16. julija 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

vivo z lastnimi slikovnimi procesorji

6 min read

Podjetje vivo je predstavilo strategijo nadaljnjega razvoja zmogljivosti pametnih telefonov na področju fotografije in videa. Z osredotočanjem na tri ključne zmogljivosti zajemanja fotografije in videa in z osnovo na dveh strateških usmeritvah skupnih in neodvisnih inovacij, si podjetje vivo prizadeva ustvariti konkurenčno prednost v vse bolj zahtevnem okolju na področju razvoja fotografskih zmogljivosti pametnih telefonov.

V dobi mobilne fotografije so mobilni telefoni postali podaljšek čutov ljudi, ki pomagajo človeškim očem pri zajemanju, snemanju in pripovedovanju zgodb skozi objektiv. Podjetje vivo premika meje pri slikanju in uvaja inovacije pri tehničnih vidikih optike, računalniške obdelave podatkov in algoritmov. Da bi vsem uporabnikom nenehno zagotavljalo profesionalno izkušnjo slikanja, se je podjetje vivo osredotočilo na elemente, ki uporabnikom povzročajo največ nezadovoljstva, in sicer želene nastavitve in možnost zajemanja pristnih barv, kakovost nočnih posnetkov, portretnih posnetkov, pa tudi hitrih posnetkov športnih prizorov in ostrih videov.

Predstavljena matrika slikovne tehnologije podjetja vivo

Podjetje vivo je z namenom uporabnikom zagotoviti zadovoljivo izkušnjo fotografiranja predstavilo matriko slikovne tehnologije. Cilj rešitve je postaviti nov standard v fotografiji in dvigniti kakovost posnetkov na profesionalno raven, pa naj gre za same naprave ali strojne in programske rešitve, ki intuitivno omogočajo poprodukcijo posnetkov.

Da bi stopili ob bok profesionalnim napravam, so v podjetju vivo ustvarili več ključnih tehnoloških modulov za slikanje, vključno s sistemom optičnega zaznavanja, mehanizmom za obnavljanje barv in sistemom pospešene računalniške obdelave podatkov, ki pametnim telefonom omogočajo, da tako kot profesionalna oprema učinkovito beležijo in obdelujejo informacije o barvi, tonu in kakovosti slike od zajema svetlobe skozi senzor kamere do doseganja odlične osnovne kakovosti posnetkov v realnem času.

Tehnologija zaznavanja okolja podjetja vivo uporabnike opolnomoči, da zaznavajo okolje skozi oči profesionalnih fotografov, kar jim omogoča, da prepoznajo barvno temperaturo prizora, osvetlitev in druge informacije ter samodejno ocenijo in analizirajo najboljši način zajemanja slik. Tehnologija VCS Bionic Spectrum pa zagotavlja boljši nadzor nad šumom slike in obnovo barv. Senzor nove generacije, opremljen s tehnologijo VCS, v primerjavi s senzorjem IMX866 prejšnje generacije za 20 odstotkov izboljša razmerje med signalom in šumom ter za 15 odstotkov obnovo barv.

Portretni sistem Hyper-Sense in nočni sistem Vast-Sky se usmerjata na dva ključna fotografska scenarija, portret in nočni prizor, da dosežeta natančno semantično ekstrakcijo in optimizacijo. To močno poveča izraznost prizora in pametne telefone dvigne na profesionalno poprodukcijsko raven. Novi nočni sistem Vast-Sky, ki temelji na neodvisno razvitem algoritmu umetne inteligence in izboljšanem senzorju leče, lahko optimizira občutljivost fotografije za sto odstotkov z ISO do 102400. Tako lahko uporabniki s telefonom, ki ga držijo v roki, naredijo dolgo ekspozicijo zvezdnatega nočnega neba, za kar je bilo prej treba uporabiti stativ ali stabilizator. Novi portretni system Hyper-Sense je sklop rešitev za portretno fotografijo, ki razume informacije o portretu, optimizira podrobnosti portreta na mikronski ravni in zaradi neodvisno razvitega algoritma podjetja vivo ustvari edinstveno vzdušje portreta.

Inovacija podjetja vivo: nova generacija nabora lastnih čipov

Na ravni strojne opreme je vivo predstavil najnovejšo generacijo nabora lastnih slikovnih čipov. V primeru zapletenejših scenarijev uporabe sistemov več kamer v pametnih telefonih nova generacija slikovnih čipov, uporabi arhitekturo AI-ISP, ki nizko zakasnitev in visoko učinkovitost tradicionalnih ISP (Image Signal Processor – procesor signala slike) prenese v arhitekturo računalniške obdelave v realnem času z umetno inteligenco. Inovativno 10-bitno vezje MAC je prilagojeno za učinkovito izvajanje 10-bitnih operacij, kar v primerjavi s tradicionalnimi NPU zakasnitve sklepanja zmanjša do 96 odstotkov in energetsko učinkovitost izboljša do 200 odstotkov.

