18. oktobra 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Tehnokratko: projektor Hisense C1

Na evropsko prvenstvo v nogometu se velja ustrezno pripraviti, kajne? Za predstavnike močnejšega spola to v bistvu pomeni le dvoje – zagotoviti si kakovostno sliko in zvok ter zadostno količino najljubšega ohlajenega napitka. Za prvi del te enačbe je tokrat poskrbel laserski projektor Hisense C1, nad katerim sem se precej navdušil. Poglejmo, zakaj.

Kaj: pametni laserski projektor

Zanimiv projektor, ki stavi na visoko kakovost slike. Za to poskrbita drobovina z elektroniko, sposobno prikaza slike ločljivosti 4K in laserski vir svetlobe – kombinacija, ki se je ne bi sramoval noben projektor. Za piko na i je tu še »sposojen« uporabniški vmesnik iz televizorjev Hisense.

Umestitev: višji cenovni razred

Dva tisočaka za prenosni projektor? Toliko pač stane sodobna projekcijska tehnologija.

Mere in teža

Projektor še najbolj spominja na kocko, saj njegove zunanje mere znašajo 24,5 x 21,6 x 17,9 cm. Čeprav sodi v družino prenosnih projektorjev, velja zapisati, da vseeno tehta 4,6 kilograma, kar ga uvršča nekam v zlato sredino teh naprav. Srebrno-črna barva kombinacija deluje precej moderno, zato tudi na kavni mizici v (sodobni) dnevni sobi ne bo videti kot popoln tujek.

Slika

Na kratko: nadpovprečna. Hisense C1 pa prikazuje sliko ločljivosti 4K (3840 x 2160 pik), pri čemer diagonala projicirane slike lahko sega od 165 do 762 cm oziroma 65 do 300 palcev, povedano v tv-merah. Projektor po zaslugi laserskega vira svetlobe dosega svetilnost do 1600 lumnov, a to bolj v dinamičnih programih (npr. gledanje športa), medtem ko je v kinotečnem načinu prijetno nekoliko manj svetel in poudarja kontrast. Širok barvni razpon (podprt je prikaz vsebin, zajetih v tehniki HDR) pomeni, da bodo vse vsebine videti zelo dobro, predvsem pa pristno, vključno s kožnimi odtenki in zeleno barvo nogometnih površin.

Navdušila me je tudi enostavnost nastavitve slike. Projektor popravek slike in ostrenje opravi s pritiskom na gumb povsem samodejno, pri čemer je avtomatika tako dobra, da ni nobene potrebe po ročnem popravljanju (priznam, sem šel v ročne nastavitve, a prav veliko izboljšav nisem dosegel).

Izpostavil bi tudi funkcijo hipnega zatemnjevanja oziroma izklopa slike, ko projektor zazna, da je v projicirnem polju objektiva »tujek«. Funkcija zaščite oči preprečuje, da bi odrasel ali otrok pogledal v lečo projektorja in si poškodoval vid.

Zvok

Tehnični podatki pravijo, da sta v projektor vgrajena dva zvočnika moči 10 W, a se bo vsakdo, ki ju bo slišal, pridušal, da sta močnejša. Vgrajen zvočni sistem, katerega sposobnosti predvajanja kakovostnega zvoka lepo opišeta nalepki JBL in Dolby Atmos, vsekakor pusti dober vtis, posebej v primerjavi s konkurenti v kategoriji prenosnih projektorjev. Ko smo ravno pri zvoku, naj omenim še izredno tiho delovanje projektorja, ki je vsekakor med najtišjimi na trgu. S par metrske razdalje je tako skoraj neslišen.


Platforma / programska oprema

Zelo sem se razveselil uporabniškega vmesnika, saj je enak kot v televizorjih Hisense. Operacijski sistem VIDAA U6 je namreč med najbolj odzivnimi in preveden v slovenščino, ne manjka niti kopica slovenskih aplikacij, zato je povezovanje s tv-storitvami domačih ponudnikov otročje enostavno – le povežete ga s svojim uporabniškim računom. Pohvalno deluje tudi brezžična povezava, zato ni potrebe po dodatnem kablu. Kot novinarja so me pri uporabniškem vmesniku zmotili le mestoma nenatančni prevodi – najbolj mi je v spominu ostal prevod »osredotočanje« namesto »ostrenje«.

Daljinec

Ravno prav velik in z ravno prav tipkami za vse hitre nastavitve (slike, zvoka, virov) – tudi za samodejno kalibracijo in ostrenje. Premore celo štiri tipke za hiter dostop do storitev pretočnih video vsebin. Občasno me je presenetil, saj si nekatere ukaze očitno deli z mojim televizorjem (druge blagovne znamke), ki ga je tako večkrat vklopil.

Končna sodba

Hisense C1 je projektor tipa vse-v-enem, ki združuje polno funkcionalno platformo za pretakanje video in tv-vsebin, odlično pa se obnese tudi v vlogi večpredstavnostnega predvajalnika. Navduši z nadpovprečno sliko in zvokom, razveseli z natančno samodejno nastavitvijo slike in praktično ničemer ne razočara. Številke, ki označuje ceno, res ni lahko slišati, a je že od nekdaj tako, da so odlične stvari pač drage. Tudi v svetu laserskih projektorjev ni nič drugače.

Plusi:

+ odlična slika in nadpovprečen zvok (za prenosni projektor)

+ tiho in zelo odzivno delovanje

+ dostop do aplikacij in video vsebin

Minusi:

– cena

– nekaj manj posrečenih prevodov uporabniškega vmesnika

Skupna ocena: 8,5/10

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.