28. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Izšel je LibreOffice 24.2 Community

3 min read

Sam verjetno že vsaj desetletje uporabljam odprtokodni pisarniški paket LibreOffice in moram reči, da je vrhunski. Danes pa je luč interneta ugledala nova obsežnejša različica – LibreOffice 24.2 Community, prva, ki uporablja novo koledarsko shemo številčenja (YY.M).

Gre za pisarniški paket, ki ga podpirajo prostovoljci, na voljo pa je za operacijske sisteme Windows (Intel, AMD in ARM), MacOS (Apple in Intel) in Linux. LibreOffice je ob tem edini odprtokodni pisarniški paket za osebno produktivnost z naborom funkcij, primerljivim z vodilnimi izdelki na trgu. Ponuja tudi vrsto možnosti vmesnikov, ki ustrezajo različnim uporabniškim navadam, od tradicionalnih do sodobnih, in kar najbolje izkorišča različne oblike zaslonov, saj optimizira prostor, ki je na voljo na namizju, tako da je največje število funkcij oddaljeno le en ali dva klika.

Največja prednost paketa LibreOffice v primerjavi s katerimkoli drugim pisarniškim paketom je tehnološki pogon LibreOffice, enotna programska platforma za vsa okolja: namizje, oblak in mobilne naprave. Ta infrastruktura omogoča, da LibreOffice ponuja boljšo uporabniško izkušnjo in, kar je najpomembneje, izdeluje enake – in popolnoma interoperabilne – dokumente na podlagi dveh razpoložljivih standardov ISO: Open Document Format (ODT, ODS in ODP) za uporabnike, ki skrbijo za združljivost, odpornost in digitalno neodvisnost, ter lastniški Microsoftov OOXML (DOCX, XLSX in PPTX).

Nove funkcije paketa LibreOffice 24.2 Community je prispevalo 166 avtorjev: 57 % sprememb kode je prispevalo 50 razvijalcev, zaposlenih v treh podjetjih, ki so člani svetovalnega odbora TDF – Collabora, allotropia in Red Hat – ali drugih organizacijah, 20 % je prispevalo 8 razvijalcev iz The Document Foundation, preostalih 23 % pa 108 posameznih prostovoljcev. Hvala vam.

To so ključni poudarki nove različice, ki jo že lahko prenesete s spletnega mesta https://www.libreoffice.org/download:

SPLOŠNO

  • Shranjevanje informacij za samodejno obnovitev je privzeto omogočeno in vedno ustvarja varnostne kopije. To zmanjšuje tveganje izgube vsebine za nove uporabnike, ki niso seznanjeni z nastavitvami paketa LibreOffice.
  • Popravljene so različne možnosti v vrstici NotebookBar, s številnimi izboljšavami menijev, boljšo podporo za predogled tiskanja, pravilno ponastavitvijo prilagojene postavitve in izboljšano uporabo radijskih gumbov. S tem je izboljšana izkušnja za uporabnike, ki so seznanjeni z uporabniškim vmesnikom paketa Microsoft Office.
    V spustnem seznamu Vstavi posebni znak se zdaj prikaže opis znaka za izbrani znak (in v orodni vrstici, ko se nad njim pomaknete z miško).

WRITER

  • “Pravno” oštevilčenje urejenih seznamov: omogočite, da določena raven seznama uporablja arabsko številčenje za vse svoje številčne dele.
  • Komentarji lahko zdaj uporabljajo sloge, pri čemer je slog odstavka Komentar privzet. To olajša spreminjanje oblikovanja vseh komentarjev naenkrat ali vizualno razvrščanje različnih vrst komentarjev.
  • Izboljšani so različni vidiki podpore večstranskim plavajočim tabelam: nadzor prekrivanja, meje in opombe pod črto, gnezdenje, ovijanje na vseh straneh in povezane izboljšave uporabniškega vmesnika.

    CALC
  • V stranski vrstici Funkcije je bilo dodano novo iskalno polje.
  • Format znanstvenih števil je zdaj podprt in shranjen v ODF: vstavljeno besedilo (z obliko števila, kot je ####.000 E0); male črke za eksponent (z obliko števila, kot je ####.000e0); eksponent s praznim ‘?’ namesto ‘0’ (z obliko števila, kot je 0,00E+?0).
  • Označite vrstico in stolpec, ki ustrezata aktivni celici.

IMPRESS in DRAW

  • V programu Impress je bilo izvedeno ravnanje z malimi tiskanimi črkami.
  • Nastavitve konzole Presenter in daljinskega upravljalnika so bile iz Orodja > Možnosti > LibreOffice Impress prestavljene v Slide Show > Nastavitve diaprojekcije, z izboljšanim označevanjem in postavitvijo dialogov.
  • Več izboljšav in popravkov predlog: dodani in izboljšani so bili različni nadomestni znaki; določen je bil vrstni red diapozitivov; pisave in oblikovanje so bili usklajeni; določeni so bili slogi in njihova hierarhija; izboljšana je bila skladnost z ODF; olajšana je bila uporaba predlog v drugih jezikih, ne le v angleščini; določena je bila uporaba napačnih pisav za CJK in CTL.

Seveda je novosti, povezanih z varnostjo in dostopnostjo še več.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.