27. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Igranje na poti, to je prava stvar

6 min read

Če na zadnjih sedežih zadnje mesece vozite mladež, veste, da je najmlajše težko zamotiti na daljših poteh, posebej ob prometnih zastojih. Igre so takrat najboljši prijatelj, izbrati morate le, ali bodo servirane na telefonu ali tablici.

Pred desetletji sem imel enostaven recept, kako družino z majhnimi otroki brez daljših postankov prepeljati na več sto kilometrov oddaljeno lokacijo. Na pot smo šli ponoči – speče otroke dolga vožnja, sploh po avtocesti, ne moti. Trpi edino šofer.

Danes je drugače, v poplavi zaslonov vseh vrst in pretežno pravokotnih oblik, ki mlade oči privlačijo kot svetloba ponoči privlači mrčes, je edina resna dilema to, ali izbrati pametni telefon ali tablico. Ker ima verjetno že skoraj vsak član vašega gospodinjstva svoj telefon, glasujem za tablico. Tudi zato, ker so, če z njimi še nimate opravka, precej podcenjene. Tudi dejansko, saj ob primerljivi strojni opremi lahko stanejo celo manj kot telefoni – pa čeprav se pohvalijo z večjim zaslonom in baterijo.


Kje začeti?

Naprej izberite namembnost

Nasvet, kakšno tablico izbrati, se začne z analizo dejanskih potreb vseh (!) uporabnikov. Verjemite mi, da je tablica naprava, ki je zelo vsestranska, tako da mimogrede postane ljubljenka vseh članov gospodinjstva, podobno kot televizor. Glede na to, da članek omenja otroke in igre, je jasno, da bo treba gledati proti zmogljivejšim tablicam, saj bodo te lažje (in dlje časa) kos igričarskim apetitom mladeži. Velja podobno kot v svetu pametnih telefonov, tablica naj ima vgrajeno sodobno in zmogljivo mobilno platformo, moja osebna preferenca so večjedrni procesorji Qualcomm Snapdragon.

Se nakup igričarske tablice, kot svoje izdelke oglašujejo nekateri proizvajalci, splača? Predvsem zagrizenim igričarjem, vsi drugi smo že z zmogljivo »klasiko« več kot dobro postreženi. Sicer pa priporočam tudi nakup t. i. družinskih tablic, saj so te navadno že zelo dobro optimizirane za različne scenarije rabe v gospodinjstvu in tako mimogrede skočijo še v (začasno) vlogo računalnika, televizorja, fotoaparata …

Se da kaj prihraniti? Če se odpoveste najzahtevnejšim igram, vsekakor. Če nameravate tablico uporabljati pretežno za brskanje po spletu, preverjanje e-pošte, ohranjanje stikov s prijatelji in družino, branje novic, vohljanje in hvaljenje po družabnih omrežjih, igranje »priložnostnih« iger, kot sta pasjansa in sudoku, poslušanje glasbene zbirke ali gledanje videoposnetkov, potem je večina tablic več kot primerna za te naloge. Moj nasvet: izognite se le najcenejšim primerkom, pa si boste prihranili marsikateri glavobol.


Nato izberite velikost zaslona

Ugotovili smo že, da za igranje iger potrebujemo zmogljivo tablico. Naslednja najpomembnejša odločitev pa je odločitev glede velikosti zaslona, saj ta skupaj z ločljivostjo določa uporabno delovno površino, pa tudi uporabniško izkušnjo, ko nastopi čas za digitalno zabavo. A večja tablica je tudi težja, majhna pa hitro premajhna za vse družinske apetite. Komu je katera namenjena? Oglejmo si izbiro pravšnje velikosti na primeru novih družin tablic Samsung Galaxy Tab S9, ki premore modele družinskih tablic za vse okuse in potrebe.

Že vstopni model v svet premijskih tablic Samsung Galaxy Tab S9 nakazuje jasne trende rasti diagonal zaslonov, saj njegova diagonala zaslona AMOLED 2X meri nekdaj velikih 11 palcev (28 cm). Naslednja stopnička je model Galaxy Tab S9+, pri katerem diagonala zaslona meri 12,4 palca (31,5 cm) oziroma toliko kot pri vstopnih modelih ultraprenosnih računalnikov, od katerih pa je s težo vsega 581 gramov vsaj polovico lažja. Obe omenjeni tablici sta odlična družinska izbira, moje priporočilo glede izbire pa je enostavno – Galaxy Tab S9+ naj izberejo tisti, pri katerih bo prevladovalo konzumiranje video vsebin, pa če bodo to plačljive (Netflix, Disney+ …) ali brezplačne pretočne storitve (YouTube, Vimeo …).