Na podlagi inovativne arhitekture AI-ISP nova generacija nabora čipov podjetja vivo vključuje tri inovativne nadgradnje. Prva je nadgradnja pomnilniške enote na čipu, kiprinaša hitrost prenosa podatkov 1,3 bilijona bitov na sekundo, kar zagotavlja močno računsko moč. Druga je nadgradnja računske enote za umetno inteligenco, kiomogoča izjemno visoko stopnjo energetske učinkovitosti brez primere. Poleg tega najvišje razmerje energetske učinkovitosti pedala DLA (Deep Learning Accelerator, pospeševalnik za globinsko učenje) doseže 16,3 bilijona operacij na vat, s čimer je postavljen nov mejnik računske moči v industriji. Nadgrajena pa je bila tudi enota za obdelavo slik za izboljšanje učinkov algoritmov, kot so zmanjševanje šuma AI-NR, fuzija tonov HDR in interpolacija okvirjev MEMC, kar potrošnikom omogoča boljšo izkušnjo zajemanja fotografij. Poleg tega je podjetje vivo predstavilo prihajajoči večji senzor CMOS za izdelke naslednje generacije, ki ima za 77 odstotkov večjo svetlobno občutljivost kot GNV.

Skupna inovacija z globalnim partnerjem ZEISS

Smernice za fotografske in videografske tehnologije so rezultat dolgoletnega strokovnega znanja podjetja vivo, ki je leta 2020 sklenilo globalno strateško partnerstvo s pionirjem optike in optoelektronike, podjetjem ZEISS. V prihodnosti bosta partnerja na podlagi sodelovanja pri tehnologiji optičnega slikanja še naprej razvijala standarde kakovosti mobilne fotografije ter raziskovala in uresničevala miniaturizacijo modulov kamer. S sodelovanjem si prizadevata ustvariti vznemirljivejše izkušnje mobilnega slikanja in zmogljivost mobilne fotografije dvigniti na novo raven.

Uporaba slikovne tehnologije v več scenarijih za izboljšano profesionalno ustvarjalnost

Da bi spodbudilo in navdihnilo uporabnike k profesionalnemu fotografiranju, se je podjetje vivo osredotočilo na razvoj kompleksnih fotografskih zmogljivosti in jih prilagodilo tako, da so od trenutka, ko uporabnik vzame napravo v roke, enostavne za uporabo. Glede na rezultate analize želja in potreb uporabnikov po posnetkih v gibanju, je podjetje vivo nadaljnji razvoj tehnologije usmerilo v tri osnovne scenarije – fotografiranje pokrajine, portreta in video snemanje. Na podlagi omenjene raziskave je podjetje vivo razvilo programske in strojne rešitve, ki pokrivajo vedno večje želje uporabnikov, ki želijo ujeti nepozabne trenutke. Pristna reprodukcija barv, tonov in splošna kakovost posnetka so tri pomembne dimenzije, ko gre za zmogljivost pametnih telefonov vivo. Podjetje vivo je zato zasnovalo pot “resnični svet – fotografski sistem – algoritem za obdelavo slike”, ki temelji na tehnologiji podrobnega zaznavanja okolja in sistemu Color Restoration Engine, da nastavi fotografsko in video matriko za popoln posnetek.

Prednost fotografiranja s pametnim telefonom je, da na primer z dobrimi portreti lahko resnično odraža življenje drugih. Za dober portret pa je treba upoštevati tri ključne dejavnike: razumevanje, lepšanje in vzdušje portreta. Tehnologija obdelave portretov podjetja vivo, poleg naravnejšega in bolj zdravega videza kože, bolje ohranja tudi tridimenzionalni občutek fotografije ter hkrati obdeluje informacije senzorja o osebah in prizora na posnetku, pri čemer upošteva ton, barvo svetlost in bokeh, s čimer doseže harmoničen in naraven videz oseb in prizorov.

Pri tehnologiji zajemanja videoposnetkov je podjetje vivo poenostavilo logaritemski način dela in zapleten poprodukcijski postopek mešanja barv ter z dinamičnimi metapodatki, ki podpirajo širši barvni prostor BT.2020, 10-bitno barvno globino in 1,07 milijarde barv, uresničilo snemanje in prikaz videoposnetkov standarda HDR. S tem omogoča boljše zajemanje vzdušja, svetlobe in senc z različnimi filmskimi barvnimi slogi 3D LUT, tako da lahko uporabniki kinematografsko izkušnjo ustvarijo z enim klikom.

Podjejte vivo je s ciljem, da lahko konkurira na profesionalni ravni, zasnovalo matriko slikovnih tehnologij, ki zajema optično in računalniško fotografijo. Slikovni sistem, ki ga je podjetje razvilo v sodelovanju s partnerjem ZEISS, lastni algoritem in čipovje ter dodatne nadgradnje programske in strojne opreme močno izboljšajo zmogljivost barv, tonov in kakovosti slike. Tako lahko uporabniki ustvarijo polne, živahne in dinamične slike resničnega življenja, ne glede na to, ali gre za fotografije pokrajine, portrete ali videoposnetke. Podjetje vivo bo svojim uporabnikom tudi v prihodnje prinašalo inovativne tehnologije mobilnega slikanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.