19. septembra 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Tehnokratko: televizor Hisense 65U8NQ

Hisense se zelo hitro vzpenja po lestvici proizvajalcev televizorjev, saj je že številka 2 v svetu. Slovencem pa so ti televizorji vse bližje, saj jih za večino evropskih trgov izdelujejo prav v Velenju. Preveril sem, kako se pri predvajanju slike in zvoka odreže novinec Hisense 65U8NQ, ki – tako Hisense – stavi na zanimivo tržno nišo. Igričarje. Tehnične specifikacije televizorja se namreč berejo (skoraj) kot tehnični podatki (ogromnega) igričarskega monitorja.

Kaj: pametni televizor z matriko ULED

Velik televizor, ki se hvali z odlično osvetlitvijo mini LED in posledično nadpovprečno visoko svetilnostjo.

Umestitev: višji cenovni razred

1.350 evrov za 65-palčni televizor – ni malo, je pa precej manj od podobno zmogljivih tekmecev.

Mere in teža

Zunanje mere televizorja kakopak določa njegova diagonala, ki je v primeru testiranega modela znašala 65 palcev ali nam vsem bolj domačih 165 cm. Ker sem imel v zadnjem času opravka predvsem s televizorji OLED, sem takoj opazil, da Hisensov novinec ni suhec. Kar pa sploh ni slabo, saj nekoliko debelejši »hrbet« televizorja gosti večji in naprednejši sistem osvetlitve, več prostora pa je tudi za zvočnike, ki tako lahko ustvarijo močnejši zvok. Jakosti zvočnikom res ne gre oporekati.

Slika

Na test sem dobil povsem originalno zapakiran televizor, torej takšen, kot ga kupec prinese iz trgovine. Hisense pravi, da je s tem televizorjem prisluhnil potrebam trga igričarskih navdušencev. In res, specifikacije televizorja se berejo skoraj tako kot pri igričarskem računalniškem monitorju. Vgrajena je namreč matrika pasme VA ločljivosti 4K, osveževanje slike lahko doseže frekvenco 144 MHz, latenca vhodnega signala (televizor ima kar dva vmesnika HDMI 2.1, kar je zelo pohvalno) pa znaša vsega 5 ms (za 1080p vir slike in 13 ms za 4K). Predvajanje slike z računalnike ali igralne konzole bo torej zelo tekoče in brez zatikanja

Kaj pa vse našteto pomeni za kakovost prikazane slike? Za razliko od igričarski računalniških monitorjev, kjer je kakovost slike podrejena odzivnosti in številu prikazanih sličic, mora televizor vendarle postreči z barvno pravilnejšo sliko. In Hisense 65U8NQ to uspeva, predvsem po zaslugi zelo naprednega algoritma lokalne osvetlitve ozadja in zmogljivega slikovnega procesorja Hi View Pro. Osvetlitev je zelo zmogljiva, cela zadnja plošča je prekrita z miniaturnimi sijalkami LED, ki jih krmilnik vklaplja in izklaplja glede na poveljstvo s strani slikovnega procesorja. Podprtih je kar 1600 ločenih con osvetlitve, kar se v praksi pozna kot dvig natančnosti prikaza barv in barvnih prehodov kljub nadpovprečno visoki svetilnosti. Slednja je velik plus za predvajanje vsebin HDR, a »smrt« za črno barvo. No, Hisense 65U8NQ v tem pogledu vseeno uspeva precej posrečen kompromis.

Je to televizor za igričarje? Vsekakor. Kaj pa vse ostale? Razen za vizualno najbolj izbirčne. Filmofili bodo še vedno raje kupili OLED-televizor, filmoljubci med igričarji pa tokrat preizkušen tv. Tudi zato, ker podpira prav vse HDR-formate zapisa na trgu (velik plus!), kot so HDR10, HDR10+, HDR10+ Adaptive, HLG, IMAX Enhanced, Dolby Vision in Dolby Vision IQ.

Zvok

Inženirji niso pozabili na zvočnike in zvočne tehnologije. Televizor ima vgrajen sistem zvočnikov v konfiguraciji 2.1.2 z dvojnima nizkotoncema zadaj, ki poskrbita za nekaj »bas udarcev«. Na voljo je podpora za napredne zvočne formate, kot so DTS:X, IMAX DTS in Dolby Atmos, torej je tudi za zvočno sedanjost in prihodnost odlično poskrbljeno. Nad zvočno podobo televizorja nimam pripomb, zgolj najzahtevnejši uporabniki si bodo omislili (še) zvočno polico.

Platforma / programska oprema

Hisensov operacijski sistem VIDAA je zadnja leta med najbolj odzivnimi na trgu in sveža različica VIDAA U7.6 dobesedno »leti«, tudi po zaslugi v televizor vgrajenega štiririjedrnega procesorja, katerega naloga je tudi izboljševanje slike z umetno inteligenco (če mu to pustimo). Jaz sem jo raje izklopil. Vmesnik je v celoti preveden v slovenščino, ne manjka niti kopica slovenskih aplikacij, zato je povezovanje s tv-storitvami domačih ponudnikov otročje enostavno – le povežete ga s svojim uporabniškim računom. Edino, kar me pri tem (in večini drugih sodobnih televizorjev) zmoti, je prostor, namenjen »oglasnim pasicam« v glavnem uporabniškem vmesniku. Čeprav so te prilagojene tv vsebinam, bi raje videl, da jih ne bi bilo, nenazadnje televizor ni prav poceni. Vmesnik je preveden v slovenščino, a ima ta še prostora za izboljšave.

Daljinec

Daljinec je presenetljivo velik in relativno logično zasnovan. Na zgornji strani pod tipko za vklop najprej najdemo tipke za hiter dostop do priljubljenih storitev pretočnih video vsebin, kar sovpada s časi, v katerih živimo. Velik plus je tudi spodnji del s sončnimi celicami, ki omogoča, da se daljinec »samodejno polni«, ko ni v uporabi.

Končna sodba

Hisense je s televizorjem 65U8NQ nagovoril zanimivo tržno nišo – igričarje. In glede na to poslanstvo »zadel žebljico na glavico«. Televizor dobesedno blesti v običajni dnevni sobi z nekaj ambientalne svetlobne, pri čemer protiodsevna prevleka zaslona solidno opravlja svoje delo. Je več kot le primeren za gledanje vsakodnevnih ter pretočnih vsebin, suvereno se loti tudi tv serij in filmov, a največji adut je zagotovo podpora za igranje iger, kjer se odreže bolje kot skoraj vsi televizorji na trgu. Svetilnost je zelo visoka, kar naredi HDR-vsebine privlačnejše, filmofili pa bodo pogrešali res črno črno barvo. Ampak, saj ta televizor ni namenjen njim …

Plusi:

+ zelo dobra slika

+ visoka svetilnost za HDR-vsebine

+ odziven vmesnik

+ daljinec, ki se polni s sončnimi žarki

Minusi:

– omejitve matrike VA

– črna barva ni čisto črna

– pomoč umetne inteligence je večkrat v napoto

Skupna ocena: 9/10

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.