28. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Microsoft Build 2014

3 min read

Gigant iz Redmonda je danes v San Franciscu odprl vrata letošnje konference za razvijalce – Build 2014. Novostim, ki ji bomo uporabniki in razvijalci deležni tekom leta, kar ni videti konca. A ker nekje moram začeti z njihovim pregledom, bo to mobilni operacijski sistem Windows Phone 8.1.

MS Build 0

Kot radi poudarijo pri Microsoftu prenovljeni Windows Phone 8.1 cilja na tehnološke izboljšave, ki so predvsem “življenjske”, torej pisane na kožo uporabnikom. Precej dela je bilo postorjenega na področju personalizacije, tako da si lahko uporabnik telefon ali tablico hitro in enostavno prilagodi lastnemu okusu, saj skoraj prosto postavlja posamezne elemente po zaslonu. In čeprav Microsoft še vedno največ stavi prav na prodajo mobilnikov Nokia, je lepo videti, da se rastočemu ekosistemu priključujejo novi partnerji – letos sta to proizvajalca Micromax in na evropskih tleh precej bolj poznani Prestigio, ki bosta ponudila svoj nabor pametnih naprav z Windows Phone 8.1. Za nov sistem so v Nokii sicer oblikovali nove telefone Lumia, med katerimi je na vrhu ponudbe model Lumia 930, ki je pravi zmogljivostni kralj (štirijedrni SnapDragon, 20 MP kamera …), medtem ko bosta povprečnemu žepu precej bližji Lumia 630 in 635 (slednja premore povezljivost LTE), ki bosta na voljo tudi v različici s podporo dvema karticama SIM. Nič čudnega, da so ju evropski operaterji kar razgrabili, saj se prodaja začne že konec aprila.

MS Build 1MS Build 2

Tudi Microsoft je naposled le predstavil svojo digitalno pomočnico. Ta sliši na ime Cortana in je skupek umetne pameti, povezan s spletnim iskalnikom Bing, tako kot Applova Siri pa prepozna skoraj vse govorne ukaze in kontekst govora ter ga poskuša kar se da natančno obdelati in postreči s pravilnim rezultatom. Cortana se tudi uči od uporabnika, saj zna (če ji to uporabnik dovoli, seveda) brati njegovo pošto, spremljati družabna omrežja, spetno aktivnost itd., skratka preverja vso njegovo spletno interakcijo in lokalno aktivnost.

MS Build 3

Druga največja novotarija, vsaj zame osebno, pa je funkcija tekočega drsenja po tipkovnici (kdo pomni aplikacijo Swype), s katero oblikujemo besedilo. Implementacija, ki je del nove različice sistema in tako uporabnikom na voljo brezplačno, deluje celo tako dobro, da so z njo že postavili nov Guinessov rekord v hitrem tipkanju na pametnem telefonu.

MS Build 5

Operacijski sistem Windows 8.1 za namize računalnike bo aprila tudi doživel novo nadgradnjo, ki ga bo naredila še prijaznejšega do uporabnikov, ki uporabljajo tipkovnico in miško kot glavna medija za interakcijo z računalnikom. Microsoft počasi v osmico vrača elemente, ki jih je uporabnikom tako grobo odvzel, ti pa tega niso mogli preboleti – denimo kontekstualni meni, dosegljiv od desnem kliku miške, ipd. Celo gumb Windows bo sedaj odprl bistveno več vsebin, saj bo razširjena vsebina videti kot osnovni zaslon mobilnega operacijskega sistema. Všečno. Zelo.

MS Build 4

Kakopak prenovi ni ušla niti aplikacijska tržnica Windows Store. Razvijalci na njej dnevno objavijo okoli 500 novih aplikacij, dolgotrajen proces njihove potrditve pa je jezil številne razvijalce. Menda so ga sedaj 50-krat pohitrili.

A ker se mi mudi poslušat nove vsebine, boste o ostalih novotarijah brali v naslednjih dneh …

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.