Družine, ki želijo s tablico ubiti vse muhe na en mah, torej jo občasno uporabljati tudi kot prenosni računalnik, pa naj posežejo po tablici Samsung Galaxy Tab S9 Ultra, ki se lahko pohvali s kar 14,6-palčno (37,1 cm) diagonalo zaslona. Z novimi AMOLED zasloni so vse podrobnosti odlično vidne, zato so fotografije, načrti, animacije in drugo videti ostro in jasno.


Prostorsko razkošje ali asketski pristop?

Tablice se med seboj ločijo tudi po količini vgrajenega delovnega pomnilnika (RAM) in pomnilnika za hrambo podatkov (ROM). Medtem ko je prvi kar posrečeno odmerjen glede na procesor s katerim sodeluje, vam drugi pove, koliko vsebin lahko shranite v tablico. Koliko prostora torej potrebujete? Odvisno od vaših potreb. Da bi si lažje predstavljali prostorsko stisko ali razkošje, bom zmogljivost hrambe predstavil kot število povprečnih fotografij, ki jih lahko shranite glede na velikost pomnilnika tabličnega računalnika. Tu nekaj približnih (!) ocen:

8 GB – 1.500 fotografij
16 GB – 4.000 fotografij
32 GB – 9.500 fotografij
64 GB – 20.000 fotografij
128 GB – 42.000 fotografij
256 GB – 86.000 fotografij
512 GB – 180.000 fotografij
1 TB – 360.000 fotografij

Imejte v mislih, da glasba v komprimirani (beri: stisnjeni) obliki zasede podobno veliko prostora kot fotografija – torej nekaj megabajtov na skladbo, video posnetki pa so povsem drug svet. V kolikor želijo otroci snemati video posnetke, potem tablic z manj kot 128 GB prostora za hrambo sploh ne glejte.


Kaj pa ostale lastnosti?

Tablica je pravzaprav velik na dotik občutljiv zaslon v ličnem in skoraj brezrobem ohišju. Štejeta predvsem kakovost matrike (vsekakor si privoščite zaslon AMOLED) in vgrajena strojna oprema. Ker vam je gotovo mar tako za vaše oči kot tudi za oči otrok, preverite, da ima vaša bodoča tablica funkcijo, ki zmanjšuje obremenitev oči ter se (po)hvali z nizko stopnjo modre svetlobe.

Otroci na tablicah gledajo risanke in filme ter poslušajo glasbo, zato je prav, da več pozornosti namenite tudi reprodukciji zvoka. En zvočnik je minus, dva sta standard, štirje in več (zvočno) razkošje. To so v zadnjih letih ugotovili tudi proizvajalci tablic. Prej omenjena sveža generacija tablic Samsung Galaxy Tab S9 prinaša izboljšan prostorski zvok, ki ga zagotavljajo za petino večji štirje zvočniki z zvočniškim sistemom s podpisom strokovnjakov podjetja AKG in tehnologijo Dolby Atmos. Za zagotavljanje kinematografske zvočne izkušnje lahko uporabniki tablic Galaxy Tab S9 izbirajo tudi med prilagojenimi nastavitvami zvoka za igranje iger, poslušanje glasbe, sprejemanje video klicev in še več.

Zelo pomemben podatek pri izbiri tablice, posebej, če boste z njo dlje časa na poti, je tudi zmogljivost baterije. Že sicer so baterije tablic bolj zmogljive od pametnih telefonov, a ker so tudi zasloni večjih mer, je poraba energije večja, tako da je konec dne avtonomija delovanja podobna – posebej, če bo tablica povezana v mobilno omrežje. Če bo zgolj na brezžičnem omrežju WiFi, boste pridobili več dragocenih ur. Ampak pri (naj)novejših tablicah avtonomija načeloma ni problematična.

Kaj pa pero? Ste opazili, da je nekaterim premijskim tablicam priloženo pero? No, to je namenjeno mladim in starim ustvarjalcem, je pa relativno drag dodatek (beri: pošteno podraži tablico). Z vidika staršev se morebiti zdi, da otrok tablice s peresom ne potrebuje (strah pred izgubo peresa), toda poglejte z druge plati: morebiti prav pero spodbudi otrokovo domišljijo in pripomore k treningu klasičnega pisanja, spretnosti, ki se v današnji vse bolj digitalizirani družbi, izgublja. Poleg tega pisalo ne spodbuja le pisanja, temveč tudi risanje in skiciranje, ki sploh blagodejno vplivata na razvoj mladih možganskih celic.


Bi šlo s telefonom?

Bi, a ni isto. Večja zaslonska površina tablice ima očitno uporabno vrednost v očeh uporabnika. Edina resna alternativa so pametni telefoni s prepogljivimi zasloni. Odločitev je vaša …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.