo v tujini, več kot polovica potovanje v tujino načrtuje v naslednjih šestih mesecih. 52 % si bo tujo valuto priskrbelo še preden se odpravijo na pot (v banki 44 %, v menjalnici 12 %), od teh bo večina s seboj vzela tudi plačilno kartico (82 %). Glavne prednosti uporabe kartic v tujini na podlagi odgovorov raziskave ostajajo predvsem široka sprejetost (73 %), dobra zaščita pred zlorabo (47 %) in ugodno menjalno razmerje pri plačevanju (37 %). Imetniki plačilnih kartic so dobro seznanjeni tudi s postopki v primeru izgube ali kraje kartice ter s stroški nadomestil. V primeru izgube bi tretjina poklicala telefonsko številko za preklic kartice, 21 odstotkov pa bi za informacije prosilo banko izdajateljico. Glede varnosti kartic je spodbuden podatek, da ima 38 odstotkov telefonsko številko zapisano oziroma shranjeno v telefonskem imeniku.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.